Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przekaznik 2 sekcyjny do samochodu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przekaznik 2 sekcyjny do samochodu

Witam
    Czy przekaznik taki jak ten :
    http://www.allegro.pl/item459984557_...012s_0503.html
    Ma jakas tolerancje co do napiecia pracy ? w samochodzie czesto napiecie jest wyzsze niz 14V a z noty wynika ze do ruszenia przekaznika nalezy podac napiecie od 3 do 12 V
    Jesli tolerancja jest zadna to koniecznie trzeba szukac przekaznika scisle samochodowego ?

Przekaznik ma byc wbudowany w radio do wyboru zrodla. docelowo maja byc 2 takie dla 4 sekcji wiec zawsze mozna je wpiac szeregowo.

lub daj jakis element obnizajacy napiecie. stabilizator czy cos takiego...
    typowo samochodowe sa tansze ale i wieksze :???:

Skomentuj

Jeżeli jest na max 12V to nie na 14V. Oczywiście może działać przy wyższym napięciu, ale jego żywotność znacznie się skróci - trochę podziała i padnie. Już lepiej poszukać przekaźnika, który wytrzyma to wyższe napięcie.

Skomentuj

Zamieszczone przez bart210
        Już lepiej poszukać przekaźnika, który wytrzyma to wyższe napięcie.
        czyli na 24v ;]

Skomentuj

Nie nie nie. Weź sobie sciągnij pdf do tych przekaźników

[code]http://www.sklep.avt.com.pl/photo/_pdf/JRC-27F.pdf[/code]

I w tabelce poszukaj max coil voltage dla przekaźnika 12V to 18 V więc żaden problem w działaniu w aucie.

Skomentuj

Jq, dziekuje

wykazalem sie nieumiejetnoscia wyszukiwania not :P nie mam watpliwosci teraz:)

[ Dodano: 2008-11-04, 00:50 ]
            A tak wyglada panel radia z dwoma dodatkowymi przyciskami:

Przełączniki mikro bistabilne. Pierwszy steruje wzmacniaczem zewnętrznym od suba a drugi steruje przekaźnikami wpiętymi między moduł odtwarzacza kaset a resztę radia.

Przekaźniki udają że została włożona kaseta i odcinając prąd do modułu aby nie kręcił taśmą której nie ma, podając sygnał z wejścia aux.

Przełączniki wyglądają słabo ale z drugiej strony już dwie osoby siedziały w samochodzie i nie zauważyły że coś przy radiu robiłem więc ujdzie.

Chaciałem żeby były głębiej osadzone ale sposób w jaki przylutowałem przewody to uniemożliwił... trzeba było zrobić pcb to wiele problemów przy przełącznikach i przekaźnikach bym miał z głowy :P

Skomentuj

Czaruję...
            X