Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

winisd swiruje?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

winisd swiruje?

witam
    jestem swiezy wiec wybaczcie ewentualne durne pytanie...

otoz problem polega na tym, ze chce wykorzystac posiadany glosnik jbl gt4-12 225w rms i zrobic sobie barrrrrdzo plaski sub bedacy podloga w bagazniku

raz - czy moge sobie pozwolic zachowujac kubature obudowy na az tak bardzo plaski sub? glosnik ma glebokosc 16,5cm a obudowa mialaby ok.20cm

dwa - odnosze wrazenie, ze winisd ktorego uzywalem do obliczenia skrzynki chyba zeswirowal... producent podaje objetosc budy na poziomie 60 litrow, natomiast winisd wyliczyl bass reflex'owa na 120 litrow! :o

czy jest to mozliwe?

malo tego, strojenie rzucil na 21hz a fs glosnika ma bodajze 23hz - z tego co wiem nie powinno sie stroic budy ponizej fs glosnika

czy ktos bedzie uprzejmy rozjasnic mi cos w tym temacie?

z gory dziekuje

producent ma zawsze racje ..nooo moze nie zawsze ale CA to sie sprawdza ,,,sub i tak powinien byc strojony pod auto a nie wg schematow.

podalbys T/S'a tego glosnika

Vas : 100.45 litres
    czyli wszystko ponizej 100l

cytat z innego forum
    Witam. Otoz testowalem glosnik JBL GT4-12 w roznych obudowach. Moje spostrzerzenia co do odsluchu sa nastepujace:
    - obudowa zamknieta 30l - ostatnia rzecz, jaka mozecie zrobic temu glosnikowi! Jest czysto, impulsywnie, ale za to bardzo bardzo cicho. trzeba mu dac poteznej mocy aby wyruchac troche decybeli. Co prawda w tej obudowie mozecie mu zapodac z 300RMSu..
    obudowa zamknieta 70l - niskiego basu jest juz troche wiecej, ale ogolny spadek skutecznosci robi swoje. Nie polecam do niego obudow zamknietych!
    - bass-reflex 70l, strojenie 30Hz- jest glosno, basik schodzi dosc nisko, jednak czuc juz opoznienia fazowe no i wytrzymalosc mocowa ponizej strojenia bardzo niska. Basik troche muli, ale ogolnie mozna zniesc, no i jest dosc glosno..
    - bass-reflex 48l, strojenie 35Hz - zloty srodek. Basu jest duzo i nie jest on meczacy, a wrecz odwrotnie, miekki i mily dla ucha, co az niepodobne do obudowy b-r. W tej obudowie oceniam go klase wyzej od ES250/300 a napewno lepiej od STXowskiego AP.

koledze robilem na GT2 ..moze byc to inny glosnik ..albo tylko nalepki zrobili :) <---KLIK

ps. naprawde latwo znalezc o nim wiele opini :roll:

Skomentuj

opinie i owszem, nawet na tym forum... ale moj glowny problem to:

- winisd zeswirowal i wyliczyl b-r 120 litrow - tu juz mam jasnosc i dziekuje
      - czy moge tak mocno splaszczyc skrzynie, aby miala 20cm a glosnik ma glebokosc montazu 16cm... czy to nie wplynie negatywnie na wrazenia odsluchowe?

co do danych - wiem tylko tyle:
      Frequency Response 28Hz - 450Hz
      Sensitivity 93dB
      Impedance 4 Ohms
      Voice-Coil Diameter 50mm
      Cut-Out Diameter 283mm
      Mounting Depth 161mm
      Overall Diameter 311mm
      Vas 100.45 liter
      Qts 0.43
      Fs 24.75Hz
      Qes 0.46
      Qms 6.46

no i jeszcze jedna kwestia - mianowicie obecnie smiga mi on w skrzynce b-r (tandeta z allegro) - jakies "uniwersalne" 55l z b-r 10cm dlugosci ok 12-13cm
      decybeli sporo, wytrzacha w bryce nawet nawet - auto ogromne (omega b combi) ale jakos to nie to - nie widzi mi sie zbytnio ten dzwiek... wykorzystam go do kadetta - tam bedzie "podloga" i mam miejsca sporo - na spokojnie 110x80 no i wysokosci musialaby byc ok. 20cm , wiec mam jak pokombinowac
      zasilany jest wzmakiem 275rms (2-kanalowy zmostkowany) - wedlug mnie wystarcza zwazywszy na 225rms glosnika

Skomentuj

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?p=9...c6b849ad#92686

Skomentuj

Czaruję...
        X