Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

producent radzi vs moje zdanie - jakie rozwiazanie lepsze??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

producent radzi vs moje zdanie - jakie rozwiazanie lepsze??

witam.

zakupiwszy głośnik mac audio hyper 3000 zabieram się za zbudowanie skrzyni.

Domyślam się że temat albo zostanie w cieniu albo pojawią się linki z odnośnikami do winisd no ale zaryzykuję.

Po przejrzeniu instrukcji która dołączona została do głośnika rzucił mi się w oczy sposób montażu zalecany bądź przykładowy w skrzyni BR 65l. wymiary 60/42/34,5 cm. Jak na mój mały bagażnik to trochę sporo.

W winisd wyszło mi coś takiego: link poniżej

http://images33.fotosik.pl/89/c650bfd4791b8168.jpg

chciałbym przede wszystkim zmniejszyć skrzynię i zrobić ją jako zamkniętą.

czy postępowanie w ten sposób sprawi że głośnik będzie grać gorzej niż w wersji zalecanej przez producenta??

czy ~42 litry dla zamkniętej skrzyni to za mało??

[ Dodano: 2007-12-27, 19:05 ]
    dane głośnika

Średnica 12" (30cm)
    Pasmo 20-1500 Hz
    Impedancja 4 Ohm
    Moc RMS 200 W
    Moc maks. 400 W
    Efektywność 91 dB
    Głębokość 127mm
    Fs 30 Hz
    Q_es 0.48
    Q_ms 5.2
    Q_ts 0.44
    V_as 94 l
    X_max 9 mm
    R_dc 3.6 Ohm
    Spl 91 db

Nie rozumiem...mogłeś mieć głośnik, który w obudowie 30l zagrałby lepiej pod tym słabym wzmakiem, tymczasem kupiłeś 30cm i to jakieś marne pewnie. Pisałes, ze chcesz coś małego, a teraz będziesz miał wielkiego kloca, w dodatku marnie grajacego :???: No ale to Twój wybór.

Skomentuj

Zamieszczone przez UKA
      tymczasem kupiłeś 30cm i to jakieś marne pewnie
      Zamieszczone przez UKA
      w dodatku marnie grajacego
      to pewnie czy napewno marnie gra??

od pierwszego postu jaki napisałem tutaj liczyłem na pomoc. Widać się przeliczyłem.

Jak już coś miałem na oku i coś starałem się wybrać okazywało się złe i takie tam.

Zadawałem rożne pytania z których odpowiedzi były pomijane bądź zapominane.

Nie mam pretensji do nikogo poza sobą.

Mogłem udać się do jakiejś firmy która ma pojęcie o nagłośnieniu i kłopot miałbym z głowy i do tego pusty portfel.

Postawiłem na pomoc poprzez forum.......

No cóż człowiek uczy się na błędach.

Skomentuj

Czy ktokolwiek doradził Ci tutaj słabowity wzmak do głosnika 30cm, którego nikt z nas nie słyszał???!!!
        Ty po prostu nie słuchałeś naszych rad i zrobiłeś po swojemu, widać każdy uczy sie na swoich błędach.
        W sklepie CA Pan sprzedałby Ci to co mu zalega na półkach, albo to o czym napisali w gazecie, że jest super audiofilskie.

Zamieszczone przez dziaracz
        to pewnie czy napewno marnie gra??
        na pewno marnie zagra pod wzmakiem, który kupiłeś.

Kolega Takero Ci napisał: "imho 8, max 10 cali i napewno nie więcej !
        12 to przede wszystkim trzeba mieć czym zasilić, a napęd kosztuje. "

Skomentuj

dzięki za zainteresowanie tematem i wylewną wypowiedź w temacie postu.

Skomentuj

No więc w temacie postu proponuję dać max. 35l zamknietą.

Skomentuj

dziękuję za odpowiedź.

Więcej pytań nie będę zadawać bo nie chcę się bardziej ośmieszać i wystawiać na pogardliwe komentarze.

Najwyżej stracę na tym całym interesie.

pozdrawiam

Skomentuj

Nie potrzebnie sie unosisz...
                w mojej wypowiedzi nie ma pogardy lecz krytyka.
                Po to jest forum aby zadawać pytania, mnie zdziwiło po prostu, że pomimo porad, które tutaj dostałeś i tak zrobiłeś inaczej.

Skomentuj

dziaracz, my Ci piszemy , a Ty swoje...
                  Więc teraz się nie dziw.

Ile dałeś za ten głośnik ?
                  Zarzuć jego foto.

Skomentuj

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=283615385

foto + cena w linku.

[ Dodano: 2007-12-28, 09:46 ]
                    Zamieszczone przez takero
                    my Ci piszemy , a Ty swoje...
                    Więc teraz się nie dziw.
                    we wcześniejszym moim temacie pytałem o ten głośnik. bez echa.

chciałem się czegoś dowiedzieć no ale i cierpliwość moja dawała się we znaki.

z tego co zauważyłem to najwięcej odpowiedzi pojawia się już po fakcie. Sądzę że i tym razem okaże się że jestem w błędnym kole.

[ Dodano: 2007-12-28, 10:03 ]
                    ponizej porownanie litrazy w winisd

http://images34.fotosik.pl/89/f6010bd557d23093.jpg

czy ktos może mi wytłumaczyć czym się będzie ta różnica objawiać w odsłuchu??

materiał do budowy jaki przewiduję to płyta wiórowa. Jeśli chciałbym kupić mdf to musiałbym kupić płytę o wielkości 285/207 cm a to trochę dużo za dużo.

płytę wiórową dotną mi w castoramie pod wymiar i zapłacę tylko za zakupiony towar.

Wiem że mdf jest lepszy do tego typu zabaw ale czy zastąpienie wiórówką 22mm i usztywnienie jej w środku nie da podobnego efektu.??

Z resztą skoro badziewny i słaby wzmacniacz do tego dupny głośnik to mdf może być zbyt dobry jako uzupełnienie całości.

Skomentuj

Cieniutki ten mac audio.... :|

Zamieszczone przez dziaracz
                      we wcześniejszym moim temacie pytałem o ten głośnik. bez echa
                      Póki nie będzie nowego posta nikt nie widzi że temat żyje - wystarczyło zaznaczyć opcje "Nie łącz tego postu" i tyle.
                      Pare dyszek bys dołożył i mialbyś nowego MDSa 08.

W tamtym temacie proponowaliśmy mase głośników, pisaliśmy że do 12' calowego głośnika potrzeba wzmaka którego nie masz, żeby jak już coś kupować to coś co zagra ,a nie jakiegoś szita, na co Ty co? Kupiłeś jakiegoś mac audio z układem magnetycznym jak 6.5 calowego głośnika i jeszcze masz jakieś pretensje ?
                      Jeśli już zakładasz temat w którym chcesz rady to tych rad słuchaj , nie musisz się do nich stosować bo przecież nikt tu nikogo do niczego nie zmusza, ale potem nie miej pretensji do nikogo że zamiast malego i fajnego suba który grałby naprawdę dobrze masz szita który nawet w tych 60l nie zagra, tym bardziej że go nie napędzisz.

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                        wystarczyło zaznaczyć opcje "Nie łącz tego postu" i tyle
                        tylo ze zwykly uzytkownik niema do wyboru takiej opcji :P

Skomentuj

Czaruję...
                        X