Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

APP, Boll czy taśma dekarska co lepsze

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

APP, Boll czy taśma dekarska co lepsze

Witam!
    CHce wygluszyc drzwi, dach, bagaznik, klape bagaznika i nei wiem co wybrac, APP, boll czy tasma dekarska. Podobny temat byl poruszany ale nikt jednoznacznie nie powiedzial co jest lepsze ile trzeba warstw polozyc i jaki efekt ktora mata daje. Jezeli ktos porownywal te rodzaje wytlumien to prosze o info czym lepiej itd.

Pozdro

ja sie nad tym zastanawialem i zdecydowalem sie na maty miekkie APP, po przeliczeniu wychodzilo prawie to samo co dekarskimi (biorac pod uwage grubosc mat i tasmy)
    dekarskie kosztuja ok 40zł jesli sie nie myle za 10cm X 10m czyli 40 zł za 1mkw wychodzi
    dekarskie miekkie kosztuja ok 14zł za 50cm X 50cm czyli ok 56zł za 1mkw, twarde wychodza ok 40 zł za 1mkw, no i maty sa z tego co czytalem grubsze niz tasma dekarska, zeby dekarska dawala dobry efekt trzeba by bylo polozyc 2 warstwy(sporo osob tak mowilo na innych forach). wiec chyba najlepszym stosunkiem ceny do jakosci bedzie pomeiszanie mat APP miekkich i twardych, na rowne powierzchnie klasc twarde, na jakies zagiecia/zalamania/ itp - miekkie.

takie jest moje zdanie na ten temat, ja sie pospieszylem i kupilem same miekkie, jednak duzej roznicy miedzy nimi nie odczulem przy kladzeniu (kiedys kladlem twarde), tyle ze po czsaie jak sie zdejmie tapicerkie to jednak miekkie tak sie nie odklejaja od nierownosci jak twarde, i tak nie pękają.

mat firmy Boll nie mialem w rekach wiec nie wiem czy sa lepsze niz APP, z wygladu i ceny praktycznie to samo.

Skomentuj

ok kupie prawdopodbnie APP, jak wygluszyles drzwi to jak to wszystko wyszlo? lepiej gra system ?

Skomentuj

nie powiem ci po nie wiem, ja wszystko pokupowalem, i wszystko na raz wstawilem( maty, glosniki, okablowanie, wzmacniacz, radio), wiec nie mam porownania czy lepej :)
        moge powiedziec jak poprzednie drzi w poprzednim samochodze wygluszylem to slyszalem spora roznice, a wygluszylem tylko to co jest zaraz pod tapicerka(moj pierwszy raz, troche za malo wiedzy i pieniedzy jeszcze).
        wiem ze warto wygluszac, w sumie to podstawa w CA powinna byc, nawet na serynych glosnikach napewno kazdy uslyszy roznice.
        no i nie oszczedzaj zbytnio na tym, lepiej dac wiecej niz pozniej zalowac ze sie nie dalo.

najlepiej to wygluszyc drzi, wstawic dobrze glosnik, puscic tylko niskie czestotliwosci i nasluchiwac gdzie jeszcze brzeczy.

Skomentuj

a co zrobic jesli konstrukcyjnie mam glosniki mocowane do tapicerki drzwi a nie do samych drzwi i nie da się tego zmienic?

Skomentuj

nie ma rzeczy niemozliwych, wszystko sie da :)

Skomentuj

dobra dobra, wyobraź sobie że pod tapicerką w miejscu gdzie jest głośnik nie ma nic poza plątaniną kanałów nawiewowych idących w drzwiach, brak tej tzw pierwszej warstwy blachy w tym miejscu... Zreszta to nei blacha tylko plastik.

Skomentuj

Zamieszczone przez Kajman
                a co zrobic jesli konstrukcyjnie mam glosniki mocowane do tapicerki drzwi a nie do samych drzwi i nie da się tego zmienic?
                Zamieszczone przez greg00
                nie ma rzeczy niemozliwych, wszystko sie da :)
                greg00, pewnie ze mozliwe - ale zrob cos takiego np w A3 :twisted:
                tam niema blachy "wewnetrznej" tylko 2-3 belki

Kajman, na poczatek mozesz sprobowac wykleic ta tapicerke ale watpie aby to duzo pomoglo. jedyne wyjscie to zrobienie mocowanie glosnika i "zabudowa" drzwi - trudno bedzie :???:

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                  greg00, pewnie ze mozliwe - ale zrob cos takiego np w A3 :twisted:
                  tam niema blachy "wewnetrznej" tylko 2-3 belki
                  w BMW E36 jesli sie nie myle tez cos takiego jest, widzialem chyba na audiocar.pl jak koles tam blache wstawial, wszystko sie da zrobic, trzeba tylko checi i narzedzi i czasu...

http://www.audiocar.pl/forum/viewtopic.php?t=506 - tutaj koels cos takiego tez ma :)

Skomentuj

sie nie da. Wyobraz sobie ze glosnik jest przykrecony do boczku, a za nim idzie sieć kanałów wentylacyjnych-zamocowanych na tym samym boczku. Trzeba by je usunąć, a to już lekki hardcore :)

Skomentuj

a mozesz zdjecia zamiescic? co to za samochod tak wogole?

Skomentuj

Renault Espace III, zdjęć chwilowo brak, ale może w weekend dorobie, tak czy tak kibel :( Zaryzyukuje, moze to jakos i tak zagra pod wzmakiem, tyl na pewno, tam sa nawet 16cm a nie 13 jak w przednich drzwiach.

Skomentuj

Zrób z żywicy lub blachy taką dokładkę, przykręć ją śrubami do drzwi, uszczelnij otwory matami a do tej powierzchni przykręć dystans z mdf'u, dopasuj panele tak żeby głośnik dobrze na dystansie w nich siedział i ciesz się dobrym dźwiękiem :)

Poza tym polecam forum Renault, tam pewnie znajdziesz coś na ten temat.
                          low-END

Skomentuj

Ale co z kanalami wentylacyjnymi idacymi w tym miejscu na boczku?:)

Skomentuj

greg00, ten link jest do audi. ten ma poprostu duze dziury a A3 ma jedynie 2 kwadratowe male belki i nic wiecej. poszukaj sobie

Skomentuj

Czaruję...
                              X