Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Rozbudowa CarAudio

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Rozbudowa CarAudio

Chce rozbudowac obecne car audio w Daewoo Nexi sedan

Obecnie jest :
    Przód 10cm na podszybiu odcieta dolna czesc pasma + wysokotonowe
    Tył 2X Alphard Lw650 odciecie od 200Hz
    Wszytsko zasilane radiem.

No i czas na rozbudowe:
    kupiłem głosnik 10" na suba i wzmacniacz MAGNAT ROCK 6000.

I tu pojawia sie problem czy zrezygnować z tylnej półki i kupić jakieś lepsze głosniki 10cm na podszybie i to wystarczy do suba.
    czy zostawić tak jak jest tylko zasilic wszytsko wzmacniaczem + sub w bagażniku ???

W nexi nie ma możliwości wsadzenia głosników w drzwi a ja nie mam za bardzo ochoty i mozliwiści aby robic panele drzwiowe (samochód stoi pod blokiem i nie chce tam przy nim grzebac).
    Nie wiem czy 10cm i wysokotonowe wystarcza do suba
    Nie wiem tez czy te alfredy na tylnej półce nie beda przeszkadzac.
    No chyba zeby na te podszybie da sie wcisnąć cos wiekszego i to rozwiąże problem.
    Co byscie proponowali ??? łatwiej bedzie mi chyba wykonać nowe słubki boczne na przód niż bawić się z całymi drzwami.

Calosc ma byc podłączona do wzmacniacza w ten sposób:
    kanał 1 i 2 wzmacniacza -> przód
    kanał 3 i 4 mostek -> subwoofer

A i jeszcze jedno, jako ze wzmacniacz bedzie zasilal calosc samochodu gdzie go najlepiej umiescic w bagazniku czy gdzies w kabinie ?? a jak w kabinie to gdzie ??
    Czekam na propozycje

Wywal alpierdy - to po 1
    po 2 - zrobiłbym jednak te panele drzwiowe...
    po 3 - 2.1 zrób i będzie ok
    Nie wejdą w podszybie jakieś 13 choćby ?
    Bo wymiana na inne 10 jest bez sensu imho.
    Zamieszczone przez Igrek
    A i jeszcze jedno, jako ze wzmacniacz bedzie zasilal calosc samochodu gdzie go najlepiej umiescic w bagazniku czy gdzies w kabinie ?? a jak w kabinie to gdzie ??
    spróbuj pod fotelem pasażera np.

Skomentuj

napewno niema mozliwosci montazu glosnikow w drzwiach?? czy poprostu niema fabrycznego panelu na glosniki??
      byc moze w drzwiach jest na nie miejsce a wystarczy tylko poszukac panel... (o ile takie byly - moze w drozszej wersji)

Skomentuj

z 10 cm nawet gdyby kosztowaly i 500zl to tylko srednica bedzie... i nadaja sie tylko do 3 way... napewno nie do 2+1 bo bedzie dziura w pasmie... chyba ze zastosowal bys jakis glosnik 8 cali ale wtedy w takim duzym aucie to basu tez nie bedzie duzo ;/ ciezka spawa... jakby chociarz 13 weszly to mozna by mivoca zapakowac do tego jakis subik i nie bylo by tragedi... ale te lw to wywal... bo ani to do basu ani srednicy nie ma...

Skomentuj

drzwi wyglądaja tak że na całej szerokości jest kieszeń na podręczne smieci i jest to jedna całość zakrywająca drzwi. 13 na upartego można by chyba w podszybiu zamontować ale bedzie trzeba zrobic sporo przerobek: Powiekszyć otwór w którym znajduje sie obecnie glosniczek 10cm i wylot nawiewu na boczne szyby i dociąc maskownice która to przykrywa tak aby wylot powietrza pozostał, a nad nim mógł zmiescic sie głosnik 13cm.

Jutro zamieszcze zdięcia wszytskiego to będzie można łatwiej sobie to wszytsko wyobrazic i może łatwiej mi pomóc.

