Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Holton 400 moim okiem (altron AL13)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Napięcie jakie ustawilem na rezystorach zrodlowych to ok. 8mV. Jest dosc stabilne w szerokim zakresie temeratur. Wazne jest dokladne sparowanie tranzystorow, u mnie odchyl wynosi +-2mV a nawet nieco mniej. Nie gzreje sie az tak wtedy a znieszkatcenia sa i tak niewielkie. Radiator z wymuszonym chlodzeniem sterowanym automatyka.

[ Dodano: 2008-12-23, 12:09 ]
    U mnie pomiary przeprowadzalem w konfiguracji trafo 2x54V 300VA z toroidy.pl, zasilacz 2x4700uF/80V na kazda linie zasilająca, obciazenie rezystancyjne 8OM/320W.

Jałowo:
    Sieciowe 220V, trafo 2x54V, zasilanie +-74V

Ociązneie pełne (190W, 39V skutecznej, 50Hz)
    Sieciowe 220V, trafo 2x50,7V, zasilanie +-63V

Powyżej 39V zaczyna zniekształcać (oscyloskop).
    Pomiar napięc miernikiem METEX oraz oscyloskopem (wyniki zbiezne).

Niestety mam tu zanizone napiecie sieciowe, gdyz Enea nie zmieniła zwieraczy na uzwojeniu trafa w stacji.

Mysle ze 200W przy 230V da rade, mozna dać sztywniejsze trafo (nie z toroidy.pl hehe), wieksze kondensatory (niewiele pomaga).

[ Dodano: 2008-12-24, 00:01 ]
    Tak wygląda na stanowisku bojowym
    Załączone pliki

Skomentuj

Apropos tranzystorów końcowych irfp240/9240 w notach katalogowych nigdzie nie jest napisane że jest to para komplementarna.
      Przy niskich napięciach zasilania poniżej +-50V lepsza będzie 'para' irfp140/9140.

Zamiast irfp240/9240 można zastosować komplementarne pary 2sk1530/2sj201 lub buz901dp/906dp tyle że są dosyć drogie. IRFP stosuje się w 99% złożonych holtonów z racji tego że są tanie i łatwo dostępne.

Skomentuj

Przy napięciach ponizej +-50V mozna zastosowac IRF540 nawet.

[ Dodano: 2009-06-15, 14:38 ]
        Czy ktos probowal zwiekszac wzmocnienie Holtona zwiekszajac wartosc rezystora w petli ujemnego sprzezenia zwrotnego z 15k na 22 ,33 albo 47k? Jakie uzyskaliscie efekty?

Skomentuj

Tak z ciekawości spytam czy Holton 400 zmienia fazę o 180stopni czy pozostawia ja zachowana?

Skomentuj

Standardowo sygnal podawany jest na wejscie nieodwracajace wiec nie zmienia fazy, jak go podasz na odwracajace to bedziesz mial odwrocona faze, mozna to tez zrobic na zasiskach glosnikowych.

Skomentuj

Koledzy ja mam kilka pytań do was...
              1. Jaki jest koszt części, które należy zakupić do budowy kompletnego wzmacniacza ?
              2. Mam rozumieć ze osiąga moc 400W przy 4 ohm ?
              3. Jest on jedno czy dwu kanałowy ?

Skomentuj

Zamieszczone przez schwalba
                1. Jaki jest koszt części, które należy zakupić do budowy kompletnego wzmacniacza ?
                zanajdź sobie spis i sam policz, takie to trudne?
                Mam rozumieć ze osiąga moc 400W przy 4 ohm ?
                tak
                Jest on jedno czy dwu kanałowy ?
                jedna płytka = jeden kanał

Skomentuj

schwalba .....czytając twoje pytanie odrazu nasówa się odpowiedz... ten wzmacniacz nie jest dla Ciebie ;p ... jak o takie rzeczy pytasz to gwarantuje że będą problemy z jego uruchomieniem ;p

Skomentuj

mam rozumieć, że rezystory R14 120R 1W, R23-30 470R 1W, R19,20 100R 1W mogę spokojnie wymienić na 0,25W bez ich przeciążenia?

Skomentuj

Czaruję...
                    X