chcę wykonać dwie końcówki mocy na AL-13 czy transformator 1000VA i 2x32V wystarczy znalazłem na stronie altrona zasilacz al-01 czy on wystarczy do tych dwóch końcówek czy każdą końcówka musi mieć osobny taki zasilacz ? jak w tej końcówce mocy regulować głośność ? przepraszam za masę pytań ale jestem początkujący
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Holton 400 x 2
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Baraxprzepraszam za masę pytań ale jestem początkujący
Z mniejszymi wzmacniaczami można się jeszcze bawic na początek, ale wieksze lepiej zostawic na lepsze mądrzejsze lata. Teraz jak potrzeba Ci aż takiej mocy, lepiej kupić coś gotowego. Nie dość ze w takiej lub mniejszej cenie, to jeszcze ma zabezpieczenia, ktore się na pewno przydadzą.
Skomentuj
-
4 par fetów co to znaczy ? Może ktoś mi powie jak zrobić regulacje głośności ? I jak to wszystko ze sobą połączyć ? Hehe wstyd się przyznać ale jestem elektronikiem początkującym dopiero zacząłem szkołę zrobiłem już parę projektów mam nawet zwrotnice w częściach kolumny prawie złożone tylko brak wzmacniacza
Skomentuj
-
Barax, po tych pytaniach widać żebyś lepiej się za niego nie zabierał. Sory, nie piszę tego żeby Cię wyszydzić, ani coś w podobie, a w troscę o Ciebie i Twoj portfel.
Mos-fet - tranzystory końcowe tej końcówki - jest ich 4 pary komplementarnych IRFP9240 oraz IRFP240.
Najprostszą regulację możesz zrobić na dwusekcyjnym potencjometrze, dla holtona 400 bylo to bodajże 2x22k
Na ostatnie pytanie, oczekujemy wiecej informacji. Wszystko tzn?
Skomentuj
-
Poszukaj na allegro gotowych poskladanych ukladow tego wzmacniacza, beda to uruchomione uklady ktore nwystarczy tylko podlaczyc do zasilania i beda graly. Mysle ze nie powinno sie od razu robic projektow za takie pieniadze bo jednak jak cos nie wyjdzie to czlowiek rezygnuje i sie zraza ze tyle pieniedzy poszlo i nie dziala. Zacznij od popularnego tda 7294 poczytaj o uruchamianiu wzmacniaczy o napieciach o chlodzeniu o mocach mozliwych do osiagniecia z danego ukadu, nie musisz byc elektronikiem zeby zlozyc uklad bo to proste ale aby go poprawnie uruchomic musisz sie zapoznac z konkretmyni wskazowkami, i jezeli zlozyles uklad zgodnie ze schematem i dokladnie to wystarczy wiedza dotyczaca ustawiania pradu spoczynkowego, podstawy pozwalahace zrozumiec po co jest zasilacz itd
wzmacniacz na pewno zadziala.
Na poczatek proponuje wzmacniacz n-mosfet ale plytka od Pana Irka albo zrobiona bo te z avt sa naprawde kiepskie.
Pozdarwiam!!!
Skomentuj
-
Zamieszczone przez wasik1989Raz, że lepiej żeby były zamontowane do radiatora od razu, dwa że to jest poprawne tylko wtedy gdy masz takie samo trafo (napięcia i moc), w innym wypadku od nowa ustawić bias.
W koncu ustawic prad spoczynkowy to nie problem, wiekszosc niepowodzen wynika z niepoprawnego montazu, a tu mialby juz wszystk zmontowane, tylko podlaczyc trafo i wyregulowac z zastosowaniem zasad bezpieczenstwa.
Krecic wkretakiem kazdy chyba potrafi :wink:
Pozdrawiam!!!
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dulin7Mysle ze skoro ktos sprzedaje taka koncowke i w opisie daje ze 400W to sprzedaje ja ustawiona wlasnie na napiecie ktore pozwala to osiagnac :razz:
Zamieszczone przez BaraxMoże jakiś schemat tego podłączenia potencjometra do końcówki mocy ?
Skomentuj
-
Czy dobrze myślę trafo 1000VA z dwoma wyjściami po 55 V każde zrobić filtr na każde wyjście czyli mostek prostowniczy 20 A i 1000V lub mogą być większe potem na każdy mostek po 4 kondensatory elektrolityczne 100V i 10000uF i tak dwie gałęzie potem zrobić dwie końcówki mocy i wyregulować napięcie spoczynkowe ?