Skomentuj

jedyne głosniki 10 cm mogace grac samodzielnie z subem ( i faktycznie dobrze brzmiace) ktore przychodza mi do glowy to
            "DLS 424" . ich cena w polsce to ok 550 zł .

spokojnie mozesz je ciąć przy 80Hz z subem. oczywiscie filtr gornoprzepustowy dla DLSow jest wskazany!

alpierdy obowiazkowo wywal!

Skomentuj

Wlasnie zrobilem male rozpoznanie i sie okazuje ze za wygode sie placi. Przy elektrycznie opuszczanych szybach dzwi wygladaje tak jak moje. Przy manualnym korbkowym mechaniźmie nie ma głupiej kieszeni na smieci i mozna by smiało wstawic głośnik. Niestety budowa obydwu rodzajów drzwi jest diametralnie inna.

Moze jak by mi sie na szrocie gdzieś udało znaleźć to pokrycie drzwi to mógł bym sie bawic w przerabianie tego, wyciecie tej kieszeni i tak dalej. Na swoim nie bede ryzykowal.
              Wychodzi na to ze trzeba by chyba te 13 jakoś tam wcisnąć.

Skomentuj

Zamieszczone przez djrobo
                jedyne głosniki 10 cm mogace grac samodzielnie z subem ( i faktycznie dobrze brzmiace) ktore przychodza mi do glowy to
                "DLS 424" . ich cena w polsce to ok 550 zł .

spokojnie mozesz je ciąć przy 80Hz z subem. oczywiscie filtr gornoprzepustowy dla DLSow jest wskazany!

alpierdy obowiazkowo wywal!
                550zl to troche przesada... gdybym mial tyle kasy wolal bym kupic zestaw porzadny odseparowany i pobawic sie w panele...

Skomentuj

Trochę się przeliczyłem, na podszybiu w tej chwili mam jakieś 8cm nie wiecej, a 13cm ni jak się tam nie zmieści. Oto fotki :

Foto 1
                  Foto 2

Znalazłem na allegro 2 szrotowców i napisałem w sprawie obić do drzwi, jak uda mi się je kupić to postaram sie je przerobić tak aby nie było tych kieszeni i dorobić panel na głośnik.

I wtedy jak zrobić 3 drożne ? w drzwiach bas, 8cm na podszybiu średnie tony i wysokotonowy tak jak jest (widoczne na zdjęciu) ? no i subik w bagażniku

Skomentuj

3 way?? mysle ze nie masz dosc doswiadczenia, sprzetu, pieniedzy i wiedzy na 3 way :) mysle ze w ca ciezej jest zrobic pozadne 3 drogi niz w domu... w ogole napisz ile masz kasy!

Skomentuj

Igrek, kup wtedy zwyły odseparowany system...
                      Żadnych 3way :)

Skomentuj

czyli na drzwiach nisko-średnio, a na słupkach wysoko tonowe ???

Skomentuj

tak

Skomentuj

kurcze nie wiedziałem że w nexi w podszybiu są jakieś 8cm ( są takie w ogóle ?? ) ja mam Kadeta sedana ( Nexia powstała na bazie tego auta) i ja mam 10cm i to w sumie luźno siedzą.. ale 13 już za żadne cuda nie wsadzi ( bez ingerencji w deskę) a z drzwiami to i ja miałem dylemat.. ciężkie auto w adaptacji..

Skomentuj

Zamieszczone przez kad
                              ja mam Kadeta sedana ( Nexia powstała na bazie tego auta
                              tylko stylistycznie - ale i tak wole kadeta :razz:

Zamieszczone przez kad
                              z drzwiami to i ja miałem dylemat.. ciężkie auto w adaptacji..
                              ja bym sie jednak pobawil w robienie paneli w drzwiach
                              szkoda ze ta kieszen jest zintegrowana bo by bylo latwiej przerobic - np tak jak w golfach 2 i 3

Skomentuj

Czaruję...
                              X