Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

400W mosfet - weryfikacja schematu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

400W mosfet - weryfikacja schematu

Cześć. Rozpoczynam budowę 2x400W na mosfetach do napędu moich Zeusów. Wrzucam schemat w załączniku, jest to trochę zmieniony altron z tego, co widzę. Niby wyeliminowano część błędów, o których wspomniał Irek, no ale i tak proszę o opinię ekspertów. Mam na budowę hexa ok 1000zł także od razu mówię, że elementy ,których użyję będą najwyższych lotów. Acha, pcb i ten schemat to część kitu ze strony www.advanceelectronic.pl
    Załączone pliki

ber891, powiem Ci na wstępie, że poroniony pomysł z tym żeby wykonywać za 1000zł wzmacniacz DIY do zeusów. Z mniejsze pieniądze masz dużo lepsze i mocniejsze wynalazki niż Hexfet. Rozejrzyj się za T.amp E800, elmuz 2408/2608 to są wzmacniacze z dobrym brzmieniem, pełnym zestawem zabezpieczeń itd...

Skomentuj

Na razie zadałem pytanie, czy schemat jest w porządku. Kieruje je głównie do Irka, który na pewno coś wyłapie w nim. Nie chcę kupować estradowej końcówy, wolę zbudować coś eleganckiego własnoręcznie ,a przy okazji zdobyć jakieś doświadczenie z czymś większym od eltrona 100U i symasyma.

Skomentuj

1000zl? Chyba 100zł. Uklad przedstawiony przez Ciebie jest gorszy od Holtona 400 bo pozbawiony wielu elementow. Odhcudzony i dosc dyskusyjny. jak bym takiego ukaldu nigdy nie skaldal osobiscie za chiny ludowe. Holton 400 to takie minimum, chociaz to tez uklad z wieloma wadami.

Jak juz chesz 400W to wez Holtona ale nei tego z Altrona tylko oryginalnego.

Skomentuj

Janka lepiej i dołóż parę końcowych jak się tak uwziąłeś na DIY

Skomentuj

A jakie masz kolego ber891 doswiadczenie w konstruowaniu ukladow elektronciznych w tym wzmacnaiczy?

Skomentuj

Chyba to ,co wszyscy na początku robią, tda7294, lm3886, później bawiłem się w naprawę wzmacniaczy polskiej myśli technicznej no i rok temu poskładałem symasyma. Potrafię trawić płytki, czytać schematy no i staram się rozumieć działanie tego, co montuję.

Skomentuj

W takim razie swietnie. O to chodzilo. Mozesz zrobic cos takiego jak w załączniku.
                Niestety brak mu zabezpieczen itp i na wady opisane m.in. pzrez irka to mozna go zbudowac. Straszeie wysokie napiecie nasycienia, przy 39V na wyjsciu zasialnie ma 63V co wychodzi na okolo 8V, potem juz sinus wyraznie sie splaszcza...
                Załączone pliki

Skomentuj

Zamieszczone przez wasik1989
                  Janka lepiej i dołóż parę końcowych jak się tak uwziąłeś na DIY
                  jeżeli karzesz mu składać wzmak Janka to wrzuć projekt .......

Skomentuj

Zamieszczone przez ber891
                    Wrzucam schemat w załączniku, jest to trochę zmieniony altron z tego, co widzę. Niby wyeliminowano część błędów,
                    Z tym sie zgodze ze ''niby'' wyeliminowano czesc bledow.

Zamieszczone przez ber891
                    Mam na budowę hexa ok 1000zł także od razu mówię, że elementy ,których użyję będą najwyższych lotów
                    Proponuje uzyc zwyklych elementow i dobrego schematu.

Skomentuj

Prosiłbym Was w takim razie o jakiś porządny schemat, bo powoli głupieję i sam nie wiem, który jest w porządku, a który lepiej omijać.

Skomentuj

Zrób na płytce z altrona i zastosuj wskazówki z tych tematów:

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=13267

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=10898

Skomentuj

Naniosłem poprawki z postów Irka na schemat. Da się to wprowadzić w życie na płytce Altrona bez większych szkód. Rzućcie okiem na mój schemacik.
                          http://img300.imageshack.us/img300/1...7kopiakdk8.jpg

Skomentuj

mozna jeszcze dodac tranzystor zamiast R15 co ustabilizuje temperature T6, ale to juz kosmetyka. Ja bym raczej dodal jakies zabezpieczenie pradowe albo chociaz zwiekszyl wartosc rezystorow zrodlowych co poprawi rozplyw pradow.

Skomentuj

Czaruję...
                            X