Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

problem z subem na tda7294

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

problem z subem na tda7294

Witam
    Posiadam zmostkowany układ tda7294 irka.trafo 200va 2x27v i głosnik stx22/120/8 ss w obudowie br 35l.podłączyłem to wszystko i przyszedł czas na 1 odpalenie.wzmacniacz dobrze działa przy gałce potencjometru obróconej o 20% a dalej w głośniku zaczyna coś głośno strzelać(trzaskać) :cry: jaka może być przyczyna? nie da sie słuchac
    dodam że napięcia na trafie mierzyłem jest 27 i 26,5v
    zimnych lutów nie ma

jak trzaśnie w głosniku to coś zaczyna śmierdzieć spalenizną nie wiem czy to z głośnika czy ze wzmacniacza
    głośnik na wzmaku który miałem wczesniej czasami grał na maxa łapał niezły wychył i nic strzelało

chłodzenie to radiator posmarowany pasta i oddzielony podkładka mikowa

Śmierdzieć może kilka rzeczy... A śrubkę też masz odizolowaną?? I te napięcia ciut wysokie są :neutral: Ciężko powiedzieć co to może być, niech się ktoś bardziej doświadczony wypowie :mrgreen:

Skomentuj

A dotknij palcem blaszki tda podczas tego ''strzelania'' bo cos zaczynam pdejzewac ze nie dokreciles odpowiednio TDA do radiatora i moze slychac zabezpieczenie termiczne.
      Belka dociskajaca powinna byc lekko wygieta wtedy wiadomo ze jest dobry sprezysty docisk.

Skomentuj

radiator jest dobrze dokręcony ściągnałem to wkretami które nie dotykają do blaszek tda

[ Dodano: 2008-12-28, 10:36 ]
        irku na elektrodzie mi pisali że powodem może być zbyt wysokie napiecie bo dla jednej kostki powinno być 28v dla 8ohm a dla dwóch powinno byc z 24v bo przypada wtedy po 4 ohm na kostke

a testowałeś ten moduł przed wysłaniem i było ok?

Skomentuj

A masz trafo z opisem 2x27V czy zmierzone 2x27V? Bo trafo o nominalnym napieciu 2x24V (pod obciazeniem) bez obciazenia bedzie mialo 2x25-27V.
          Ale jesli nawet to nie powinno byc to przyczyna klopotow bo wzmacniacz bedzie mial wieksza moc i bedzie tylko ryzyko ze zrobi bum.

Podlacz osobno do kazdego TDA glosnik w celu sprawdzenia samego wzmacniacza. Robi sie to podlaczajac glosnik do masy i do wyjscia plus lub minus.

Oczywiscie wzmacniacz byl sprawdzany przed wyslaniem.

Skomentuj

irek, mialem podobne problemy z tym ukladem o czym nawet pisalem Robson'owi
            tylko ze ja skladalem to sam i mialem mocno okrojona wersje. nie pamietam jak sie tego pozbylem ale pamietam ze bawilem sie szybkim wylaczaniem i soft startem

Skomentuj

No to kto zgadnie dlaczego modul przestal dzialac? :)
              Załączone pliki

Skomentuj

irek, Mocowanie do radiatora wygląda fatalnie, jak dla mnie to jest powód :wink:

Skomentuj

docisku brak, radiatora w zasadie tez brak :lol:

irek, dlaczego zastosowales ta "listwe"? ja przykrecilem kostki tak jak przewidzial to producent i nie mialem z tym problemow - nawet bylo to wygodniejsze

Skomentuj

może na zdjęciu tego nie widać ale docisk jest i to bardzo duży radiator dobrze sie trzyma i dotyka kostki na całej powierzchni

Skomentuj

Taki radiator to do wzmacniacza 5W jest. Ja mam 11x16x3,5cm i jest za maly bo przy pracy z moca 30W jest goracy ze reka nie tkniesz.

Skomentuj

do jednej kostki dalem dwa razy wiekszy, a i tak jest bardzo cieply przy jego pracy

Skomentuj

mam ten profil 165x35 o wysokosci 50mm podpiety pod 2 kostki ktore daja ok 20-25W
                          to sie naprawde potrafi nagrzac! a co dopiero jak maja oddac pelne 70W :|

Skomentuj

to jest połowa tego radiatora bo on sie rozkreca na dwa i tak kupie do niego radiator z wiatrakiem od kompa, ten radiator to nawet sie nie nagrzał bo słuchałem z 10s.

