Witam serdecznie. Dopiero zaczynam przygodę z CAR-AUDIO. Moje autko to Renault 19 z 94r. Wymieniłem już głośniki (w oryginalnych miejcach) podszybie (PEIYING PY-IN-1001M), drzwi przednie (PIONEER TS-G1709) i na tyle w półce oryginalne głośniczki 130mm od BMW (fajnie grają). Wszystko gra całkiem całkiem i nie wiem dlaczego wyłącza mi się radio (oryginalne BLAUPUNKT 4x35W kaseciak na karte magnetyczną:-))? To było pytanie nr.1. Pytanie nr. 2. Będę chciał je zmienić na coś CD/MP3 (co byście poradzili, żeby było tanio i dobrze!). Oraz pytanie nr.3. Czy podłączając jakiś wzmacniacz może on narobić szkód? Typu spalić głośniki czy coś tego typu (tak twierdzi mój ojciec bo ma wzmacniacz ale nie chce pożyczyć (może właśnie dlatego:-)) Jak wogóle działa wzmacniacz, co robi, w jaki sposób pomaga? Bardzo proszę o odpowiedzi do zadanych pytań! Serdecznie pozdrawiam. Filipo
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Wzmacniacz i wszystko na jego temat??
Collapse
X
-
Zamieszczone przez filiposlupskpodszybie (PEIYING PY-IN-1001M), drzwi przednie (PIONEER TS-G1709) i na tyle w półce oryginalne głośniczki 130mm od BMW (fajnie grają). Wszystko gra całkiem całkiem i nie wiem dlaczego wyłącza mi się radio (oryginalne BLAUPUNKT 4x35W kaseciak na karte magnetyczną:-))? To było pytanie nr.1
Zamieszczone przez filiposlupskco byście poradzili, żeby było tanio i dobrze
Zamieszczone przez filiposlupskCzy podłączając jakiś wzmacniacz może on narobić szkód?
Zamieszczone przez filiposlupskJak wogóle działa wzmacniacz, co robi, w jaki sposób pomaga?
-
Zamieszczone przez Pawel S.6glosnikow pod 4 kanaly?? jakie to glosniki i jak polaczone??
2. Czemu oryginalne radio BLAUPUNKT przygasa jak jest na pół mocy a jak troszkę więcej to sie wogóle wyłącza?!
Zamieszczone przez Pawel S.tzn ile i czego oczekujesz?
Zamieszczone przez Pawel S.filiposlupsk napisał/a:
Czy podłączając jakiś wzmacniacz może on narobić szkód?
nieumiejetne tak
Zamieszczone przez Pawel S.filiposlupsk napisał/a:
Jak wogóle działa wzmacniacz, co robi, w jaki sposób pomaga?
oj pomaga, a co do dzialania to nieprzesadzaj i sam poczytaj - za duzo tego pisania
[ Dodano: 2007-10-07, 10:56 ]
Poprawka:
3. Chodzi mi o radio z CD/MP3. Nie mam żadnych konkretnych zachcianek. Nie chcę tylko, żeby to było jakiś bardziew jednorazowy.
4. Co do wzmacniacza to mam takie pytanie. Napisałeś nieumiejętnie - chodzi o fizyczne nieumiejętne podłączenie czyli pomieszanie kabli itd.?? Czy o złe dobranie głosników do mocy wzmacniacza (czyli np. nie mógłbym podłaczyć swoich pioneerów pod np. wzmacniacz 400W)????
Skomentuj
-
Zamieszczone przez filiposlupsk1. Podłączone jest 6 głośników ale na ile kanałów to nie wiem bo są one podłaczone w oryginalne miejsca (instalacje były już przygotowane od nowości). Jak zrobić żeby było dobrze? Jak podzielić wszystko na kanały itd.?
To elementarna wiedza, bez tego nie da się wiele zrobić.
Jeśli głośniki są podłączone równolegle to nic dziwnego że z przegrzania radio się wyłącza...
Zamieszczone przez filiposlupsk2. Czemu oryginalne radio BLAUPUNKT przygasa jak jest na pół mocy a jak troszkę więcej to sie wogóle wyłącza?!
W pewnym stopniu jest też to wina instalacji zasilającej radio jak i być może samego radia.
Zamieszczone przez filiposlupsk3.Chciałbym kupić jakieś radyjko za ok. 300-350zł. Co byście poradzili?
Nie kupuj tylko sony bo są beznadziejne i bezfirmówek typu medion itd. Jak się nieco przyłożysz to niewykluczone żę jakiegoś nakamichi czy też beckera schwycisz za te pieniądze.
