Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SBLive 5.1 problem

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

SBLive 5.1 problem

A mianowicie mam podłaczonego suba do karty przez kabel analogowy.Problem polega na tym że słychać w subie jak pracuje komputer, tzn. cicho słychać jakieś trzski burczenie i inne jakies takie dziwne dźwięki.Co ciekawe wcześniej tego nie bylo? czyżby padło coś na wyjściu karty, a może jest zła konfikuracja sprzętowa?

pozdrawiam!

tez to kiedys mialem ale to olalem ;]

sprobuj moze przestawić kartę do innego portu PCI, przeinstaluj stery, moze zainstaluj stery, proponuje KX'y do tej karty

pzdr

Skomentuj

to może być wina kabli, albo czegoś czego byś nawet nie o to posądzał. Ja mam taki problem z moją Yamahą tzn. pod win XP pierdzi że się nie da słuchać muzy, a pod win98 tych zakłóceń nie ma. Wina leży po stronie sterowników.
      kombinuj może się uda.

Skomentuj

a ja proponuje sprzedaj tego sb i kup sobie chlopie plyte na nforce2 z sound stormem rewelacja !!!

Skomentuj

Na kX to ja pracuje od dawna problem polega na tym że nie nie jest to może aż tak męczące ale sam fakt że taki efekt jest. Wczesniej miałem filtr DP(ten ze strony) i problemu nie bylo bo odcinał wszelakie śmiecie z góry i środka tymczasowo filtr jest padnięty i te śmieci mnie strasznie irytują, może jakoś zaeekranować kartę. Sloty PCI zmieniałem i nic nie dało.

pozdrawiam!

[ Dodano: 2004-10-19, 20:04 ]
          Zamieszczone przez Zygmunt
          to może być wina kabli, albo czegoś czego byś nawet nie o to posądzał. Ja mam taki problem z moją Yamahą tzn. pod win XP pierdzi że się nie da słuchać muzy, a pod win98 tych zakłóceń nie ma. Wina leży po stronie sterowników.
          kombinuj może się uda.
          No z tego co kojaże to po wim98 problemu niebylo a bardzo prawdopodobne że może to być wina XP, najgorsze jest to że nie można ręcznie zmieniać konfiguracji kart.

pozdrawiam!

[ Dodano: 2004-10-19, 20:05 ]
          Zamieszczone przez Toksyczny82
          a ja proponuje sprzedaj tego sb i kup sobie chlopie plyte na nforce2 z sound stormem rewelacja !!!
          Jasne przez pierdołe lepiej zmienić sprzęt

pozdrawiam!

Skomentuj

coolombo, To co słyszysz to pewnie zakłucenia wprowadzane przez napęd CD. Odłącz kabelek audio od niego lub zwyczajnie wycisz wszystkie wejścia liniowe na karcie - z tym że wycisz je nie suwakiem, tylko przez zaznaczenie "wycisz" :] Powinno pomóc...

Skomentuj

Zamieszczone przez Toksyczny82
              To ostatnia rzecz jaka można zrobić. Karty zintegrowane z miejsca zawsze muszą być gorsze od normalnych kart bo .. są zintegrowane. Sam chip muzyczny nic nie mówi o jakości dzwięku , to tylko procesor obliczający próbki a różnia sie one miedzy sobą tylko mocą obliczeniową. Cała jakość leży w rękach przetworników C/A i jakości układu zasilajacego. Przetworniki w zintegrowanych kartach zwykle są gorszej jakości bo producenci płyt głownych oszczędzaja na częsciach jak mogą.

Karty na pci maja dodatkową zalete ,że są dalej od źródła zakłucen. Najlepiej jest je montować na najniższy slot.
              Ja z sb live nie miałem ww problemów ale faktem jest ,ze ta karta mocniej szumi od np. herculesa digifire z ktorego teraz korzystam.