Skomentuj

Radiator za maly o wieeele, docisk zrobiony na odwal sie (moze dziala, ale watpie ze taka plyteczka do adopowiedni docisk) - wkrety do drewna i plytka laminatu .. porazka. Co to za upalona kosteczka z cieniutkimi kablekami z niej wychodzacymi :>?

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
                                docisk zrobiony na odwal sie (moze dziala, ale watpie ze taka plyteczka do adopowiedni docisk) - wkrety do drewna i plytka laminatu .. porazka
                                akurat ta plytka (listwa) to pomysl irka wiec teraz sie pewnie naraziles :mrgreen:

Skomentuj

n_omyzs po co piszesz jak i tak nic nowego nie wnosisz do tematu powtarzać po kimś to każdy potrafi, ponarzekaj sobie gdzie indziej :mad: a ta upalona kosteczka wcale nie jest upalona tylko brudna a te cieniutkie kabelki są do wejścia sygnału montował je Irek więc chyba wiedział jakie potrzeba

Skomentuj

Zamieszczone przez Robson132
                                    n_omyzs po co piszesz jak i tak nic nowego nie wnosisz do tematu powtarzać po kimś to każdy potrafi, ponarzekaj sobie gdzie indziej :mad: a ta upalona kosteczka wcale nie jest upalona tylko brudna
                                    Swietnie, zauwaz ze irek zadal pytanie wiec na nie odpowiadam, swoje zale wylej gdzies indziej.

Kosteczka - upalona, brudna, jak kto woli zapytalem o nia bo nie wyglada to zbyt profesjonalnie.

a te cieniutkie kabelki są do wejścia sygnału montował je Irek więc chyba wiedział jakie potrzeba
                                    Nie o te kabelki mi chodzi :).. wiem ze te 3 sa od sygnalu.

Zamieszczone przez Pawel S.
                                    akurat ta plytka (listwa) to pomysl irka wiec teraz sie pewnie naraziles :mrgreen:
                                    Nie sprawdzilem nigdy tego rozwiazania w praktyce wiec nie wiem. Ostatnio pytalem irka o to jaka listwa zamocowac trany to troche krecil nosem jak powiedzialem ze mam katownik 2mm grubosci wiec wniosek z tego dla mnie byl ze raczej nic slabszego od takiego katownika lepiej nie dawac

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
                                      Nie sprawdzilem nigdy tego rozwiazania w praktyce wiec nie wiem. Ostatnio pytalem irka o to jaka listwa zamocowac trany to troche krecil nosem jak powiedzialem ze mam katownik 2mm grubosci wiec wniosek z tego dla mnie byl ze raczej nic slabszego od takiego katownika lepiej nie dawac
                                      Napisales ze chccesz odprowadzac cieplo za pomoca katownika o grubosci tylko 2mm. Potem sie okazalo ze chodzi ci o docisk a do tego taki katownik sie nadaje.

Docisk za pomoca belki ma ta zalete ze dociskamy TDA czy tranzystor w punkcie gdzie jest grzejaca sie struktura polprzewodnika. Docisk jest z obydwu stron i moze byc bardzo silny a wiercenie otworow nie wymaga duzej precyzji. W przypadku wiercenia otworow pod oryginalne otwory w TDA wymagana jest precyzja <0,5mm bo w pzreciwnym przypadku powstana duze naprezenia i albo cos peknie albo bedzie zly docisk. Takie mocowanie jest mocowaniem sztywnym i nie ma juz mozliwosci pzersuniecia radiatora w stosunku do plytki, przy dosicku belka zawsze jest pewien luz glownie w plaszczyznie pionowej co jest wygodne do dobrego spasowania elementow takich jak blacha montazowa.

Czysta mechanika sie klania!
                                      to jest połowa tego radiatora bo on sie rozkreca na dwa i tak kupie do niego radiator z wiatrakiem od kompa, ten radiator to nawet sie nie nagrzał bo słuchałem z 10s.
                                      Radiatorow sie nie laczy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                                      A to ze sie nie nagzaly to najlepszy dowod na to ze cieplo z TDA nie bylo odprowadzane na radiator.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                                        W przypadku wiercenia otworow pod oryginalne otwory w TDA wymagana jest precyzja <0,5mm bo w pzreciwnym przypadku powstana duze naprezenia i albo cos peknie albo bedzie zly docisk.
                                        bez wiertarki wspolrzednosciowej nie mam szans wywiercic tego dokladnie wiec odrazu zakladam ze bedzie krzywo. tak wiec najpier wierce otwory, mocuje dosc luzno jeszcze scalaki i dopiero potem je lutuje do plytki. tak samo robie z tranzystorami np w Twoim uniampie

Skomentuj

Czaruję...
                                        X