Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz klasy D - AD1992

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz klasy D - AD1992

Witam
    Przymierzam się do budowy wzmaka:
    http://www.analog.com/en/prod/0%2C28...1992%2C00.html

Czy ktoś może robił już coś podobnego?
    Aplikacja jest w datasheecie i na jej podstawie mam zamiar zaprojektować płytkę.
    Mam wątpliwości odnośnie sterowania. Nie zamierzam do tego podpinać żadnych dodatkowych układów, więc linie DCTRL, PGA, MUTE i RESET muszą być sterowane manualnie.

W dokumentacji jest informacja o zachowaniu odpowiedniej kolejności startowej. Po podaniu zasilania MUTE i RESET powinny być w stanie niskim (L). Po ustabilizowaniu się zasilania na RESET podajemy napięcie (H). Po około 1s możemy przełączyć MUTE w stan wysoki (H). Dzięki temu eliminuje się niepotrzebne stuki i trzaski. Jak można to zrealizować automatycznie?
    Najprościej chyba poprzez ładowanie kondensatora, ew timer ne555 ?

Wejścia PGA1 i PGA0 służą do ustalenia wzmocnienia, wymyśliłem że po prostu zrobię dipswitcha i nim bedzie mozna wybrac odpowiednie stany (0V, 5V).
    Tak samo z DCTRL, zastosowanie dip switcha pozwoli przetestować układ przy różnych czasach. W datasheecie zalecają podać na wszystkie 3 wejscia 1 logiczną, co spowoduje wybranie najkrótszego opóźnienia.

Jeszcze pytanie odnośnie cewek wyjściowych - jaki prąd powinny wytrzymywać?
    Widzialem u Javoreczka na allegro dławiki SMD 15uH/4,5A o dziwo bardzo małe - myślę że mogły by się nadać.

[ Dodano: 2008-06-16, 18:26 ]
    Hmm no to widzę, ze szału nie ma ;>
    W takim razie sam to poskładam i sam będę miał frajdę ;-)
Czaruję...
X