Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem z pilocikiem

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Problem z pilocikiem

Aby polepszyć życiowy komfort kupiłem pilocik do mojego ampli Sony str-de325. Problem polega na tym że niektóre guziki nie działają a mianowicie power, tuner, cd tv i numeryczne. Reszta działa ok tylko video trzeba mocniej przydusić. Przemyłem płytkę spirytusem ale nic nie dało. Co możecie mi poradzić :?:

Kupowanie pilocików z sprawdzonych miejscach :twisted:

Skomentuj

dopiero co pytalem irka o porade w sprawie pilota
      Zamieszczone przez irek
      Jesli chodzi o pilota to najczesciej wycieraja sie weglowe kontakty ktorym rosnie rezystancja i trzeba coraz mocniej naciskac zeby cos zadzialalo. Oczywiscie wycieraja sie najzcesciej uzywane przyciski. Sa w handlu zestawy okraglych pzrewodzacych gumek razem z klejem silikonowym. Wycina sie stary kontakt i wkleja nowy. Klopot jest jak ksztalt tego kontaktu jest inny niz kolko bo zestawy do samodzielnego naprawiania maja zazwyzcaj okragle kuleczka. Czasami mozna kupic gume przewodzaca w arkuszach i wtedy wycinasz sobie jaki chcesz ksztalt.

IREK

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
        dopiero co pytalem irka o porade w sprawie pilota
        irek napisał/a
        Jesli chodzi o pilota to najczesciej wycieraja sie weglowe kontakty ktorym rosnie rezystancja i trzeba coraz mocniej naciskac zeby cos zadzialalo. Oczywiscie wycieraja sie najzcesciej uzywane przyciski. Sa w handlu zestawy okraglych pzrewodzacych gumek razem z klejem silikonowym. Wycina sie stary kontakt i wkleja nowy. Klopot jest jak ksztalt tego kontaktu jest inny niz kolko bo zestawy do samodzielnego naprawiania maja zazwyzcaj okragle kuleczka. Czasami mozna kupic gume przewodzaca w arkuszach i wtedy wycinasz sobie jaki chcesz ksztalt.

IREK
        hehe, i to by było rozwiązanie mojego problemu, power, cd i tuner to najczęściej używane guziki czyli wszystko jasne tylko gdzie ten gumki dostać :?:

[ Dodano: 2008-06-14, 17:39 ]
        rozebrałem pilocik, pobawiłem się nim i bingo. to jest to o czym mówił irek

[ Dodano: 2008-06-14, 19:18 ]
        Pół godziny czasu, dwustronna taśma klejąca, złotko śniadaniowe i działa jak nowe.
        Dla potomnych:

Może mało profesjonalnie ale skutecznie :wink:

Skomentuj

taki zestaw widzialem na allegro.
          Zamieszczone przez krzyhoo9
          rozebrałem pilocik, pobawiłem się nim i bingo. to jest to o czym mówił irek
          tez wtedy rozebralem moj pilot i gumki z miejsc nieuzywanych (zaklejone od zewnatrz) przekleilem na niedzialajace przyciski - dziala
          ale i tak musze zamiennika kupic bo pilot jest polamany... :oops:

Skomentuj

pamietajcie ze guma jest silikonowa i tylko klej silikonowy sie do niej przyklei zadne kropelki (cyjanoakryle) sie do tego nie kleja.

W bardziej skomplikowanych pilotach sony klawiatura numeryczna i inne przyciski np gora dol lewo prawo dzialaja dopiero wtedy jak najpierw nacisnie sie przycisk urzadzenia (wejscia). I tak zeby wybierac numerycznie utwory w cd najpierw musimy wcisnac wejscie cd w pilocie i wtedy pilot przestawi sie na kody klawiatury cd i analogicznie bedzie z inymi urzadzeniami.
            Z ciekawostek to powiem ze w pilocie sony np klawisz play magnetofonu wlacza play a magnetofonie ale tez uaktywnia od razu wejscie magnetofonowe we wzmaniaczu. Jest to zlozony rozkaz skladajacy sie z dwoch zcesci a dziwne cyrki powstaja jak chcemy takiego rozkazu nauczyc pilota uniwersalnego ktory nauczy sie tylko pierwszej czesci i przelaczy wzmaka na magnetofon ale nie wlaczy play :) Dobzer ze mozna to zrobic klikajac dwa razy pause :)
            Sony to moja milosc :)

Skomentuj

Czaruję...
            X