Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przełącznik Kolumn Pomiędzy Wzmacniaczami

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przełącznik Kolumn Pomiędzy Wzmacniaczami

witam
    jak takie ustrojstwo zrobić ?
    musi spełniać prostą funkcję: ma przełączać jedną parę pomiędzy 2 (lub 3) wzmacniacze
    jak dla mnie opcją istnieje w przypadku zastosowania przekaźników
    mam na stanie 2 sztuki dość dobrych przekaźników stosowanych w przemyśle dokładnie w modułach bezpieczeństwa
    wyglądają dość porządnie i mają pokaźne styki
    http://img175.imageshack.us/img175/971/p9010325gs9.jpg

z tym że to rozwiązanie wymaga użycia zasilacza ~21VDC co już stwarza problem bo następne gniazdko w listwie zajęte

jakieś inne pomysły lub już wprowadzone rozwiązania ?

Mógłbyś to rozwiązać jednym przełącznikiem dwusekcyjnym, ale jeśli chcesz np wskaźnik z diodami no i 3 wzmacniacze, to skonstruuj zwykły selektor :) Taki jak ja prezentowałem tutaj na forum :) Możesz nim przełączać co tylko Ci się zamarzy :)

LINK: http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=12174

Skomentuj

masy wzmacniaczy tez powinny byc przelaczane wiec na jedna pare kolumn potrzebne beda cztery pary stykow zwiernych. W przypadku tych przekaznikow beda potrzebne dwa na pare kolumn czyli jeden na kolumne.
      Napiecie zasilania przekaznika nie jest krytyczne wazne zeby wiedziec przy jakim napieciu sie zalaczy a maksymalne jakie moze wytrzymac bedzie od niego ok 3 razy wyzsze.

Skomentuj

Mam zamiar wykonać coś podobnego, tylko że w moim przypadku przełączany będzie zespół kolumn przednich i tylnych w zestawie kina, czyli nastąpi zamiana przodu z tyłem. Takie rozwiązanie po to, żeby mieć dobry odsłuch w stereo, kiedy siedzę tyłem do kolumn przednich (np. pracując przy komputerze). Mam podobne przekaźniki, jak kolega maxdila ( cztery zespoły styków przełączalnych na przekażnik), z tą różnicą, że pracują na 12 V. Do takiego przełącznika dobrze byłoby dorobić układ zdalnego sterowania np. na jakimś małym atmelu, wtedy byłby już pełen komfort.

Skomentuj

Czaruję...
        X