Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

problem z doborem kondensatorów do tda7294

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

problem z doborem kondensatorów do tda7294

Jestem w trakcie składania wzmacniacza na tda7294 tu są schematy
    http://www.imagic.pl/pupload/view/136301
    czy nie będzie sprawiało wielkiej różnicy jeżeli jako element C1 -2.2uf zastosuje jeden z tych kondensatorów:
    KONDENSATOR MKT, KONDENSATOR POLIPROPYLENOWY, tak samo jako elemnet C8,10 -470n nie sprawi różnicy stosowanie kondensatorów tantalowych, monolitycznych lub metalizowanego. Jakie najlepiej stosować.

linki wklejaj normalnie, bez zadnych znakow w ich poblizu bez spacji

na twoje pytania moznaby znalezc odpowiedz studiujac konstrukcje innych na tej kostce

Zamieszczone przez adamp9
    czy nie będzie sprawiało wielkiej różnicy jeżeli jako element C1 -2.2uf zastosuje jeden z tych kondensatorów:
    KONDENSATOR MKT, KONDENSATOR POLIPROPYLENOWY,
    nie. byle kondensator foliowy (mkt, mkp, mks, mkse itp) bo akurat tutaj to wplywa na brzmienie
    wartosc ta tez niemusi byc dokladnie 2,2uF - zobacz PDFa producenta. ja np mam 470nF
    tak samo jako elemnet C8,10 -470n
    to sa kondensatory przeciwzakluceniowe czy cos takiego. powiesz w sklepie ze chcesz do filtrowania zasilania i beda wiedzieli co dac
    dziwia mnie tez te wartosci bo zazwyczaj jest to 100nF

nie sprawi różnicy stosowanie kondensatorów tantalowych, monolitycznych lub metalizowanego. Jakie najlepiej stosować.
    na to niestety nie odpowiem bo niejestem elektronikiem i szczerze mowiac to nawet niewiem czym one sie roznia... :oops:

Skomentuj

tak samo jako elemnet C8,10 -470n nie sprawi różnicy stosowanie kondensatorów tantalowych, monolitycznych lub metalizowanego. Jakie najlepiej stosować.
      tantalowe sie nie nadają, możesz dać monolityczne, a metalizowane? chyba chodzi o MKT albo jakieś inne tworzywowe też możesz dać ale są one dużo droższe i nie ma sensu dawać ich tutaj do zasilacza

Skomentuj

Czaruję...
      X