Jak dokładnie je wyregulować naczytałem się tyle i wiem ze potencjometr muszę skręcić do końca w lewo a co potem ? gdzie podłączyć miernik ?
Co to ten potek można prosić o mniej skomplikowane słowa laik tego nie rozumi
Skomentuj
-
Zrobić końcówki mocy, przymocowac i odizolować je od radiatora, wstawic rezystory uruchomieniowe w szyny zasilania, i dopiero potem sprawdzic dc na wyjsciu, a potem regulowac napiecie spoczynkowe. Na tych dużych rezystorach 5W ma wynosić 18-20mV, oczywiście będą te wyniki rozbierzne i to napiecie trzeba ustawić na rezystorze na którym ono było największe. Gdzieś w necie jest ładna instrukcja do tego, nawet autor holtona ją napisał.
Potek - potencjometr.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez BaraxCzy dobrze myślę trafo 1000VA z dwoma wyjściami po 55 V każde zrobić filtr na każde wyjście czyli mostek prostowniczy 20 A i 1000V lub mogą być większe potem na każdy mostek po 4 kondensatory elektrolityczne 100V i 10000uF i tak dwie gałęzie potem zrobić dwie końcówki mocy i wyregulować napięcie spoczynkowe ?
Jak dokładnie je wyregulować naczytałem się tyle i wiem ze potencjometr muszę skręcić do końca w lewo a co potem ? gdzie podłączyć miernik ?
Co to ten potek można prosić o mniej skomplikowane słowa laik tego nie rozumi
Skomentuj
-
Dajcie chłopakowi coś zrobić, niech się uczy.
Tu jak podłączyć potek (potencjometr) --> http://www.audiostereo.pl/Jak_podlac...etr_26396.html
A ja na początek polecam ci zrobienie wzmacniacza na LM3886, LM3875 bądz TDA7294 są to wzmacniacze do 70W, poczytaj o nich, bardzo proste, latwo zrobić i nawet ladnie graja, a co najważniejsze w twoim przypadku, nie wymagają regulacji prądu spoczynkowego.
[ Dodano: 2008-11-04, 15:50 ]
Polecam ci LM3875 ---> http://www.audioton.republika.pl/wzm-gc.html
[ Dodano: 2008-11-04, 15:55 ]
Jeszcze dodam że regulacja prądu spoczynkowego wygląda tak --> http://mariuszelektro.elektroda.eu/uni.html
Ps. Jak tego nie zrozumiesz to nie idź na elektronika. Pozdrawiam :)
Skomentuj
-
Po co Ci taka moc :!: :?: Jezeli chcesz napedzac jakies estradówki lub sprzet low end typu kolosy audiomaniaka na 2xSTX 32-300(ktore zastąpione teraz nowymi 32-450...) to lepiej pomysl o wzmaku estradowym, jest za mniejsza kase a do takiego "łupania" nie potrzeba raczej wiele jakości :wink: Chyba ze to ma byc pierwsze DIY to lepiej moze zrob SYMASYMA na KITach czyli gotowych pol produktach... Jezeli nigdy nie słuchales wzmacha DIY jaką ma przewage i kopa nad wzmachami kupionymi to pomysl o odsłuchu u kogos a zdziwisz sie ile potrafi prawdziwe np 100W 4R i co tym mozna niezle napędzic :wink: Jezeli czegos nie doczytałem to sory ale leń jestem :razz: :wink:
Skomentuj
-
Ważnym jest aby przetestować moduły wzmacniacza aby upewnić się, że wszystko działa prawidłowo. Można to osiągnąć poprzez wlutowanie rezystora 10Ohm/0.25W wzdłuż DZ3 od strony ścieżek (nalutować na jego punkty lutownicze). Wlutowując go omijamy stopień wyjściowy i przekształcamy nasz moduł we wzmacniacz o bardzo małej mocy, który może być testowany bez uszkodzenia drogich końcówek mocy. Po podłączeniu tego rezystora możemy włączyć zasilanie +/- 70V. Jeżeli nie było teraz żadnego dymu, to używając miernika na miliwoltomierzu sprawdź spadki napięcia na następujących rezystorach :
R3 ~ 1.6V
R5 ~ 1.6V
R12 ~ 500mV
R13 ~ 500mV
R15 ~ 1.0V
Napięcie pomiędzy wyjściem, a masą powinno wynosić 0mV DC ale może wynosić nawet +/-100mV DC.
