nie wiem (nadaje sie czy nie nadaje) poprostu chce wzmacniacz lampowy nie znam sie na nich to fakt chce poprostu miec sprzet lampowy ktory ladnie gra... kogos kto pomoze mi potem w jego zlozeniu i wyregulowaniu mam. Fakt ze nie znam sie na tym bo elektryka jest jakos dla mnie trudna ( oczywiscie podstawowa nie ale wzmacniacze itd tak, dlatego ze nie chce mi sie o tym duzo czytac i sie uczyc bo potrzebne mi to potem bedzie do sluchania) dlatego tez nie chce budowac latwego wzmacniacza by poznac swiat lampowcow itd bo chce miec od razu sprzecik dobry by moc sluchac a nie dlubac choc z calego serca szczerze przyznam ze dlubac lubie i chetnie bym sie w takie klocki pobawil ale nie chce mi sie uczyc z ksiazek... a tez nie mam kogos kto nauczy mnie wprost...
daniel69, kolegom raczej chodzilo o to ze pojscie w jakosc jest sprzeczne z ztosowaniem dodatkowych regulacji barwy itd.. dobry zestaw po prostu dobrze gra i nie potrzebuje dodatkow ktore cos tam poprawiaja, szczegolnie przy tak drogim i wymyslnym sprzecie
wiecie co nie zmienie jednak plany... posiadam lampy ecc 81 i ecc 85 (te w sporych ilosciach) i postanowie sie pobawic i poznac jednak lampowce potem zbuduje tamten wzmacniacz tylko teraz chcialbym byscie doradzili mi jakis prosty wzmacniacz na ktorys z tych lamp... moze byc ten?? :
Ecc81 i 85 to triody małej mocy nadające się do stopni wstępnych, a nie do wzmacniaczy.
Wiesz co? Dobrze Ci poradzę teraz - olej lampy w praktyce, a zajmij się przyswojeniem teorii. Widać, że nie masz w ogóle o nich pojęcia, a budowa nawet najprostszych konstrukcji lampowych wymaga trochę wiedzy o nich... Choćby po to, żeby Cię nie zabiło np. 250V stałego...
widze ze wiekszosc osob stosuje transformatory chyba sie nazywaja rdzeniowe... a bardzo zadko widze zastosowane transformatory toroidalne juz wogle nie widzialem ich jako transformatory wyjsciowe... z jakich przyczyn ?? przeciez z tego co sie orientuje transformatory toroidalne sa lepsze od rdzeniowych ....??
przeciez z tego co sie orientuje transformatory toroidalne sa lepsze od rdzeniowych ....??
Sa lepsze jesli chodzi o zasilanie sieciowe ale jesli chodzi o transformator wyjsciowy pelnopasmowy to juz inna bajka. Zasilajacy oczywiscie moze byc toroid i taki tez zostal Ci na samym poczatku polecony.
Transformator wyjsciowy to bardzo trudna sprawa i to glownie od niego zalezy jakosc wzmacniacza.
Ja bym Ci radzil najpierw zrobic jakis preamp lampowy wpinany przed tranzystorowa koncowke mocy. Do tego celu wystarcza Twoje lampy a zasilanie ich nie musi byc duze wiec bedzie bezpieczniejsze.
Skomentuj