Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem z Uniampem i n-mosfetem.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Problem z Uniampem i n-mosfetem.

Mam poważny problem w moim panelu DIY. Panel jest 2+1, za stereo odpowiada Uniami za suba odpowiada n-mosfet Irka. Oba wzmacniacze maja oddzielne transformatory i zasilacze. Gdy Uniami gra „solo” jest wszystko OK. Gdy włączę n-mosfeta pojawia się w kolumnach delikatny pisk wysokiej częstotliwości (coś jak w starych TV). Wejście(sygnał) idzie z RCA->potek tu kablami do uniampa i do n-mosfeta. Pisk ten zanika przy położeniu minimalnym i maxymalnym potka.

Moze ktoś cos wie. Licze bardzo na Irka.

filtr DP to ten: http://www.cartonaudio.com/modul_sub2.html

A jak to jest podlaczone? To powinny byc dwa osobne urzadzenia polaczone tylko masami na wejsciach czincz.

Skomentuj

Dokładnie irku. Wejścia Chinch sa połaczone z potkiem i z potka każdy kanał wychodzi "dwa razy" raz na Uniampa raz na N-mosfeta. I tylko tu masy się łaczą.

Skomentuj

a probowales bez potencjometru?
        Pozdrawiam!!!

Skomentuj

Uniamp na pewno nie wprowadza żadnych zakłóceń ;Czy to tylko występuje przy samym n-mosfecie czy współpracy z uni i n-mosfetem?

Skomentuj

Mariusz problemy z czytaniem ??

"Gdy Uniamp gra „solo” jest wszystko OK. Gdy włączę n-mosfeta pojawia się w kolumnach delikatny pisk wysokiej częstotliwości (coś jak w starych TV)" Dodam ze sub gra ok.. nie wiem czy piszczy bo częstotliwość "pisku" jest wysoka a filtr tnie wiadomo jak nisko.

dulin7 to wyjście dla mnie niestety nie istnieje. Musi byc tam potek.

Ktoś ma jakies pomysły.

Czekamy na Irka.

Czy to może być jakaś śmieszna petla masy na potku?

Skomentuj

Chymm pętla masy jednak chyba nie ona powoduje tylko śmieci i brum w głośnikach a nie piski.

Skomentuj

No ok ale tymczasowo nie mozesz wywalic potka zeby tylko sprawdzic czy on nie robi syfu? To moim zdaniem najlepsza metoda, droga eliminacji i dojdziesz co jest winowajca :wink:
                Pozdrawiam!!!

Skomentuj

Wiem o co Ci chodzi. Podłączałem filtr Dp do n-mosfeta do wyjścia wysokopoziomowego i nie piszczy. Brałem tez sygnał na uniampa z potka a na suba bezpośrednio z Chinch i tez nie piszczy. Wszystko zrobione:] Tylko jak temu zaradzić.By nie było ze potek winny, kable wejściowe dawałem tez bezpośrednio z wejścia uniampa na wejście pre DP i to samo.

Skomentuj

Podlacz sam filtr DP bez koncowki n-mosfet to bedzie wiadomo czy to filtr czy koncowka.
                    A jaki masz ten potek bo przy takim duzym obciazeniu to trzeba by dac 2x10kom. Nie wiem jaka impedancje wejsciowa ma ten filtr DP i jak jest zrealizowany sumator bo nie zawsze mozna polaczyc tak jak Ty to zrobiles. Dlatego uniamp ma specjalne wyjscie na suba.

Skomentuj

Irku gdzie jest to wyjście na suba? Moge podłaczyc do niego.

Potek mam 2x50K

Skomentuj

wyjscie na suba jest w selektorze.

Skomentuj

Po problemie. Co dziwne wzmacniacz mi upadł i połamał się potek od Volume w filtrze DP. Wymieniłem na nowy Pihera i pisk umilkł. Widać ze wszystko było spowodowane kiepskiej jakości potkiem w filtrze DP.

Skomentuj

Czaruję...
                          X