Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

CZY SUB odetnie SYGNAŁ ??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

CZY SUB odetnie SYGNAŁ ??

posiadam wzmacniacz yamaha AX-870 i wpadlem na pomysl kupienia atywnego suba najlepiej KODA SW952, bo sluchalem dzisiaj tego , naprawde zagral ladnie jak dla mnie i do tego dokpulibym kolumn fronty ,z tym ze sub ma grac na wzmaku wiec jak zapodam sygnal przez wyjscie main-preut albo jakis REC out czinczem, to sprzedawcy mowia ze nie sa pewni czy filtr we wzmaku w subie bedzie w stanie wszytko odciac i czy to bedzie dobrze dzialac , moze juz wykonywaliscie podobne proby z podlaczaniem suba aktywnego do wzmaka stereo i mozecie mi cos doradzic albo dopowiedziec na pytanie , prosze tylko nie krytykowac mojego pomyslu ani nie pytac jaki mam pokoj i poco mi sub do stereo ,chce uslyszec tylko konkretne odpowiedzi na pytanie , bo jesli ten sub zagra tak samo jak na ampli z moim wzmakiem, to odrazu sie decyduje na sytem 2.1 tak mi sie to podoba :)

A mówili dlaczego ten filtr miałby nie odcinać wszystkiego co miałby odciąć. Trochę to mało logiczne się wydaje.

Skomentuj

Odpowiedz na Twoje pytanie brzy mastępująco: czym różni się wyjście PRE-OUT od REC-OUT od SUB-OUT.
      Ty na pewno potrzebujesz w swoim klocki wyjscia z regulowanym poziomem czyli REC-OUT zupełnie sie nie nadaje bo jest wzięty zaraz po wyborze źrodła i nie pozwala na regilacje poziomu poprzez gałkę VOLUME.
      Pozostaje tylko SUB i PRE OUT, te dwa wyjscia mają regulowany poziom za pomocą gałki VOLUME w Twoim sprzecie. PRE OUT wysyła pełne pasmo a SUB OUT tylko bas.
      Trafia to teraz na filtr w Twoim subie, który dodatkowo przepuszcza tylko bas.
      Tak wiec w obydwóch przypadkach działać będzie odcięcie wysokich czest. w subie z ta różnica ze lepsze odciecie (skuteczniejsze tłumienie czestotliwości w subie niepotrzebnych) uzyskasz korzystając z SUB-OUT. Natomiast nie ma obawy ze przy korzystaniu z PRE-OUT bedziesz słyszał dialogi w subiebo jednak filtr który jest tam wbudowany jest skuteczny.

Skomentuj

halo halo ! ja mam wzmaka stereo wiec nie mam czegos takiego jak SUB OUT :) to jest tylko w amplitunerach , nie wiem jak z laczem mian-preout bo tam sa zwory laczace , ze sygnal wychodzi i wraca sporotem do wzmaka , wiec chyba przydalo by sie zaby sub mial podobnie wejscie i wyjscie czinczowe czyli 4 koncowki czincz , takie cos ma mlao ktory :(
        Dlatego jedyne co zostaje to chyba podlaczenie prze kable sygnalowe z wyjsci glosnikowych zestawu B ?

Skomentuj

Tyle pisania i nic nie skumałeś.
          No coż, mówi się: trudno!
          Pozdrawiam
          PS
          Wiem ze masz wzmak stereo bo to wyczytałem z Twojego postu. Chciałem przyblizyć Ci nieco teorię i naprowadzić Ciebie na samodzielne rozwiązanie problemu.

Skomentuj

"w Twoim sprzecie. PRE OUT wysyła pełne pasmo a SUB OUT tylko bas." to dziwnie zabrzmialo :) skumalem o co ci chodzi , i naprowadzilems mnie ze stosujac main-preout bede mugl sterowac glosnocia kolumn razem z glosnoscia suba tego nie wiedzialem ,ale zato nie jestem pewien jak mowilem czy sub nie musi miec wtedy wyjscia i wejscia czinczowego ,dla przykladu dolacza zdjecie tylu swojego wzmaka : tam gdzie sa zalozone takie zwoty to jest wlasnie main-preout ( mian in polaczony z main out )

Skomentuj

Czy wiesz po co w Twoim sprzecie jest wyprowadzone na zewnątrz podłączenie przedwzmacniacza ze wzmacniaczem mocy?