Skomentuj

Zamieszczone przez UFOK
                coolombo, To co słyszysz to pewnie zakłucenia wprowadzane przez napęd CD. Odłącz kabelek audio od niego lub zwyczajnie wycisz wszystkie wejścia liniowe na karcie - z tym że wycisz je nie suwakiem, tylko przez zaznaczenie "wycisz" :] Powinno pomóc...
                To napewno nie to, odłączałem port wyjściowy(analog subwoofer) w kX DSP i to niczego nie zmienia.

pozdrawiam!

Skomentuj

Pozwole sie pod temat podpiąć.Mam teraz audigy ls i nie wiem dlaczego przy regulacji częst.odcięcia suba reagują również przednie kolumny,dziwne...no i sygnał na suba jest tragiczny,żeby go było słychać to musze reszte zciszać o połowe.No i nie wspomne o jakości odcięcia,spadek ma chyba ze 3dB...ogólnie odejde od takiego rozwiązania,już wole zmajstrować filtr i korzystać ze starego liva.
                  PZDR

Skomentuj

Yoshi 80, zgadzam sie z tobą, choć musze przyznać ze dzisiejsze "karty" zintegrowane korzystają z tych samucj przetworników co mój stary Live (a czasami nawet lepszych). Mimo tego dzwięk jest gorszy bo w większości przypadków są one podłączone bezpośrednio (lub przez sladowej wielkośći filtry) do zasilania które obsługuje pozostałe elementy kompa (dysk, porty inne duperele). Płyta głowna to kilka warstw ścieżek które przechodzą bezpośrednio pod przetwornikiem CA i zakłucają jego prace. Wszystkich tych rzeczy nie znajdziesz na osobnych kartach, gdzie PCB jest jedno warstwowe, zaekranowana czesc pod scalakami, odpowiednio filtrowane napiecie zasilające.
                    Ostatnio pokusiem sie na podłączenie wzmacniacza słuchawkowego w CD Romanie do wyjścia Live1024 player. Mimo ze podłączoney kablem ekranowanym to jesli sie da na fill to słychać prace wszystkich el. kompa.
                    coolombo, ja osobiście nie winiłbym sterowników tylko połączenia, spróbuj zamienic bolcami wtyczke w gniazdku, uziemniej lub nie kompa. Idz z poszukiwaniami w strone zasilania kompa i suba.

Skomentuj

Troche pomogło jak odłączyłem uziemienie od suba, komp i sub są na tym samym przedłużaczu, chyba lepiej już się nie da z wtyczkami też kombinowalem.Moze to zasilacz cholera wie.

pozdrawiam!

Skomentuj

odłącz uziemienie od kompa także.
                        Aha i jeszcze wszystkie inne kable którymi moze być komp uziemiony (antena do karty TV, kabel do TV)

Skomentuj

Odłącze ale za jakiś czas jak będe restart robił bo mi się emule fajnie rozbujał

pozdrawiam!

[ Dodano: 2004-10-20, 08:46 ]
                          Jednak wyłączyłem kompa , odłączyłem uziemienie i jest prawie git, syfu już prawie nie słychać może coś da jak dam listwe zasilającą, albo podepne wzmaka do innego gniazdka?
                          Dzięki ditomek.

pozdrawiam!

Skomentuj

nie zgodze sie co do gorszej jakosci kart zintegrowanych nie mowie tutaj oczywiscie o zwyklych relatekach ac 97 itp. tylko wlasnie o sundstormie pierwsze to to ze dodatkowo ne obciaza procesora drugie to czytalem nie pamietam gdzie ale chyba w pclab ze jakoscia daja po dupie sb live i sa porownywalne z audigy, poczekamy az wyjdzie juz niedlugo nforce4 i ss2

Skomentuj

Czym jest soundsorm?
                              Jest procesorem a nie przetwornikiem AC i CA od którego zalezy jakosc konwersji, szumy i inne duperele. Jest procesorem takim jak EMU10K1, Audigy i kupa innych. Procesorem!
                              Jesli jestes wymiataczem to własciwości takie jak ma soundstorm mozesz zasymulowac na innym procesorze (na x86 w windzie dla przykładu).
                              Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                              X