Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Xsara Picasso jak polepszyć?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Xsara Picasso jak polepszyć?

Witam wszystkich! a pytanie do starych wyżeraczy: Trzeba poprawić audio w Xsara Picasso (kto słyszał fabryczne ten wie oco biega ...:-)). Nie chcę eksperymentów tylko sprawdzone sposoby.
    Podstawowe założenia są takie:
    1. Zostaje fabryczne radio z CD Clarion 4x10W
    2. Zostają fabryczne tweetery na swoim miejscu.
    3. Nie chcę dodatkowego wzmacniacza.
    4. Nie chcę subwoofera.
    Wymagania są takie:
    1. Dobry bas i dynamika z uwzględnieniem mocy radyjka (coby nie padło)
    Możliwości są takie:
    1. Do zagospodarowania cztery otwory 165mm po jednym w każdych drzwiach (z tyłu deko płytkawe ok max 70mm.
    2. Dość dużo miejsca za tapicerką na zwrotnice lub umieszczenie dodatkowych tweeterów na wysokości górnej krawędzi tapicerki.
    Wątpliwości:
    1. Czy w ogóle cos sensownego na tym radiu da się zmontować?
    2. Drzwi są dość dobrze wygłuszone - czy muszę usunąć fabryczną piankę i dać maty na całości?
    3. Czy za głośnikiem ma być nie osłonięta matą przestrzeń (boję się o zamoknięcie głośników)?
    4. Czy dużym błędem byłoby włożenie zestawu ze zwrotnicami pasywnymi (PowerBass PB-BK6v.2 Black) na przód i zamontowanie drugiej pary tweeterów (fabryczne tweetery są na podszybiu ponad metr od uszu kierowcy) na górnej krawędzi tapicerki lub przy lusterkach a do tyłu współosiowe dwudrożne (PowerBass PB-B6.5Xv.2 Black) ?
    5. Czy w ogóle jest możliwość znacznej poprawy basu przez samą wymianę fabrycznych głośników na inne a jeśli tak to na jakie?
    Opiszę efekty po zakończeniu prac

polecam poczytać :)
    http://www.gdynia.mm.pl/~nazar/Polsk...oFAQ01beta.pdf
    i pogadamy jak poczytasz.

[ Dodano: 2006-05-29, 22:07 ]
    NO i jeszcze to:
    http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?t=5722

Skomentuj

najtansza opcja kup blaupunkta gta 200 do tego power bassy i ciesz sie... twoje propozycje sa wogole bezsensowne...

Skomentuj

najtansza opcja kup blaupunkta gta 200 do tego power bassy i ciesz sie
        eeee...
        nie koniecznie.
        lepiej dobre radio i powerbassy.. co mu po głośnym graniu i płytkim brzmieniu?
        zacznij od radia :)

Skomentuj

Re: Xsara Picasso jak polepszyć?

Zamieszczone przez softcell
          Witam wszystkich! a pytanie do starych wyżeraczy: Trzeba poprawić audio w Xsara Picasso (kto słyszał fabryczne ten wie oco biega ...:-)). Nie chcę eksperymentów tylko sprawdzone sposoby.
          2. Zostają fabryczne tweetery na swoim miejscu.
          3. Nie chcę dodatkowego wzmacniacza.
          4. Nie chcę subwoofera
          .
          Wymagania są takie:
          1. Dobry bas i dynamika z uwzględnieniem mocy radyjka (coby nie padło)
          Możliwości są takie:
          1. Do zagospodarowania cztery otwory 165mm po jednym w każdych drzwiach (z tyłu deko płytkawe ok max 70mm.
          2. Dość dużo miejsca za tapicerką na zwrotnice lub umieszczenie dodatkowych tweeterów na wysokości górnej krawędzi tapicerki.
          Wątpliwości:
          1. Czy w ogóle cos sensownego na tym radiu da się zmontować?
          2. Drzwi są dość dobrze wygłuszone - czy muszę usunąć fabryczną piankę i dać maty na całości?
          3. Czy za głośnikiem ma być nie osłonięta matą przestrzeń (boję się o zamoknięcie głośników)?
          4. Czy dużym błędem byłoby włożenie zestawu ze zwrotnicami pasywnymi (PowerBass PB-BK6v.2 Black) na przód i zamontowanie drugiej pary tweeterów (fabryczne tweetery są na podszybiu ponad metr od uszu kierowcy) na górnej krawędzi tapicerki lub przy lusterkach a do tyłu współosiowe dwudrożne (PowerBass PB-B6.5Xv.2 Black) ?
          5. Czy w ogóle jest możliwość znacznej poprawy basu przez samą wymianę fabrycznych głośników na inne a jeśli tak to na jakie?
          Opiszę efekty po zakończeniu prac
          czy mi się wydaje czy to nie wykonalne?

