Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zestaw do Preludki

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zestaw do Preludki

Witam Wszystkich :!: W koncu udalo mi sie trafic na fajne forum o CA i jakoze to moj pierwszy post tutaj to wypada sie z Wami przywitac

Sprawa ze mna wyglada tak, że jestem zakochany w Preli i wlasnie jestem w trakcie zmiany jednej na druga (IV gen 2.0 na 2.2 VTEC). No ale nie o aucie tu chcialem. W preli z ktora sie wlasnie zegnam mialem zrobiony taki zestawik:
    * przód : Vibe SE60 16,5 cm + pełne wygłuszenie (oczywiście w komponencie – przerabiane miejsce na syki w celu uzyskania lepszego efektu)
    * tył: półka – brak, bagażnik: Kicker Solo-Baric L7, 10”, kwadrat, w skrzynce początkowo bez BR ale ostatnio jednak zostało to przerobione na zabudowe z BR(głośnik jest bardzo „szybki” i trochę za słabo trzymał dolne partie – teraz jest lepiej ale dalej troche lipa)
    * Kable: chinche VIBE na zlotych zaciskowych koncowkach, zasilanie + masa: przekrój 12
    * bezpiecznik: 60A
    * kondensator: 1,5 F
    * panel centralny: Pioneer DEH 9600
    * wzmacniacze: Rockford Fosgate P5002 (bass), Rockford Fosgate P4004(przód)

No i teraz moje pytanie: o ile z przodu jestem niesamowicie zadowolony (Vibe daja rade, ale w tej nowej bede robil na panelach po 2 zestawy na strone -wzmak pod to juz jest Rockforda 4 kanaly) to z tego glosniczka Kickera jednak nie jestem zadowolony. Probowalem ratować sie bass reflexem (bo glosnik sam w sobie jest mocny, ale z niskimi partiami sobie nie radzi - chociaz np. przy Prodigy napiera konkretnie :twisted: ). No i powstala taka koncepcja zeby glosnik z zabudowa sprzedac, a w jego miejsce kupic 2 moze slabsze ale jednak z wieksza powierzchnia nosna. Wzmaka chce zostawic bo Rockfordami jestem zachwycony, ew. mysle o wymianie kondensatora. No i teraz moje pytanie: Jakie glosniczki dla mnie konkretnie polecacie :?: Myslalem poczatkowo o 2 X 12" JL-ach, ew. o Rockfordach. od razu zaznaczam ze zobacze jak mi ta cala zabawa finansowo wyjdzie, ale sadze ze jednak sklonie sie w strone uzywek ale pozadnych firm.

PZDR
    MatiPTP

To moze napisz ile chcesz na ten cel przeznaczyc...

Skomentuj

Ehh no to jest na razie jeszcze dosyc trudne do ustalenia, bo zalezy ile mnie zabawa z autem wyjdzie. Docelowo myslalem cos ok. 2 x 300 na tylne glosniki... Wygluszenie zrobie sam, skrzynka... no mam nadzieje ze z tylem sie w 1k plnów zamkne...

PZDR
      MatiPTP

Skomentuj

primo - jak zestroiłeś tego kickera ? jaka buda ?

secundo -
        Zamieszczone przez MatiPTP
        Docelowo myslalem cos ok. 2 x 300 na tylne glosniki...
        wolałbym jeden głośnik kupić, możę nawet jakąś 15' , bo jeśli dwa głośniki to raczej musiałyby być 2R bo wzmak z tego co pamiętam ma 500w @ 4R w mostku...

Skomentuj

Kicker jest teraz podlaczony tak ze kazda cewka jest na 2 OHM osobno po 250 RMS (dane oficjalne, w testach ktore dostalem dodatkowo do wzmaka wyszlo ze ma 332,5 RMS na kanal :) ). Co do 2 glosnikow 12" to chyba jednak lepiej zagraja niz jeden 15" i stad moj pomysl, chociaz z uwagi na zajmowane miejsce tez myslalem o pojedynczym. Kicker najpierw fruwal w zamknietej skrzynce 25L, aktualnie gra w skrzyni z bass reflexem 55L. Gra fajnie - ale tylko na niektorych utworach :roll:
          Czekam na jakies propozycje zestawow.

PZDR
          MatiPTP

Skomentuj

(dane oficjalne, w testach ktore dostalem dodatkowo do wzmaka wyszlo ze ma 332,5 RMS na kanal ).
            ale pewnie przy thdn 10%...
            Co do 2 glosnikow 12" to chyba jednak lepiej zagraja niz jeden 15"
            czemu ?

