Witam wszystkich! a pytanie do starych wyżeraczy: Trzeba poprawić audio w Xsara Picasso (kto słyszał fabryczne ten wie oco biega ...:-)). Nie chcę eksperymentów tylko sprawdzone sposoby.
Podstawowe założenia są takie:
1. Zostaje fabryczne radio z CD Clarion 4x10W
2. Zostają fabryczne tweetery na swoim miejscu.
3. Nie chcę dodatkowego wzmacniacza.
4. Nie chcę subwoofera.
Wymagania są takie:
1. Dobry bas i dynamika z uwzględnieniem mocy radyjka (coby nie padło)
Możliwości są takie:
1. Do zagospodarowania cztery otwory 165mm po jednym w każdych drzwiach (z tyłu deko płytkawe ok max 70mm.
2. Dość dużo miejsca za tapicerką na zwrotnice lub umieszczenie dodatkowych tweeterów na wysokości górnej krawędzi tapicerki.
Wątpliwości:
1. Czy w ogóle cos sensownego na tym radiu da się zmontować?
2. Drzwi są dość dobrze wygłuszone - czy muszę usunąć fabryczną piankę i dać maty na całości?
3. Czy za głośnikiem ma być nie osłonięta matą przestrzeń (boję się o zamoknięcie głośników)?
4. Czy dużym błędem byłoby włożenie zestawu ze zwrotnicami pasywnymi (PowerBass PB-BK6v.2 Black) na przód i zamontowanie drugiej pary tweeterów (fabryczne tweetery są na podszybiu ponad metr od uszu kierowcy) na górnej krawędzi tapicerki lub przy lusterkach a do tyłu współosiowe dwudrożne (PowerBass PB-B6.5Xv.2 Black) ?
5. Czy w ogóle jest możliwość znacznej poprawy basu przez samą wymianę fabrycznych głośników na inne a jeśli tak to na jakie?
Opiszę efekty po zakończeniu prac
Podstawowe założenia są takie:
1. Zostaje fabryczne radio z CD Clarion 4x10W
2. Zostają fabryczne tweetery na swoim miejscu.
3. Nie chcę dodatkowego wzmacniacza.
4. Nie chcę subwoofera.
Wymagania są takie:
1. Dobry bas i dynamika z uwzględnieniem mocy radyjka (coby nie padło)
Możliwości są takie:
1. Do zagospodarowania cztery otwory 165mm po jednym w każdych drzwiach (z tyłu deko płytkawe ok max 70mm.
2. Dość dużo miejsca za tapicerką na zwrotnice lub umieszczenie dodatkowych tweeterów na wysokości górnej krawędzi tapicerki.
Wątpliwości:
1. Czy w ogóle cos sensownego na tym radiu da się zmontować?
2. Drzwi są dość dobrze wygłuszone - czy muszę usunąć fabryczną piankę i dać maty na całości?
3. Czy za głośnikiem ma być nie osłonięta matą przestrzeń (boję się o zamoknięcie głośników)?
4. Czy dużym błędem byłoby włożenie zestawu ze zwrotnicami pasywnymi (PowerBass PB-BK6v.2 Black) na przód i zamontowanie drugiej pary tweeterów (fabryczne tweetery są na podszybiu ponad metr od uszu kierowcy) na górnej krawędzi tapicerki lub przy lusterkach a do tyłu współosiowe dwudrożne (PowerBass PB-B6.5Xv.2 Black) ?
5. Czy w ogóle jest możliwość znacznej poprawy basu przez samą wymianę fabrycznych głośników na inne a jeśli tak to na jakie?
Opiszę efekty po zakończeniu prac
Skomentuj