Aby polepszyć życiowy komfort kupiłem pilocik do mojego ampli Sony str-de325. Problem polega na tym że niektóre guziki nie działają a mianowicie power, tuner, cd tv i numeryczne. Reszta działa ok tylko video trzeba mocniej przydusić. Przemyłem płytkę spirytusem ale nic nie dało. Co możecie mi poradzić :?:
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Problem z pilocikiem
Collapse
X
-
dopiero co pytalem irka o porade w sprawie pilota
Zamieszczone przez irekJesli chodzi o pilota to najczesciej wycieraja sie weglowe kontakty ktorym rosnie rezystancja i trzeba coraz mocniej naciskac zeby cos zadzialalo. Oczywiscie wycieraja sie najzcesciej uzywane przyciski. Sa w handlu zestawy okraglych pzrewodzacych gumek razem z klejem silikonowym. Wycina sie stary kontakt i wkleja nowy. Klopot jest jak ksztalt tego kontaktu jest inny niz kolko bo zestawy do samodzielnego naprawiania maja zazwyzcaj okragle kuleczka. Czasami mozna kupic gume przewodzaca w arkuszach i wtedy wycinasz sobie jaki chcesz ksztalt.
IREK
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S.dopiero co pytalem irka o porade w sprawie pilota
irek napisał/a
Jesli chodzi o pilota to najczesciej wycieraja sie weglowe kontakty ktorym rosnie rezystancja i trzeba coraz mocniej naciskac zeby cos zadzialalo. Oczywiscie wycieraja sie najzcesciej uzywane przyciski. Sa w handlu zestawy okraglych pzrewodzacych gumek razem z klejem silikonowym. Wycina sie stary kontakt i wkleja nowy. Klopot jest jak ksztalt tego kontaktu jest inny niz kolko bo zestawy do samodzielnego naprawiania maja zazwyzcaj okragle kuleczka. Czasami mozna kupic gume przewodzaca w arkuszach i wtedy wycinasz sobie jaki chcesz ksztalt.
IREK
[ Dodano: 2008-06-14, 17:39 ]
rozebrałem pilocik, pobawiłem się nim i bingo. to jest to o czym mówił irek
[ Dodano: 2008-06-14, 19:18 ]
Pół godziny czasu, dwustronna taśma klejąca, złotko śniadaniowe i działa jak nowe.
Dla potomnych:
Może mało profesjonalnie ale skutecznie :wink:
Skomentuj
-
taki zestaw widzialem na allegro.
Zamieszczone przez krzyhoo9rozebrałem pilocik, pobawiłem się nim i bingo. to jest to o czym mówił irek
ale i tak musze zamiennika kupic bo pilot jest polamany... :oops:
Skomentuj
-
pamietajcie ze guma jest silikonowa i tylko klej silikonowy sie do niej przyklei zadne kropelki (cyjanoakryle) sie do tego nie kleja.
W bardziej skomplikowanych pilotach sony klawiatura numeryczna i inne przyciski np gora dol lewo prawo dzialaja dopiero wtedy jak najpierw nacisnie sie przycisk urzadzenia (wejscia). I tak zeby wybierac numerycznie utwory w cd najpierw musimy wcisnac wejscie cd w pilocie i wtedy pilot przestawi sie na kody klawiatury cd i analogicznie bedzie z inymi urzadzeniami.
Z ciekawostek to powiem ze w pilocie sony np klawisz play magnetofonu wlacza play a magnetofonie ale tez uaktywnia od razu wejscie magnetofonowe we wzmaniaczu. Jest to zlozony rozkaz skladajacy sie z dwoch zcesci a dziwne cyrki powstaja jak chcemy takiego rozkazu nauczyc pilota uniwersalnego ktory nauczy sie tylko pierwszej czesci i przelaczy wzmaka na magnetofon ale nie wlaczy play :) Dobzer ze mozna to zrobic klikajac dwa razy pause :)
Sony to moja milosc :)
Skomentuj
Skomentuj