Skomentuj

A inaczej:
            Czy ktoś robił Xsarę Picasso i wie o co chodzi?
            Nie mogę wymienić radia bo podobno szwankuje elektronika (sterowanie z kierownicy i wyświetlacz na desce rozdzielczej). Szukam kogoś co zrobił dobrze i powie jak.

Skomentuj

czyli jak zostaje auto to tylko wzmacniacz ci zostaje bo tymi 10w to mozna sluchawki zasilic...

Skomentuj

duzo az za duzo tych rygorow ale ja mysle ze jezeli zalezy ci na basie to pomysl KONIECZNIE o wytlumieniu dokladnym dzwi bez tego nic nei zdzialasz no i oczywiscie dobry lub bardzo dobry zestaw odseparowany przedni .... nie kupujesz radia,wzmacniacza,suba wiec mozesz kupic naprawde genialne glosniki :))
                http://www.essa.com.pl/oferta/index....kid=76&pid=270 DLS R6A
                http://www.essa.com.pl/oferta/index....kid=76&pid=277 DLS UP6

Skomentuj

nie kupujesz radia,wzmacniacza,suba wiec mozesz kupic naprawde genialne glosniki :))
                  które nawet nie pierdną pod tym radiem :)
                  harman, co Ty proponujesz?? znów żarcik czy jak?

Skomentuj

i chyba przedzial cenowy troche nie "halo"

Skomentuj

Re: Xsara Picasso jak polepszyć?

Zamieszczone przez softcell
                      no fakt zapomnialem tyle tych założen jest ze w tym wypadku trzba zmienic radio

Skomentuj

no fakt zapomnialem tyle tych założen jest ze w tym wypadku trzba zmienic radio
                        w tym wypadku to jendaqk trzeba miec wzmak i to porządny kawał sprzętu a nie jakieś tam pitu pitu

Skomentuj

Zamieszczone przez magik
                          nie kupujesz radia,wzmacniacza,suba wiec mozesz kupic naprawde genialne glosniki :))
                          które nawet nie pierdną pod tym radiem :)
                          harman, co Ty proponujesz?? znów żarcik czy jak?
                          A ja zacytuję wyrocznię czyli PolskiCarAudioFAQ01beta str 23:
                          "Pamiętajmy, że rzeczywista moc końcówek mocy w radioodtwarzaczach nie przekracza 4x13W RMS dla 4 Ohm i wszelkie inne ogłaszane wartości należy uznać za zabiegi marketingowe."
                          Oryginalny Clarion w Xsarze Picasso nie ma problemów z brakiem mocy tylko głośniki są lichej jakości - jednodrożne i bardzo uwypuklają środek pasma. Nie chcę zainwestować w głośniki lub zestawy nie sprawdzone w tym aucie (no i na pewno nie kupię tych DLS'ów po tysiaku)
                          Zabieram się za wygłuszanie drzwi a zanim skończę może ktoś coś wymyśli.
                          Gdyby np. zestaw powerbassa o którym pisałem wcześniej słabo wypadł na samym radiu to ostatecznie mogę dać ten wzmacniacz tylko czy dawać zestaw na przód skoro zostawiam tweetery fabryczne (trochę ostre) czy dać dwudrożne współosiowe?
                          A może inne propozycje głośników? Nie upieram się przy danej marce.

Skomentuj

Zamieszczone przez softcell Zobacz posta
                            A inaczej:
                            Czy ktoś robił Xsarę Picasso i wie o co chodzi?
                            Nie mogę wymienić radia bo podobno szwankuje elektronika (sterowanie z kierownicy i wyświetlacz na desce rozdzielczej). Szukam kogoś co zrobił dobrze i powie jak.
                            Podstawa to wymiana radia i głośników. Do sterowania radiem z manetki stosuje sie przejściówkę. Nic nie szwankuje. Mam xsarę, Radio kenwood kdc bt710dab, głośniki pioneer ts-a173ci prżód i tył(nie muszą być 13cm), wygłuszone drzwi i w przodzie osadzone w adapterach mdf. Bas jest więcej niz dobry

Skomentuj

Chyba rekord forum w największym odkopie. Widziałeś z kiedy jest ten temat? Złota łopata się należy jak psu micha .

- - - - - aktualizacja - - - - -

Skomentuj

a co data publikacji ma do tematu? Czy już nikt inny nie może korzysać ? Bierz ten szpadel i się zakop

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                                  W sumie tak. Problem w tym Oskar, że jego post coś wnosi (nie oceniam zawartości merytorycznej) w temacie a twój nic. Kolejny raz proszę o offtopic.

Skomentuj

Czaruję...