Jeżeli te wartości zgadzają się na +/- 10% to możesz być pewien, że wzmacniacz działa poprawnie. Kiedy sprawdziłeś/aś już te spadki to wyłącz zasilanie i odlutuj 10 Ohm-owy rezystor.
Kompletowanie Wzmacniacza
Tranzystor Q10 musi być zamontowany na głównym radiatorze. Montuje się go na kablach uważając na wyprowadzenia. Rezystory źródłowe R24-R31 montujemy na stałe od strony ścieżek ok. 5mm nad płytką. Tranzystory końcowe przykręcamy na leżąco do kątownika aluminiowego grubości minimalnie 3mm i płytki. Oczywiście stosujemy podkładki mikowe i pastę silikonową pod każdy tranzystor. Kątownik przykręcamy do dość dużych rozmiarów radiatora. Profil radiatora zostawiam do twojego własnego wyboru. Kable zasilające muszą być dość grube. Muszą wytrzymać one szczytowo 6 Amper. Dobrze nadaje się tu plecionka głośnikowa z miedzi beztlenowej o pow. 2,5mm˛. Na ścieżki prądowe na płytce zalecałbym nalutowanie drutu średnicy 2mm i solidne zalanie go cyną... Jeżeli ktoś się nie zorientował to czerwone ścieżki na projekcie to zworki.
Testy Końcowe i Regulacja
Doszliśmy do punktu kiedy możemy przeprowadzić pełen test wzmacniacza. Lecz wcześniej musisz sprawdzić kilka rzeczy :
- nóżki żadnego z tranzystorów nie mogą mieć kontaktu z radiatorem. Sprawdź to za pomocą miernika. Wszystkie nóżki !
- napięcie zasilania nie przekracza grubo ponad +/- 70 V ! (zupełny max. - 78V)
- kable zasilające są odpowiednio grube i dobrze podłączone (polaryzacja)
- potencjometr wieloobrotowy P1 jest ustawiony na 0 Ohm. Wtedy pomiędzy bazą, a kolektorem Q10 jest równe 4.7k Ohm
- podłączając linie zasilające miej pewność że są tam włożone bezpieczniki 2A (tak na wszelki wypadek, później zmień na 8A)
Teraz możemy rozpocząć regulację. Podłącz woltomierz do wyjścia wzmacniacza. Po włączeniu zasilania wskazania miernika powinny wynosić od 0mV do +/- 50mV. Jeżeli jest inaczej to wyłącz wzmacniacz i sprawdź swoją pracę. Jeżeli wszystko poszło dobrze to podłącz obciążenie i sprawdź spadki napięcia na rezystorach źródłowych (R24-R31) bez sygnału ! Po prostu jeden czujnik do jednej nóżki, a drugi do drugiej. Teraz delikatnie strojąc potencjometrem P1 ustaw spadek napięcia na 18mV, co odpowiada ok. 100mA poboru prądu na tranzystor. Teraz sprawdź wszystkie rezystory źródłowe i znajdź ten, który ma najwyższy odczyt i właśnie jego ustaw za pomocą P1 na 18mV. Jeżeli na początku miernik będzie wskazywał 0mV to się nie przejmuj, tym potencjometrem na pewno to dostroisz ale uwaga zbyt duży pobór prądu przez dłuższy czas może doprowadzić do uszkodzenia lub
źródło: było razem z dokumentacją holtona 400
Skomentuj
-
kozik666 jaki Q10 i jaka DZ3!? Takie oznaczenia nie wystepuje w kicie altrona AL13!!
Zalecanie katownika o grubosci tylko 3mm do tak mocnego wzmaka to idiotyzm a proponowanie kabli az 2,5mm2 do zasilania to glupota w druga strone! Kabel o przekroju 1mm2 wytrzymuje 10A pradu ciaglego. Prad zasilania wzmacniacza 400W/4omach to tylko 4,6A! przy sinusie i 7A przy prostokacie. Glupota jest tez ustawianie pradu spoczynkowego na 100mA/galaz bo to daje ok 60W wydzielanej mocy w spoczynku a potem ludzie sie dziwia czemu wzmacniacz sie tak grzeje jak wcale nie gra.
Jesli ktos pyta jak podlaczyc potencjometr glosnosci to znaczy ze na pewno nie poradzi sobie ze zlozeniem tego wzmacniacza. Lepiej juz kupic chinska estradowa koncowke albo jaka uzywke.
Skomentuj
Skomentuj