Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Konfiguracja JIG'a - poszarpany wykres

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Konfiguracja JIG'a - poszarpany wykres

Witam,
    JIG zbudowany jakiś miesiąc temu stricte wg artykułu na stronie głównej. Pozytywnie przeszedł swój "test sprawności"
    Karta dźwiękowa - wczoraj zakupiona specjalnie w celach pomiaru i pod JIG'a - Sound Blaster Audigy. Pozytywnie przeszła mi testy programu Right Mark Audio Analyzer.
    Po podłączeniu JIG'a do karty dźwiękowej i postępowaniu wg intrukcji Yoshi'ego w artykule, zatrzymuje się na etapie:
    " ... Otwieramy testowy.in.l oraz testowy.in.r ..." - zamiast ładnego sinusa mam takie coś:

I nie wiem co z tym fantem zrobić.
    Dodam, że JIG sprawdzony i teoretycznie wygląda na 100% sprawny. Wewnątrz solidnie wykonany i dobrze polutowany.

scut, Po ustawiałes dobrze przełączniki w mikserze???

Skomentuj

cos zle ustawiles lub zle przelaczyles na JIGu.

Skomentuj

a czy na pewno w mikserze w opcji record wylaczyles wyciszenie? Ja tak mialem wlasnie, glowilem sie i martwilem a sie okazalo ze nagrywanie jest wyciszone
        Pozdrawiam!!!

Skomentuj

To co pokazują wykresy test.in to są szumy :!: Spójrz na amplitudę: powinna być ok. 16k ( słownie: szesnaście tysięcy ) a nie przekracza 2 (słownie: dwa - nie tysiące... dwie jednostki ! ) :!: :lol:
          Mówiąc prościej: karta nie rejestruje dźwięku. Albo masz coś źle podłączone albo (co bardziej prawdopodobne) źle ustawiony mikser.

Skomentuj

Witam,
            dziękuję za pomoc - problem rozwiązany.
            kabel sygnałowy łączący wyjście z karty dźwiękowej był uszkodzony ( przerywał a początkowo miernik wskazywał na to, że kabel jest ok ) i do JIG'a nie dochodził żaden sygnał.
            Przez ten problem zauważyłem, że warto umasić całe urządzenie, osobiście dorobiłem ekran z płytki miedzianej i umasiłem go z odpowiednimi gniazdami. Myślę, że warto do tego całość umasić jeszcze zewnętrznie - np choćby tak partyzancko do gniazda masy ze wzmacniacza, gdyż zasilacz komputerowy sieje ... Jak ciekawostkę dodam, że podłączem JIG'a o laptopa i po wyjściu z laptopem na ogródek z dala od ściemniaczy na triakach w pokoju i zasilacza komputerowego - szumy zmalały. Szumy malały już po wypięciu wyczki zasilające z laptopa - gdy pracował na samej baterii :-)
            pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za pomoc.

Skomentuj

Pozostaje życzyć udanych pomiarów i dobrych efektów na bazie ich wyników :)

Skomentuj

Czaruję...
              X