Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

problem z instalacja w kombi

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

problem z instalacja w kombi

Witajcie!

Mam maly problem z zaprojektowaniem instalacji w moim samochodzie.
    Z tego powodu zwracam sie do Was :wink: , liczac na pomoc.

Samochod to Volvo 240 kombi.
    Producent przewidzial jedynie mozliwosc instalacji glosnikow 130mm z przodu (tuz pod linia szyb) oraz 100mm z tylu (rowniez pod linia szyb). Istnieje mozliwosc instalacji glosnikow w bagazniku. Pomiedzy przedzialem pasazerskim a bagaznikiem jest tylko szmaciana roleta.

W chwili obecnej z przodu mam zainstalowane glosniki szerokopasmowe, z tylu brak.
    Chcialbym polepszyc system, aby dzwiek byl plastyczny i delikatny.
    W tym celu chce wyciszyc drzwi i ......

Mam kilka koncepcji zrobienia systemu, doradzcie prosze ktora jest najlepsza.

1 - wpakowanie glosnikow 6x9 w tylne drzwi

2 - wpakowanie glosnikow 16cm w tylne drzwi

3 - wpakowanie glosnikow 6x9 do bagaznika

4- wpakowanie glosnikow w dach (to chyba najslabsze rozwiazanie)

5 - wykonanie nowych boczkow z mdfu i zamontowanie dwoch systemow

Prosze, powiedzcie ktore rozwiazanie jest najlepsze. Czy lepiej instalowac w tylne drzwi glosniki 6x9 czy system 16cm?

W pozniejszym okresie bede chcial podpiac wzmacniacz i suba, wiec na razie te glosniki musza dawac w miare ladny bas, taki jak np Infinity Reference 6x9.

Prosze o podpowiedz, co mam zrobic w aucie :)

pozdrawiam

Ja polecam standard, czyli 160-165mm na przod + sub do bagaznika. O jakiej kwocie mowimy?

Skomentuj

powiedzmy, ze na poczatek nie chce wydac wiecej niz 500zl.
      Z tego powodu na razie sub nie bedzie instalowany. Suba zrobie jakos na zime, w bagazniku mam cudowne miejsca, tylko musze skrzynke wkomponowac w schowek.

Zapomanielm wymienic co jest zainstalowane:

- Clarion DB268RMP

- Blaupunkt BGx 542 HP

Skomentuj

Panele z mdfu by pasowalo wystrugac na przod. Z tylem daj spokoj ;-) Do tego alpinke v12 i PowerBass S-6C ale to przekroczy budzet. Taniej to nie wiem, phonocary y-line pod radio?

Skomentuj

:chico: z PowerBasami mnie zaskoczyles :)
          Myslalem ze najlepsze z najtanszych to Helixy Dark Blue, a tu cos nowego :)

Wzmak jest slabym punktem mego radia. Nie sprawdzilem przy zakupie, i ma ono tylko 2 kanaly na RCA. Ja mimo wszystko chyba bede chcial korzystac z 4 glosnikow, lubie przestrzenny dziek, a wydaje mi sie ze 2 glosniki zawsze beda mniej przestrzenne od 4. Popraw mnie jezeli sie myle....

Czy duzo strace podpinajac te PB pod samo radio?

[ Dodano: 2007-07-29, 12:24 ]
          :chico: z PowerBasami mnie zaskoczyles :)
          Myslalem ze najlepsze z najtanszych to Helixy Dark Blue, a tu cos nowego :)

Wzmak jest slabym punktem mego radia. Nie sprawdzilem przy zakupie, i ma ono tylko 2 kanaly na RCA. Czy dobrze mi sie wydaje, ze sa one tylko i wylacznie do suba?

Czy duzo strace podpinajac te PB pod samo radio?

Skomentuj

Bez procesorow dzwieku itd trudno osiagnac przestrzennosc dzwieku. W ogole to moim zdaniem taka tania instalacja CA na tyl bedzie potrafila wiecej zepsuc niz wniesc dobrego do ogolnego odsluchu. No coz, niskie modele Clarionow maja tylko jedno wyjscie na wzmaka. Mozesz zrobic tak: kupic te PB a za nastepne pieniadze kupic jakas niedroga dwukanalowke zeby zasilic sam przod. Sa na allegro rozdzielacze sygnalu na 4rca wiec w przyszlosci moglbys dolozyc subwoofer zeby uzupelnic najnizsze rejestry. Nie ma co sie spieszyc, jesli chcesz miec jako taki dzwiek w aucie to trzeba to robic powoli i dokladnie. I niestety to nie jest tanie ;/ Sam jestem powiedzmy w trakcie komponowania audio w moim przyszlym autku i wiem jakie to sa koszty.

Skomentuj

hyh, czyli jak wszedzie nie da sie dobrze i tanio....

reasumujac, powinienem zrobic instalacje w nastepujacy sposob.

etapy:

1 system 165mm w drzwi przednie + wzmak 2ch (moge go podpiac pod moje radio?)

2 sub do kufra, nowe zwrotnice (http://tinyurl.com/2cxdet, takie cos da rade, czy to przerost formy nad trescia?)

3 nowe radio (ESP, 4xRCA), wzmak 4ch

4 glosniki do tylnych drzwi

Czy tak to powinno wygladac?

Skomentuj

Etapy:

1 system 165mm w drzwi przednie + wzmak 2ch
                2 nowe radio (ESP, 4xRCA), wzmak 4ch
                3 sub do kufra

I ja bym na tym skonczyl. Na poczatek wygluszyc drzwi. Dodac to kwoty ceny kabli i przesylek. I jakos to bedzie :cool:

Skomentuj

jeszcze jedno pytanko z serii allegro.

http://tinyurl.com/2mk2vp

Czy moze wziac od tego czlowieka komplet, korektor i wzmaka? Do tego korektora potrzebuje jakiegos sterowania, tak?

dzieki za wyrozumialosc

Skomentuj

Szczerze mowiac jesli chodzi o multimedia w aucie czyli wszelkie korektory, procesory odtwarzacze dvd, systemy wielokanalowe itp itd to jestem zielony :) Nie bede polecal czegos czego nie znam.

Skomentuj

dzieki serdecznie za pomoc, juz wiem w co dokladnie kupic :)

ide czytac testy glosnikow :) moze znajde cos ciekawego....

jeszcze raz stokrotne dzieki.

PS ten korektor wspolpracuje tylko z wybranymi cdkami wiec glowy sobie nim nie zaprzatam....

Skomentuj

Czaruję...
                      X