Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

zwrotnica

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

zwrotnica

witam :)

mam male pytanko pewnie banalene ale na prawde jetem zielony z tych sprawach:( tylko prosze sie nie smiac czy mozna zrobic cewke do zrwotnicy z innego drutu niz miedz?

Oczywiście mozna o ile bedzie miał izolację, tylko pytanie jest po co? Po co w ogóle robić cewki przy ich dostępnosci i niskiej cenie.

Skomentuj

pewnie, że można tylko pytanie - po co? :)

chodzi o to, żeby taka cewka miała jak najmniejszą rezystancje, a miedź to akurat najlepszy materiał jeżeli chodzi o stosunek cena/jakość

Skomentuj

wlasnie nie mam za bardzi diostepnosci do cewek a zamawiac jej nie chce ..dlatego postanowioem zrobic ja samemu:) dzieki wielkie za pomoc Panowie :) pozdro slipknot1989

Skomentuj

slipknot1989, czas to pieniadz - tak wiec np w moim przypadku taniej wyjdzie zamowic gotowa cewke niz bawic sie pol dnia z jej nawijaniem :P
          a w dodatku musisz miec sprzet zeby zmierzyc wartosc tego co nawijasz :lol:
          tak wiec www.polink.com.pl

Skomentuj

Pawel S.dzieki za link tylko moge sie dowiedziec ile bym zaplacil mniej wiecej za taka cewke do zwroty basowej bo nie moge pobrac cennika z tej strony :(

Skomentuj

to zalezy jaka wartosc, jaki drut, powietrzna czy na rdzeniu itp - maja kilka tysiecy pozycji :lol:

najlepiej daj schemat tego co chcesz zrobic

Skomentuj

scematu jeszcz nie mam to sa dopiero plany :)ale to by byla zwrotka do gdn 30 60 1 ..moze Ty bys mi cos zaproponowal :) to by byla zwrotka do pasywnej tuby basowej myslalem nad skoiowanie elementow z oryginalnej zwrotnicy altusow 140. Cdewka w nich ma wartosc 2.4mH:)

Skomentuj

hehe - tak myslalem. nieoplaca sie :!:
                  robienie suba pasywnego jest nie efektywne i niema sensu sie w to pchac. jak masz np 2 wzmacniacze w domu to kup tylko aktywny filtr dolnoprzepustowy - ok 20-30zl a efekt duzo lepszy
                  gorzej bedzie jak niemasz zbednego wzmacniacza to bediesz musial dorabiac/kupic cos :/

Skomentuj

mam wzmacniacz ;D to jest denon pma-250 :) myslisz ze starczylby na tego tonsilka? tylko z tym wzmakiem jest jeden problem..on jednym kanalem gra calym pasmem a drugi kanal tylko od srednich w gore bez basu ;/ wiem ze kumpel mial kiedys innego deneona i mial tak samo..czy to jest tak juz fabrycznie?

Skomentuj

Zamieszczone przez slipknot1989
                      czy to jest tak juz fabrycznie?
                      a kupilbys taki wzmacniacz? watpie ;]
                      z 30 watami na kanal nie poszalejesz :| ale na poczatek wystarczy - zobaczysz przynajmniej na czym polega roznica miedzy subami aktywnymi a pasywnymi :P
                      no to teraz kup jakis filtr dolnoprzepustowy. podobno dobre maja w cartonaudio

Skomentuj

Pawel S.dzieki wielkie za rady.kupie sobie taki filterek a na razie podepne denona pod wyjscie na suba aktywnego z technicsa :mrgreen: zobcze jak to bedzie pozdro slipknot 1989

[ Dodano: 2008-08-17, 20:33 ]
                        Pawel S. podlaczylem tube do denona a potem do technicsa pod 150 hz musze przyznac ze to jest calkiem inna bajka..dales mi do zrozumienia ze nie ma sensu sie bawic w pasywnego:) juz niebawem tylko bedzie przyplyw gotowki skonstruuje jakiegos aktywnego subika na lepszym glosniku niz ten gdn 30 60.wielkie dzieki za pomoc :)
                        zamykam temat

Skomentuj

Czaruję...
                        X