Tak sobie myśle nt cewek w zwrotnicy, bodajrze PawelS. mierzyl ich wplyw na swoje parametry.. wyszlo mu ze wplyw jest i nawet niemaly. Nurtuje mnie teraz jedna mysl czy ten wplyw jest funkcja mocy? Bo jesli nie to np krytykowane zwrotki STXa moga byc w 100% poprawne jesli wplyw (staly) zostal uwzgedniony przy projekcie zwrotki.. :) Dzieki takiemu rozwiazaniu mozna by tez stosowac troszke mniejsze cewki (fakt ze bardziej to przydatne w masowej produkcji gdzie kazde ciecie kosztow sie liczy) i po prostu umieszczac je blisko siebie.. takie moje teoretyczne rozwazania - moze jest pozna godzina wiec prosze o wyrozumialosc jesli jakies glupoty popisalem :)...
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Ceweczki w zwrotnicy i wzajemny wpływ
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Pawel S.n_omyzs, to podlacz JIGa, odpalaj SW i mierz
moglbym znowu sie pobawic ale napewno nie w najblizszym terminie
tez o tym myslalem i prawdopodobnie da sie to jakos uwzglednic
Co ma jedna cewka do drugiej przy złym ustawieniu? A no tworzy swoisty transformator. Jak transformator działa wie praktycznie każdy, zmiana strumienia magnetycznego wywołana jedną cewką indukuje proporcjonalny do tego strumienia prąd w drugiej cewce. Transformacji ulega prąd i napięcie wynikajace z wzajemego stosunku wartosci indukcyjności cewek.
Niby oczywiste tylko mało oczywistym jest fakt jaki prąd płynie owymi cewkami. W przypadku filtru LP mamy do czynienia z prądem roboczym głosnika niskotonwego. Generalnie myśle, ze będzie to prąd głosnika + prąd filtracji (czyli nazwijmy to mało precyzyjnie "prąd pełnopasmowy"). Czy coś jeszcze płynie, trudno powiedzieć.
Ze względu na sprzęzenie magnetyczne cewek wynikajace ze złego ich uzstawienia prąd ten zostatnie dodany do gałęzi równoległej głosnika wysokotonowego. Tu zaczyna sie swojego rodzaju problem jak ten prąd wpłynie na prace głosnika. Trzeba pamietać, ze vice versa prąd cewki filtru głosnika wysokotonowego wpłynie na pracę niskotonowego ale intuicyjnie rzecz biorąc każdy sie domyśli ze w duzo mniejszym stopniu.
Możnaby wykonać eksperyment, źle ustawić cewki filtrów, najlepiej jak najblizej siebie. Podać sygnał tylko i wyłacznie na filtr niskotonowy (z podłaczonym głosnikiem zeby był przepływ pradu) i badać oscyloskopem co się pojawi na zaciskach głosnika wysokotonowego. Jeżeli sie coś pojawi to będzie to ten wpływ, jeżeli nic to mozna uznać, żesprzęzenie magnetyczne cewek nie powoduje powstania znaczącej wartości dodanej do sygnału głosnika wysokotonowego.
Kolejnym jednak aspektem moze być fakt wpływy sprzęzenia na pracę filtrów. Tu należałoby wykonać pomiary filtrów osobno i po sprzezeniu magnetycznym z jednym głosnikiem zasilonym przez filtr a drugim wydaje mi sie zwartym do masy na wejsciu filtru.
Zmiany ch-k powinny byc odwzorowaniem wpływu indukcyjnosci wzajemnej.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Yoshi_80Zastanawiacie sie nad rzeczami prawie nierealnymi do uwzględnienia bez wyższej matematyki, prościej jest poprawnie ułożyć cewki.
Po prostu nie jest to staly wplyw a zalezny od plynacego pradu co wyklucza mozliwosc zastosowania cewek blisko siebie jesli ich wplyw na siebie jest znaczny i prawdopodobnie zwrotki z AS stx'a sa do bani (no chyba ze wykonywali jak piszesz pomiary oscyloskopem i nic sie nie przedostawalo specjalnie na wysokotonowke).
Dzieki za odpowiedzi
Skomentuj
-
Zamieszczone przez n_omyzsprawdopodobnie zwrotki z AS stx'a sa do bani (no chyba ze wykonywali jak piszesz pomiary oscyloskopem i nic sie nie przedostawalo specjalnie na wysokotonowke).
ciekawy temat na laborki z fizykiciekaw jestem czy mi doktorek pozwoli sie tak pobawic... :roll:
Skomentuj
-
Zamieszczone przez GRZESIOsprzężenie magnetyczne "k" tych cewek ma "jakąś" wartosć stałą.
Skomentuj
Skomentuj