Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Skoki napięcia ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Skoki napięcia ?

Mam problem z moja instalacja car-audio. Jeżdżę DU Lanosem i zainstalowalem sobie do wozu sprzęt audio, oparty na następujących komponentach (wymienię tylko te, które są związene z moim problemem):
    1 Sub: Alpine 10'' Type-R
    2. Wzmacniacz: Carpower HPB-1520
    3. Kable Caliber 2 x 10 mm2
    Ponadto kable do wzmacniacza mam pociągnięte prosto z akumulatora, a mimo to słychać w głośniku basowym jakies dziwne "skoki napięcia". Chodzi o to, ze dźwięk jest, więc urządzenia działają, ale jak jest cicho (jak jest głośno to nic nie słychać ), to słysze takie (paszczowo) "wut", "wut", "wut" o regularnych odstępach, w momencie kiedy troszkę pojeżdżę, to "wut" występuje coraz szybciej i odrobinkę ciszej. Dodatkowo jeszcze, keidy silnik jest uruchomiony, a wzmacniacz działa, to podczas włączania świateł słychać "pyknięcie" w głośniczku. Wymieniłem już chyba wszystko co sie dało: kable zasilające (wcześniej 5mm2), kable sygnałowe, wzmacniacz (wcześniej RTO Terminatora), akumulator (z 45 Ah na bodajże 62 Ah). To co jedynie zostało niewymienione i niesprawdzone to radio i subik, jednakże wydaje mi się, że subik tu niczemu nie jest winien, ew. jeszcze radio. Już się męczę i męczę i dojść nie moge do tego co jest nie tak, myślałem o kondesatorze 1F Dietza jeszcze dla ustabilizowania napięcia, ale nie wiem czy to coś da. Jeżeli ktoś mial podobny problem, to bardzo gorąco prosze o pomoc... Z góry dziękuję

to chyba nie spadki napiec tylko jakis syf z instalacji elektrycznej...

Skomentuj

Nie wydaje mi się, aczkolwiek moge się mylić. Podłączałem miernik i napięcie wariowało. Dziwi mnie tylko, że słychac to bardzo wyraźnie podczas cichego odsluchu, a nie podczas głośnego napierd...nia....

Skomentuj

moze jakis kondensator by pomogl? podłacz radio do innego wzmaka chodźby domowego w garazu i zobacz czy bedzie słychać jezeli tak wiesz ze winne jest radio :)

Skomentuj

mas zalbo coś z alternatorem pochrzanione, sprawdź czy alternator jest w pożądku, stąd słychać włączanie np świateł..
          albo coś z aparatem zapłonowym może być nie tak i stąd słychać prace silnika..
          ale w pierwszej kolejności sprawdź alternator...

Skomentuj

POdczas cichego slychac smieci,ale gdy glosno to poprostu dzwiek zaglusza je,napiecie wariowało czyli ?

Skomentuj

Czaruję...
            X