Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dwa pytania raczej lamerskie :]

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dwa pytania raczej lamerskie :]

Witam.
    Mam 2 pytania:
    - podłączyłem dzisiaj pod zasilacz symetryczny trafo z jednym uzwojeniem wtórnym... zasilacz to mostek prostowniczy i 2 pary kondensatorów, na wyjściu uzyskuje napięcie symetryczne np. +36V i -36V przy trafie z 2 uzwojeniami.... dlaczego mam oba napięcia przy trafie z jednym uzwojeniem (kabelki podłączam tylko do jednej pary złącz na płytce|) czy w takim przypadku mam jakieś z tego płynące ograniczenia ?

- czy pod holtona 200W można podłączyć głośnik 2ohm ? przy zmniejszeniu oczywiście napięcia zasilania do ~40V

Pierwsze pytanie sformułowałeś tak że nie da się tego zrozumieć. Popraw, chyba że ktoś rozumie.

A co do holtona 200 i 2 ohm, nie więcej jak 36V, na 40V będziesz musiał założyć aktywne wydajne chłodzenie. Jeżeli masz oryginalne tranzystory to wytrzyma takie prądy.

Skomentuj

ok, jeszcze raz:

mam trafo z jednym uzwojeniem wtórnym i podłączam je do zasilacza symetrycznego na którym uzyskuję napięcie symetryczne...... pytanie dlaczego skoro jednej pary kabli z trafa nie podłączyłem (bo ich nie mam) lub po co jest trafo potrzebne z 2 uzwojeniami wtórnymi jeśli z jednym mamy to samo na wyjściu zasilacza

co do holtona to jakich mocy mogę się spodziewać przy takim napięciu na 2ohm ?

Skomentuj

Drugie uzwojenie wtórne (z reguły o niższym napięciu) jest po to, jakbyś chciał dodatkowo zasilić preamp albo inny układ, który wymaga niższego napięcia.

Skomentuj

A nie chodzi przypadkiem o powstanie sztucznej masy ? :)

Skomentuj

maxdila tak jak podlaczyles to uzyskałeś zasilacz jednopołówkowy z sztuczną masą +-18V (względem masy), 36V (między plusem a minusem), gdzie normalnie powinieneś mieć +-36 (względem masy), 72V (między plusem a minusem)

Skomentuj

trafo mam 27VAC
              a na obu złączach wyjściowych zasilacza mam + i - 36V

[ Dodano: 2008-06-18, 23:19 ]
              dla niedowiarków

Skomentuj

hmm tak to podłączyłeś - nieważne - nadal jest to jednopołówkowo prostowane, w mostku tylko 2 diody pracują, tętnienia są na bardzo wysokim poziomie, zasilacz jest mięciutki.

Skomentuj

tu mam schemat

co do pracy mostka to jest to możliwe że nie pracuje na wszystkich diodach
                  ...... co to znaczy że zasilacz jest mięciutki ?..... słaby, mało wydajny...?

Skomentuj

Zamieszczone przez maxdila
                    co do pracy mostka to jest to możliwe że nie pracuje na wszystkich diodach
                    pracuje tylko na 2.

Generalnie masz jednopołówkowy zasilacz symetryczny.

Zamieszczone przez maxdila
                    ...... co to znaczy że zasilacz jest mięciutki ?..... słaby, mało wydajny...?
                    chodzi o duże spadki napięcia pod obciążeniem.

Skomentuj

wydajnść prądowa jest taka sama jak w "standartowym" zasilaczu symetrycznym, tutaj chodzi o jakość napięcia jak wcześniej pisałem duże tętnienia (widać to na scopie po podłaczeniu obciążenia)

Skomentuj

teoretycznie przy 2 x większej pojemności tętnienia powinny być na takim samym poziomie jak przy prostowniku 2 połówkowym.

Skomentuj

teoretycznie przy 2 x większej pojemności
                          to chyba geometrycznie rośnie, tak więc kwadratowa zależność czyli np.
                          1000u -> 2000u
                          2000u -> 4000u
                          3000u -> 9000u
                          4000u -> 16000u
                          5000u -> 25000u

ale chyba :razz:

Skomentuj

czyli co ..... powinienem mieć kondensatory w zasilaczu o dużej pojemności..... w takim razie jaki jest przelicznik prądowo napieciowy transformatora na farady ?

Skomentuj

Wcześniejsze moje stwierdzenie jest nieprawidłowe. Sprawdziłem i tak jak takero napisał 2x większa pojemność.

Skomentuj

Czaruję...
                              X