Skomentuj

prawdopodobnie zaby wmacniacz mogl pracowac tylko jako sama koncowka mocy z preampem zewnetrzynym lub odwrotnie ?? ale czy mozna to wykorzystac do podlaczenia suba ,a jesli tak to w jaki sposob i jkie warunki musza byc spelnione ?

[ Dodano: 2004-10-24, 16:50 ]
                tu powinno pokazac sie zdjecie :)

Skomentuj

Dobra, niech Ci będzie wytłumacze to jak 3-latkowi.
                  Wzmacnaicz jest rozdzielony tylko w cudzysłowiu, na preamp i wzmacnaicz mocy.
                  Jaki z tego zysk?
                  Mozesz wykorzystać sam preamp do zasilania duzych końcówek, mozesz skorzystac z innego przedwzacniacza do zasilania końcówek w Yamasze. Wreszcie możesz podłączyć w to miejsce procesor lub korektor. Te wszystkie rzeczy są proste, ale przy wykorzystaniu odpowiedniego kabla (rozgałężnika) mozesz wykorzystac i te końcówki w Yamasze i jakis dodatkowy wzmacnaicz mocy. To wszystko może być zasilane z preampa w Yamasze lub jakiegokolwiek innego. Identycznie możesz wpiąc tam korektor/procesor (tylko poco?).
                  Jak wiesz sub składa sie z głosnika w obudowie, wzmacniacza mocy i specjalnego, przestrajanego filtra, którego zadaniem jest odcięcie dzieków powyżej pasma "basowego". Wiec jesli wyslesz do suba pełne pasmo (pre out w twoim wzmacniaczu) to zostanie on odfiltrowany z czestotliwości bezuzytecznych subowi, wzmocniony i wysłany do głosnika. W praktyce jesli słuchac tylko suba to usłyszysz dzieki powyzej ustawionego pokrętłem pasma przenoszenia suba. To dlatego ze filtr nie jest idealny i nie tłumi dzwieków niepotrzebnych 90 dB. Spadaek charakterystyki zalezy od dobroci samego filtra. W praktyce jest tak ze przy grających kolumnach frontowych wszystko jest ok, nie słychac z suba tego czego słychac nie powinno (np wokal). W zwiazku z tym mozna stwierdzić ze wyjscie pre out nadaje sie do sterowania suba. Wyjscie sub out jest juz wstepnie filtrowane ale jakosc tej filtracji zalezy od stopnia starania producenta. Wtedy działanie filtra w subie jest dodatkowo wzmacniane przez ta wstepna filtracje w urzadzeniu z gniazdem sub out.
                  Efekt: taki sam.
                  No to sie rozpisałem.
                  szkoda tylko ze nie zadałeś sobie trudu sprawdzenia google. miałbym mniej roboty.
                  Na pewno znalazłbyś to: http://www.panoramafirm.com.pl/artic...tykuly/160573/
                  No ale jak nie chaiło sie szukac tylko iść na gotowe.

Skomentuj

Podpinasz do wy. B i gra - a u Ciebie nie?

Skomentuj

"przy wykorzystaniu odpowiedniego kabla (rozgałężnika)"
                      mozna takie cos kupic w sklepie ??
                      Pozatym ostatnio odkrylem suba ktory wedlug mnie gra chyba najlepij na rynku jest to paradigm PS-1000 i on ma tylko wejscia glosnikowe i wejscie subwoferowe , 1 wtyczka , dlatego pytam czy jest do kupienia kable ktory ma 2 czincze od wzmaka np z preaout ,a z drugiej strony ma 1 wtyczke na wejscie subwoferowe ? Jesl;i jest to czy mozna go kupic w ludzkiej cenie czy kosztuje jakies 500zl

Skomentuj

misiowiec, jakim cudem natrzaskałes 50 postów a pytasz sie o tak proste rzeczy?
                        Jak nie umiesz lutowac to przygotowanie odpowiedniego kabla można zlecic jakiemus znajomemu lub naprawiaczowi RTV.
                        Choć zdecydowanie szybciej i prosciej jest zrobić go samamemu.
                        Zakup 3 wtyków chinch i kilku metrów kabla to wydatek paru złotych.
                        Jesli umiesz lutowac to zrobisz to w 10 minut łącznie z testami odsłuchowymi.

Skomentuj

Patrz - ditomek - nawet mi do glowy nie przyszlo ze chodzi o sprawe kabli i wtyczek

Skomentuj

Nie ma sprawy
                            Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                            X