Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

problem z pre lampowym

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

problem z pre lampowym

mam dziwna zagadkę do rozwiązania. chodzi o preamp nr3 z audiotonu http://www.audioton.republika.pl/preamp-nr3.html na plytce by pkrecz na 2x e88cc
    tutaj schematy i pcb samego pre i zasilacza:

no wiec tak:
    1)na wejście (pre) podaje sygnał np CD.
    2)na wyjscie (pre) podpinam selektor na przekaźnikach do tego jest cyfrowy potek na PGA 2310 (taki prosty sterowni czek)
    3)z tego selektora i potka syglał leci normalnie i na końcowkę mocy.
    --->GRA pieknie.

problem występuje jednak jak chce pominąć ten selektor i potek cyfrowy.
    1)na wejście (pre) podaje sygnał np CD.
    2)pod wyjście podłączam końcówkę mocy (symasym)
    ---> nie gra mam tylko brum...

szukałem sygnału używając małego głośniczka i wszystko spoko, za kondensatorem wyjściowym JEST sygnał, ale już za rezystorem który jest szeregowo na wyjściu (10k) sygnał znika... no w sumie słusznie... chyba?:)

co to może być, że z podpiętym po drodze sterownikiem gra jak trzeba, a z sama końcówką nie chce... aha, przy próbach raz sie zagapiłem i najpierw wyłączyłem PREAMP z podpiętą końcówką i przez chwile ZAGRAŁO (póki chyba kondy sie nie rozładowały) wiec coś jest skopanego (pewnie banalnego)...
    czy mogę dać sygnał z pominięciem tego rezystora na wyjściu?
    na wyjściu mam konda 0.22uF a na wejsciu koncowki 8,2uF

ma ktos jakis pomysl co moze byc nie tak?

jesli koncowka czy inny odbiornik maja mala impedancje wejsciowa to na tym rezystorze szeregowym (10k) bedzie spory spadek napiecia i dlatego za nim sygnal zniknie. Jednak typowo impedancja wejsciowa wzmacniaczy wynosi >1k i nie powinno byc problemu stracisz co najwyzej 6dB. Teoretycznie tego rezystora moze nie byc on zabezpiecza lampe przed zbyt duzym pradem wyjsciowym ale nie dlatego ze to jest niebezpieczne tylko ze wzgledu na stabilizacje punktu pracy.

Skomentuj

kurde no i nie wiem... ominalem tem rezystor i nadal jest tak samo...
      teraz podlaczylem pod inna regulacje glosnosci i tez bylo ok, a jak chcialem pominac regulacje i dac bezposrednio na koncowke - klops, slychac jedynie brum...
      moze to cos z masa? moze musze polaczyc mase obu kanalow? (jak po drodze regulacja byla masa sie laczyla...)
      ratujcie.

[ Dodano: 2008-05-30, 00:29 ]
      poddaje sie...

polaczylem mase wejscia i wyjscia obu kanalow - nadal brum...
      podlaczylem pod selektor z funkcja bypass - czyli zero regulacji tylko z wejscia na wyjscie - gra!
      ale kurde ja chce miec ta lapke na wyjsciu tego selektora... juz za regulacja glosnosci.
      niech tegie glowy poradza co zrobic...

[ Dodano: 2008-05-30, 19:20 ]
      a moze po prostu musze tam po porstu wpiac potensjometr na wyjsciu preampu?

[ Dodano: 2008-05-30, 19:23 ]
      oj sorry za te maslo maslane
      moze wkoncu ktos tu zajrzy i mi pomoze...

[ Dodano: 2008-05-30, 20:53 ]
      ha ha ha
      tak jak myslalem dalem potek na wyjsciu i gra.

Skomentuj

Nie chce nic sugerować ale mogłeś zrobić pre zgodnie ze schematem z końca strony czyli ten dla potencjometra na wejściu, w sumie mała przeróbka i powinno działać bez problemu bez większych przeróbek. na końcu wyrzucasz rezystor ten w szeregu za kondem i dajesz rezystor 50K miedzy sygnał a mase. a z i ewentualnei zobaczyć jak będzie grało z tym dzielnikiem który jest na wejściu w twoim projekcie :)
        dla wyjaśnienia

mam nadzieje że zrozumiałeś o co mi chodzi :)

pozdrawiam :)

Skomentuj

tak wlasnie spojrzalem na ten schemat i pokusilem sie o podlaczenie potencjometru. jednak nie jest mi on akurat potrzebny bo chce miec regulacje na wejsciu tego pre.
          dzieki za zainteresowanie

Skomentuj

moze po prostu za kondensatorami wyjsciowymi musza byc rezystory sciagajace potencjal statyczny do masy. Zazwyczaj kazdy myslacy konstruktor daje je na wejsciach i wyjsciach ale Tu w DIY malo kto o tym pamieta i wie po co sie to wogule stosuje.

Skomentuj

Czaruję...
            X