4. Proszę o dokładniejsze informacje! A jeżeli wzmacniacz jest podłączony prawidłowo??
Zanim więc zaczniesz zadawać kolejne pytania proponuje lekture: http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=5722
Zamieszczone przez filiposlupsk5. Gdzie mogę poczytać na temat wzmacniacza i jego zastosowania?
Zamieszczone przez filiposlupsk4. Co do wzmacniacza to mam takie pytanie. Napisałeś nieumiejętnie - chodzi o fizyczne nieumiejętne podłączenie czyli pomieszanie kabli itd.?? Czy o złe dobranie głosników do mocy wzmacniacza (czyli np. nie mógłbym podłaczyć swoich pioneerów pod np. wzmacniacz 400W)????
Skomentuj
-
1. Nie weim jakie jest podłaczenie głośników ze względu na to, że instalacja była już od nowości auta. Poprostu firma renault zadbała o to by była możliwość podłaczenia głośników bez żadnych komplikacji.
3. Mając jedynie 350zł jakie kupiłbyś radio CD/MP3 i dlaczego właśnie to?
4 i 5. Mam głośniki PEIYING PY-IN-1001M oraz PIONEER TS-G1709 i czy jeżeli podłącze teraz wzmacniacz (w 100% prawidłowo) np. BLAUPUNKT MODEL GTA 4 MK II czy może on mi spalić głośniki? Dla was specjalistów to pytanie jest pewnie błache i wogóle jakieś dziwne ale ja tego nie wiem! Wieć proszę o odpowiedź. Pozdrawiam.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez filiposlupsk1. Nie weim jakie jest podłaczenie głośników ze względu na to, że instalacja była już od nowości auta. Poprostu firma renault zadbała o to by była możliwość podłaczenia głośników bez żadnych komplikacji.
Zresztą to połączenie jest na jakieś 85% równoległe. Musisz więc podjąć jakąś decyzje.
Zamieszczone przez filiposlupsk3. Mając jedynie 350zł jakie kupiłbyś radio CD/MP3 i dlaczego właśnie to?
Zamieszczone przez filiposlupsk4 i 5. Mam głośniki PEIYING PY-IN-1001M oraz PIONEER TS-G1709 i czy jeżeli podłącze teraz wzmacniacz (w 100% prawidłowo) np. BLAUPUNKT MODEL GTA 4 MK II czy może on mi spalić głośniki? Dla was specjalistów to pytanie jest pewnie błache i wogóle jakieś dziwne ale ja tego nie wiem! Wieć proszę o odpowiedź. Pozdrawiam.
Zacząłbym od wywalenia tych głośników z wozu i wrzucenie ich na allegro. Potem kupiłbym jakiś zestaw odseparowany na 16. Wtedy kupno wzmaka będzie miało sens dopiero.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez filiposlupsk1. Czyli rozumiem, że podłączenie szeregowe jest lepsze od równoległego?
Zamieszczone przez filiposlupsk3. Nie chodziło mi o to czy warto tylko czy wzmacniacz mogłbym spalić głośniki o tak niewielkiej mocy?
Skomentuj
-
http://www.allegro.pl/item252703055_helix_blue_62.html to jest taka najbardziej oplacalna podstawa. jezeli niemasz kasy to trzeba by kombinowac ale bez doswiadczenia to niewyjdzie najlepiej
Skomentuj
-
Nie chcę robić oddzielnych miejsc na głośniki, a chcem żeby fajnie grało (nie wymagam jakiś Bóg wie jakich efektów ale poprostu, żeby był dość czysty dźwięk z bassem). Oryginalne miejsca wyglądają tak: podszybie 100mm, drzwi przednie 160/165mm oraz tył - deska 130mm. Ostatecznie mógłbym wrzucić do bagażnika jakąś niewielką skrzyneczkę:-)) No i oczywiście jakieś radyjko CD/MP3 - tak do 300-400zł. Prosze o pomoc w dobraniu odpowiedniego sprzetu (prosiłbym żeby ceny nie były też za duże - napewno są takie głośniki mniej znanych firm a graja lepiej jak nie jedne bardzo znanych marek i są również tańsze). Pozdrawiam!!
[ Dodano: 2007-10-07, 14:00 ]
Tak wygląda moja Renia i chciałbym, żeby sprzęcik jakoś fajnie grał:-))
Skomentuj
-
Pawel S., dokładnie --> http://www.allegro.pl/item252703055_helix_blue_62.html brałbym bez zastanowienia...
Wszystkiego będzie więcej niż na tych szitach które teraz masz.
Skomentuj
Skomentuj