Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Selektor wejść na przekaźnikach, by cudny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Selektor wejść na przekaźnikach, by cudny

Witam, chciałbym podzielić się z forumowiczami nowo wykonanym selektorem wejść na przekaźnikach :)

Schemat narysował dobry znajomy, płytkę zresztą też :)

Selektor oparty jest o znany CD4017, 3 przekaźniki, które przełączają 3 źródła sygnału.
    Źródła przełącza się microswitchem, jest również miejsce na diody sygnalizujące :)

Niestety pliki o rozszerzeniach *.brd i *.sch są niedozwolone, więc mogę je wysłać na maila tym, którzy będą chcieć :)

No i fotka na zachęte: ( diody i przycisk zamontowałem prowizorycznie - na próbę )

Sam zamysł jest całkiem fajny. Szkoda, że nie zastosowałeś miniturowych przekaźników ZETTLER'a - te charakteryzują się bardzo małą rezystancją styków ( wg producenta < 50mΩ ) - zgaduję, że te przekaźniki, które zastosowałeś mają rez. styków ok. 100mΩ
    Korzyści z przekaźników ZETTLERa byłyby dwie: mniejszy opór i mniejsza płytka ( miniaturowe przekaźniki mają mają rozmiar obudowy pasujący rozstwem nóżek do footprintu obudowy DIP8)

Nie na temat...
    cudny90, zawsze możesz spakować pliki zip'em i załączyć :)

Skomentuj

cudny90, zawsze możesz spakować pliki zip'em i załączyć
      O tym nie pomyślałem

Już załączam :)

Co do przekaźników ZETTLERa to szczerze powiedziawszy nie wiedziałem, że istnieje coś takiego, ale pewnie też swoje kosztuje :) Części wszystkie do mojego selektora kosztowały mnie 15zł + płytka, którą zrobiłem sam.
      Załączone pliki

Skomentuj

ZETTLER nie jest porażająco drogi... monostabilny kosztuje ok. 7-8 zł / szt., bistabilny ok. 10-11 zł/szt. (i tu do wyboru albo z pojedyńczą albo z dwoma cewkami) - dostępne są napięcia cewek 5, 12 i 24 V

Skomentuj

ostatnio zamawialem przekaźniki sygnałowe NAIS:
          bistabilne 5V 2-cewkowe (ok. 8,5zł/szt),
          monostabilne 12V (ok. 6zł/szt) sa tez tansze relpole i NECi

Skomentuj

Ale się rozzłościłem dzisiaj ... Selektor złożyłem wczoraj wieczorem i po podłączeniu do prądu popstrykałem sobie, czy światełka przeskakują, no i czy przekaźniki chodzą ..

Okazało się, że chodzą elegencko, dzisiaj chciałem sprawdzić, czy będzie to działało, okazało się, że lewy i prawy kanał są złączone!! Wylutowałem przekaźniki, a tu przekaźniki jednosekcyjne !!!

Jest to możliwe, że przekaźnik ma w sumie 8 nóżek i jest jednosekcyjny? :| Zepsuty, czy jakieś podróby/atrapy ?

Skomentuj

cudny90 No brawo, brawo Adam :) Widzę u Ciebie duże postępy w elektronice :mrgreen: Sama frajda jak się coś samemu zrobi. Co do konstrukcji i staranności moja ocena to 5+/6. Pozdrawiam ! :cool:

Skomentuj

kurcze cudny nie widze dobrze na focie ale jesli dobrze widze to masz JQX-115F tak ? ...tylko jaka tam cyferka dalej jest 4 ?

tu masz opis .....mozilwe ze masz wlasnie wersje z jednym polem .......

[code] http://elkom-serwis.com.pl/oferta/Do...01cce92e0d9eda [/code]

Skomentuj

bawolek, to są przekaźniki jednosekcyjne :P Dzisiaj poszedłem do elektronicznego i zapytałem kolesia, powiedział, że oni też się na to nabrali :P

Ale kupiłem dzisiaj już prawidłowe na 100% przekaźniki dwusekcyjne :) Wszystko gra już tak jak trzeba :)

Skomentuj

jak jest napisane 1x16A to jest jeden styk i wtedy albo zwierny albo przelaczny a jak jest 2x8A to sa dwa zwierne lub przelaczne.

Nie wiem po co takie wielkie przekazniki skoro mozna kupic mniejsze i tansze bo takimi to sie zalacza piecyki po 1000W! Jaby ktos nie wiedzial to przekjazniki maja minimalny prad i do sygnalow niskonapieciowych i niskopradowych stosuje sie zupelnie inne syki.

A powiedz mi cudny czy przelaczenie nastepuje przy wcisnieciu czy przy puszczeniu przycisku?
                    No i czy to by dzialalo gdyby nie moja poprawka?

Skomentuj

irku ....moze odrazu podpowiedz jakie przekazniki zastosowac w tym selektorze...... bo ukladzik prosty i Ciekawy :) ....a w tym przypadku przekazniki najwazniejsze sa :)

Skomentuj

No i czy to by dzialalo gdyby nie moja poprawka?
                        Nie sprawdzałem, ale prawdopodobnie nie działało by to, gdyby nie Twoja poprawka :) Zapomniałem dodać, że irek sprawdził poprawność schematu i znalazł jeden błąd za co Ci Irku wielkie dzięki

czy przelaczenie nastepuje przy wcisnieciu czy przy puszczeniu przycisku?
                        Przy puszczeniu przycisku następuje przełączenie.

Skomentuj

Tak myslalem, nie jest to blad ale mozna podlaczyc przycisk do plusa i przelaczanie bedzie po nacisnieciu. Mozna tez dac dodatkowy tranzystor odwracajacy faze i tak jest w moim ukladzie.

Skomentuj

Mi to nie przeszkadza :)

Kiedy ujawnisz publicznie swój selektor?

Skomentuj

to jest zdalne sterowanie a jak kogos nie bedzie stac na modul odbiornika i pilota to bedzie prosty pzrelacznik elektroniczny do zmiany wejsc na pzrekaznikach. Na plytce z pzrekaznikami znajduja sie od razu gdniazda czincz i potek volume lub scalony regulator volume (do wyboru, plytka uniwersalna).

Skomentuj

W moim wzmacniaczu też będzie zdalne sterowanie, ale tylko do włączania/wyłączania na attiny2313-20pu ( to jest jakiś KIT avt, brakuje mi tylko tego attiny :P )

Skomentuj

Znajdę gdzieś schematy, zdjęcia, rysunki selektorów wejść i wyjść czysto mechanicznych - na przełącznikach obrotowych?

Może się niektóryym wydaje to banalne ale chciałbym mieć narysowane jak melepecie co gdzie podłaczyś - jak i z czym najlepiej.

Skomentuj

http://www.fratu.pl/irek/?selektor-wejsc-v1,47

Skomentuj

Dzieki, o to chodziło :)

Skomentuj

Czaruję...
                                      X