Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dziwne świszczenie?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dziwne świszczenie?

Witam.

Zacznę od początku. Przez rok miałem jeden wzmacniacz audiosn SrX4. Który grał jako trzy kanałowy. Dwie pary RCA od radia do wzmaka. Nie było żadnych szumów ani dziwnych dzwięków. Gdzy tydzień temu zamontowałem nowy monoblok cyfrowy Hifonics pojawiły się w/w dzwięki. Gdy wyciągnąłem RCA ze wzmaka dziwne dzwięki ustały. KAbel nie jest nigdzie przecięty. Nie wzrastają one przy podkręceniu potencjometra na radiu ani po dodaniu gazu. Poradzcie co mam robić bo systuacja jest denerwująca. Z góry dziękuję.

prowadzenie masy się odezwało.
    Dziwne świszczenie to zakłocenia a alternatora, generatorów w w urzadzeniach audio, zakłocenia z układów cyfrowych.

Skomentuj

alternator odpada skoro swiszczenie nie zwieksza sie wraz z obrotami silnika... czy rca nie leza w poblizu kabli zasilajacych ?? najdziwniejsze jest to ze na starym wzmaku bylo ok a teraz nie jest, sprawdz wzmacniacz u znajomego :P

Skomentuj

ostanio spotkałem sie z podobnie ciekawą sytuacją.
        Wzmak 4 kanałowy podłaczony w trybie stereo parą przewodów zasila głośniki z przodu. pozostałe kanały niezasilane i nieobciązone.
        Jest OK.
        po dodaniu suba i kolejnej pary kabli RCA wszystko gwiżdze.
        Odłączenie dowolnej pary kabli rozwiązuje problem ale wtedy nie działa sub albo głosniki z przodu :-)
        Purystów CA informuje ze kable sygnałowe ida inna stroną auta niż zasilające i sterujący.
        Ulgę przynosi odłączenie ekranu w jednej parze a podłączenie tylko sygnałowych.
        Wyglada na to iż kable maja rózne parametry.
        Wkrótce w ramach testów zastosuję przedów czkerokanałowy ze wsolnym ekranem dla wszystkich zył - zobaczymy jaki będzie efekt.

Skomentuj

Czaruję...
        X