Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Naglosnienie Mondeo

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Naglosnienie Mondeo

Witam
    Chcialbym prosic o opinie i porade.
    Problem jak w temacie. Mondeo(sedan) z 1993 roku.
    Pomysl jest taki:
    -Naped: HBP-604
    -Sub: GDN-30-300-4-AP w 40L(40 badz 51Hz [bo jest juz gotowy]) na mostku 200W
    -Przod: Zestaw Mid(ew.Low-Mid)+Tweeter+zwrotnica na 100W(2Ohm) lub 75W(4Ohm). Z rozpiski wynika, ze srednie beda 16cm. Zeby obejzec fabryczne musze rozebrac cale drzwi. Tak czy inaczej miejsce na 16 sie znajdzie.

W tylnych drzwiach takze jest miejsce na glosnik i tu pojawia sie kilka watpliwosci:
    Czy do zestawu przedniego dobrac sredniaka(ew. Low-Mid badz nawet zestaw) i dac na jeden kanal razem(100W przy 2Ohm)?
    Czy wtedy konfiguracja 2x2Ohm i 1x4Ohm(mostek) jest zdrowa dla wzmaka, czy lepiej zeby byl obciazany rowno(wtedy 8Ohm'owe zestawy)?
    Czy filtry w HBP-604 dzialaja zawsze na wszystkie kanaly? Jesli tak, to chyba przyda sie filtr do Suba.
    Czy jest sens dawac cos pod radio(ktore jest narazie nienajlepszej wydajnosci)?

Nie mam innego pomyslu a kupno dwoch wzmacniaczy odpada. Prosze o rady i ewentualnie propozycje doboru glosnikow na przod/tyl. Wybor jest duzy a sam nie mialem z nimi doswiadczenia. Na forum polecane sa czasem Rainbow'y, Tonsile badz cos z Carpower'a. Ja jednak nie moge sie zdecydowac na nic konkretnego. Zalezy mi aby pasowaly oraz dobrze zgrywaly sie z reszta. Osobiscie przychylam sie do "gotowych" zestawow(tylko odseparowane), chyba ze ktos potrafilby odpowiednio dobrac driver'y i zwrotnice. Jesli chodzi o ceny na glosniki w drzwiach, gwizdki oraz zwrotnice moge dac ok 400-500zl. To nie jest duzo ale powiedzmy, ze narazie tylne drzwi zostawiam w spokoju. Chce jednak byc przygotowany na wymiane, dlatego "przod" musi byc juz dobrany.
    Tu jest pogladowy schemacik
    Z gory dziekuje za pomoc.
    Pozdrawiam.

przod rainow slx delux i dotego sub na ap zadnych kombinacji w tylnych drzwi, nie wiem ktory to rocznik mondea ale tam te boczki sa tragiczne i bez naprawde porzadnego wyciszenia bedzie lipa...

Skomentuj

Tak jak napisalem wyzej, to mondeo jest z 93-ego roku.

Chyba masz racje. Zalatwie przod i zobacze jak to gra. Gdyby czegos brakowalo, to wtedy pomysle o tylnych drzwiach. Prosze jeszcze o kilka wypowiedzi, ktore upewnia mnie w wyborze glosnikow. Potem poprosze o usuniecie tematu, coby nie robic smietnika.

Skomentuj

chodzi o to ze jak zalozysz porzadnie porzadny zestaw na przod to nie potrzebujesz nic na tyl jedynie subik by sie rzydal w bagazniku... ale musisz porzadnie wyciszyc te plastikowe boczki...

Skomentuj

Czaruję...
        X