Witam, posiadam woofery morela hybrid ovation 6W i zauważyłem następującą rzecz. Kiedy poruszę membraną ale nie współosiowo tylko nacisnę delikatnie z jednej strony membrany czuć pod palcem i słychać że delikatnie o coś ociera, natomiast naciśnięcie membrany współosiowo nie powoduje takiego efektu. Słyszałem że czym lepszy głośnik tym odległość między magnesem a cewką (jeśli dobrze pamiętam) jest mniejsza i "koszenie" membrany czyli nie współosiowe jej naciśnięcie może powodować zetknięcie ze sobą tych dwóch elementów lecz co dziwne w drugim wooferze nie ma czegoś takiego i trochę mnie to niepokoi.
Co Wy na to, należy się tym martwić ?
Oczywiście głośniki grają OK , tzn nie wyczuwam żadnego charczenia a tylko trzeszczenie boczków bo póki co wsadziłem je w fabryczne miejsca i bez wygłuszenia :( ale powoli powoli i przyszykuje im godne miejsce :)
pozdrawiam
Co Wy na to, należy się tym martwić ?
Oczywiście głośniki grają OK , tzn nie wyczuwam żadnego charczenia a tylko trzeszczenie boczków bo póki co wsadziłem je w fabryczne miejsca i bez wygłuszenia :( ale powoli powoli i przyszykuje im godne miejsce :)
pozdrawiam
Skomentuj