Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

uszkodzona przetwornica napiecia we wzmacniaczu samochodowym

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

uszkodzona przetwornica napiecia we wzmacniaczu samochodowym

jak w temacie
    dostalem od kolezanki do naprawy wzmacniacz. po wieczorze zabawy znalazlem usterki - spalona jedna podwojna dioda prostownicza (cos takiego jak w zasilaczach komputerowych) i 7 z 8 tranzystorow w przetwornicy napiecia.
    i teraz mam pytanie - wystarczy tylko wymienic te elementy czy szukac przyczyny tej usterki?

Co to za wzmak skoro tyle tranzystorow w przetwornicy?
    Jezeli nie sa to drogie tranzystory to ja bym na twoim miejscu wlutowal i odpalil, jak by sie upalilo znowu to w tedy szukal przyczyny, Kolezanka nic nie mowila o zwarciu itd.?
    Gozej sprawa sie ma gdy sa to jakies drogie tranzystory.
    Pozdrawiam!!!

Skomentuj

Zazwyzcaj wystarczy wymiana. Po wymianie wzmacniacz uruchamia sie na zasilaczu z ograniczeniem pradowym zeby w razie czego wszystko sie nie spalilo. Jak sie pala mosfety to czasami pala sie drivery albo sterownik PWM.

Skomentuj

wzmacniacz to 4-kanalowy pinkbull o mocy teoretycznie 4x150W (jak patrze na przetwornice to moze miec blisko tego)
        wzmacniacz byl w samochodzie sprowadzonym z niemiec wiec kolezanka nic o nim niewie
        tranzystory kosztuja 2,5-3zl/szt wiec nie az tak drogo
        sterownik to standardowo TL494CN wiec grosze - wymienic tez go?

dodam tylko ze zwarcie bylo na glownym zasilaniu. jak wlaczylem sama przetwornice (tylko remote + masa) to wszystko bylo OK

Skomentuj

ten TL jest w miarę pancerny ale ze względu na jego cenę można go wymienić. Jak nie masz zasilacza z ogranicznikiem to odpalaj albo przez rezystor albo żarówkę :)

Skomentuj

odpalam na zasilaczu komputerowym - male spiecie itp i sie wylacza

Skomentuj

mam juz trany do przetwornicy i sam scalak. niemam jedynie diod prostowniczych MUR1620.
              czy moze sa jakies tego zamienniki? lub czy moge zastosowac np diody z zasilacza komputerowego?

Skomentuj

Czaruję...
              X