Skomentuj

ale pewnie przy thdn 10%...
              THD+N < 1%
              Rockford w zyciu by sobie na 10% nie pozwolil... nie ta klasa producenta.

z 2 12" masz wieksza powiezchnie nosna niz z 1 15", ale z drugiej strony finansowo chyba lepiej kupic 1 glosnik 15"... Stoi teraz na allegro RF w skrzyni za 800, tyle bym za niego nie dal, ale mysle ze facet spusci z ceny bo juz dlugo tam jest. Tylko ze ten glosniczek ma 400 RMS, co jest troche malo, moj kicker ma 600 i jest za slaby...

PZDR
              MatiPTP

Skomentuj

moc głośnika to 2 rzędna sprawa w tym wypadku.
                powiezchnie nosna
                powierzchnie nośną ? ;]

co to za rf ?
                bo za 800zł to już można coś naprawde ciekawego mieć...

THD+N < 1%
                http://www.rockfordfosgate.com/products/product_details.asp?cat_id=2&series_id=6&family_id =20&item_id=91283&locale=en_US
                http://www.rockfordfosgate.com/scrip...ted=1116542315
                z 60A bezpiczenikiem to nieco dużo byłoby te prawie 700w :|

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                  MatiPTP napisał/a:
                  powiezchnie nosna
                  powierzchnie nośną ? ;]
                  :mrgreen: na forum preludy za takie cos sie piffko stawia

CLICK

Co do instrukcji ktora podeslales to dostalem taka papierowa, ale to nie o niej mowilem. Oprocz tego Rockford dorzuca wyniki testow przeprowadzane na konkretnie tym wzmaku, zreszta wieczorkiem postaram sie wrzucic foto.

no nie 700 a dokladnie 665 po zmostkowaniu (1995 maxa). No fakt, patrzylem np. w poweracoustik (zastanawialem sie ktory z nich qpic), to przy nawet mniejszej mocy pakowali 2 x 50... No ale moj wzmak jeszcze nigdy mi nie odmowil posluszenstwa, wiec chyba wiedzieli co robia

PZDR
                  MatiP

[ Dodano: 2006-09-12, 19:18 ]
                  P.S. ehh, juz widze ze bede z niemiec targal :)

Skomentuj

no nie 700 a dokladnie 665
                    napisałem prawie 700 ;]
                    zobacz w instrukcji ile A max ciągnie wzmak.

jak dla mnie ten RF nie wart tej ceny...
                    kompletnie...

Skomentuj

No to tak jak obiecalem wklejam fote - jakosc tragiczna bo robiona moim beznadziejnym telefonem, ale cos tam widac. W razie potrzeby jutr moge cyknac aparatem.

PZDR
                      MatiPTP
                      Załączone pliki

Skomentuj

No to tak jak obiecalem wklejam fote - jakosc tragiczna
                        to nie rob takich :) sam wiesz jak masz RF'a to wiesz co dobre a co zle :smile:
                        Zobacz to <--
                        pewnie juz widziales ...ale jak nie to hop
                        sam mialem przyjemnosc posluchac ..nie bede sie wypowiadal ...bo nie a kasa. Ale potencjal jest :)

Skomentuj

Galeria Tonow jest mi dosyc dobrze znajoma, bo kiedys niejaki SiarA (o ile znacie panow z Galerii Tonow) bawil sie w prelude i sporo nam napomagal na forum
                          Ale po pierwsze troszq to ode mnie daleko a po drugie - nie wiem czy stac mnie na to... w sumie kiedys nawet chcialem kupic panel robiony przez nich do Preli, ale wlasciciel uparl sie ze chce sprzedac auto ze zrobionym audio... A szkoda bo mial bardzo fajnie zrobiony panelik srodkowy wlasnie na RF-ach.

PZDR
                          MatiP

Skomentuj

w sumie kiedys nawet chcialem kupic panel robiony przez nich do Preli, ale wlasciciel uparl sie ze chce sprzedac auto ze zrobionym audio... A szkoda bo mial bardzo fajnie zrobiony panelik srodkowy wlasnie na RF-ach.
                            jaki kolor auta ? tak przez ciekawosc ...

Skomentuj

ktorego :?: SiarA mial bordo, ja mam (na razie) bordo, a tamta z panelem byla czarna (albo ciemny granat - juz nie pamietam).

PZDR
                              MatiPTP

Skomentuj

mialem szanse w tej:

Skomentuj

No aqrat tak sie zlozylo ze tamta czarna byla na sprzedaz i nawet ja ogladalem, ale byla w takim stanie ze nawet muzyki nie wlaczylem.
                                  Co do tematu to dalej czekam na jakas propozycje glosnika do tego wzmaka (jednak z uwagi na inny uklad bagaznika sprzedaje to co mam teraz i chce kupic jeden glosnik).
                                  Cos z konkretnych propozycji :?:

PZDR
                                  MatiP

P.S. Wzmak ma 625 RMS po zmostkowaniu, przy 2 ohm

Skomentuj

Czaruję...
                                  X