Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Układ do parowania tranzystorów mosfet

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Układ do parowania tranzystorów mosfet

Witam znalazłem w internecie opis prostego układu dzięki któremu mozna sparować tranzystory nie wlutowując ich, niestety jest on po angielsku i nie za bardzo rozumie co i jak dlatego proszę o pomoc zamieszczam ten rysunek poniżej
    Ja to rozumie w ten sposób ze mierzymy spadek napięcia na tym rezystorze i porównujemy wyniki z innymi tranzystorami te najbardziej zbliżone biorę jako jedna grupę i później wlutowuje ,tylko nie wiem jaka powinna być tolerancja i dla jakiej różnicy napięcia będzie ona np. 10%

Zamieszczone przez kozik666
    opis prostego układu dzięki któremu mozna sparować tranzystory nie wlutowując ich
    :lol: Na cholere komuś parować tranzystory które są już w układzie. Paruje się przed wlutowaniem

Skomentuj

Nie mierzy sie napiecia na rezystorze tylko napiecie na tranzystorze i dobiera tranzystory z podobnym napieciem.
      Nie widze zadnego problemu zeby tranzystor P kanalowy podlaczyc tez do masy tak samo jak n kanalowy wiec nie wiem po co odwrotny uklad podlaczen dla p kanalowca. Widocznie ten co ten uklad zaprojektowal nie ma wiekszego pojecia o tym co zrobil.
      Rezystor i zasilanie ukladu moze byc dowolne (ale nie za niskie) a samym rezystorem dobiera sie prad przy ktorym bedziemy wykonywali pomiar. Typowy prad spoczynkowy to 20-50mA wiec przy takim mozemy wykonac pomiary co przy zasilaniu 15V oznacza rezystor o wartosci 220-560om.

Skomentuj

z tego co pisze to para tranzystorów jest w momencie kiedy ich wynik napięcia jest w zakresie -+100mV.... np. 3,960V i 4,010V

Skomentuj

Jak mierzyłem IRFP240 to na rezystorze 150 ohm i napięciu zasilania 15V było ponad 10v ma nie 3,8v

Skomentuj

3-4V to progowe napiecie przewodzenia mosfeta ktore powinno sie mierzyc a nie napiecie na rezystorze ktore jest roznica napiecia zasilania i napiecia przewodzenia mosfeta a wiec zalezy od samego zasilania. Wiec po co mierzyc napiecie na tym rezystorze skoro wazne jest napiecie na mosfecie?

Skomentuj

Już wszystko w porządku pomierzone i sparowane dzięki za pomoc :)

Skomentuj

Czaruję...
              X