Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośnik 4ohm do wzmacniacz 8ohm

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głośnik 4ohm do wzmacniacz 8ohm

Da radę jakoś to podłączyć żeby się nic nie spaliło ??
    Wzmacniacz to Siemens rv 330 2x50W albo 4x25W

Mam podłączone do niego 2 kolumny 50w RMS
    I ten głośnik ma 50w MAX

Pod warunkiem że nie będziesz szalał z gałką głośności to będzie spoko... Max do połowy... W przeciwnym wypadku przez wzmacniacz popłynie zbyt duży prąd i go uszkodzi...

Skomentuj

Zamieszczone przez melisław
      Pod warunkiem że nie będziesz szalał z gałką głośności to będzie spoko... Max do połowy...
      ile razy mówić że gałka to nie wskaźnik mocy ? :)

Zamieszczone przez Szymek_1992
      Wzmacniacz to Siemens rv 330 2x50W albo 4x25W
      to tylko 2 kanałowiec z wyjsciem na 4 kolumny :)

Skomentuj

dobra to nie bede kombinowal
        kupi sie jakis wzmak i do tego zrobie kolumny

dzieki

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
          Pod warunkiem że nie będziesz szalał z gałką głośności to będzie spoko... Max do połowy...
          ile razy mówić że gałka to nie wskaźnik mocy ? :)
          Więc jak mu miałem inaczej powiedzieć? To że gałka to nie wskaźnik mocy to ja wiem :twisted: To co powiedziałem to raczej skrót myślowy...

Skomentuj

dwa razy mniejsza rezystancja spowoduje dwa razy wiekszy przepływ prądu. Sam pomyśl co może to spowodować. Potencjometry są przeważnie logarytmiczne dlatego "odkręcenie" do połowy w cale nie oznacza połowy mocy wzmacniacza. Możesz podłączyć ale radze nie podgłaśniać na max.

Skomentuj

Więc jak mu miałem inaczej powiedzieć?
              najlepiej tak:
              'możesz tak podłaczyć, jednak robisz to na własne ryzyko gdyż w ten sposób bardzo łatwo będzie zniszczyć wzmacniacz' :)

W przeciwnym razie chłopak da suwaki w winampie itd na maxa i gałke na wzmaku do połowy przekręci, a potem pretensje będą

Skomentuj

ja tylko dodam jeszcze ze jeżeli wzmacniacz ma słaby układ zasilania to przy wiekszym pradze tak przysiada napięcie ze nie ma mowy o spaleniu końcówki (chciaż jak byś sie uparł jest to możliwe), kolumny zaczynaja charczec buczeć itp i nikt o zdrowych zmysłach nie bedzie tak słuchał muzyki. Ja miałem przez jakis czas podłączone 4 Ohm kolumny do unitry aws w której minimalna impedancja kolumn była 4 ohm i nic nie upaliłem.

Skomentuj

No nie dziwne, jeśli podłączasz głośniki 4 omowe do wzmacniacza obsługującego 4 omowe głośniki :P.

Skomentuj

Zamieszczone przez ZAP
                    do unitry aws w której minimalna impedancja kolumn była 4 ohm i nic nie upaliłem.
                    A nie 8om :razz:

Skomentuj

fakt źle mi sie napisało cos :p w unitrze aws minimalna impedancja na wy to 8 ohm :mrgreen:

Skomentuj

Do 8Ohm unitry jakiejstam 100W (taka duża cięzka czarna skrzynka na jeden kanał) podłaczałem swojego czasu dwa głośniki car-audi 4Ohm (to pewnie będzie 2Ohm :-) i napierniczałem aż się wszystko obsry**ło i unitra gra u znajomego do dziś. Przechodząc do konkluzji.... unitra jest nie do zajechania :-)

Skomentuj

Zamieszczone przez MormoN
                          Do 8Ohm unitry jakiejstam 100W (taka duża cięzka czarna skrzynka na jeden kanał) podłaczałem swojego czasu dwa głośniki car-audi 4Ohm (to pewnie będzie 2Ohm i napierniczałem aż się wszystko obsry**ło i unitra gra u znajomego do dziś. Przechodząc do konkluzji.... unitra jest nie do zajechania

Po drugie uwalic wzmacnaicz polskiej produkcji było dośc łatwo, gdyz miały kiepskie zabezpieczenia badź nie miały ich wcale... a te 2x40m to pewnie szeregowo było włączone...

Skomentuj

Czaruję...
                          X