Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

trafo czy ma 300va?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

trafo czy ma 300va?

Witam.
    Mam pytanie czy z tego trafa okreslajac po wielkosci mozna wyciagnać ze 300va jest on ze wzmaka onkyo ale nie wiem jakiego , ten co mi sprzedał mówił że ma z 300w, napiecia 2x26v
    foto
    http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...61d607253.html
    chce go użyć do napędzania wzmacniacza AVT2762 stereo
    tylko powiedzcie czy może mieć a potem temat do kosza;D

Re: trafo czy ma 300va?

Może nie w temacie ale, tu masz kartę katalogową producenta transformatorów (Breve akurat, ale u nich 300VA to 300VA): http://www.breve.com.pl/cms/pdf/2-1-TMM2004mat.pdf
    Porównaj mniej więcej po wymiarach, może to rozwieje Twoje wątpliwości.

Skomentuj

Wzór zaczerpniety z atrykułu pt. "Obliczanie transformatorów" miesięcznik" Zrób sam" nr.6 z 1988 r autor Adam Polanowski.Strony 8-10.

Moc = 0,69 * S^2, gdzie S to przekrój rdzenia w cm^2 (czyli wysokosc * szerokosc)

Skomentuj

Robson132, mi to wygląda na trafo max 150W.

Skomentuj

pomoglibyscie mi odnależć z jakiego wzmaka pochodzi symbol trafa 6101268 :???:

Skomentuj

Zamieszczone przez witek_p
            pomoglibyscie mi odnależć z jakiego wzmaka pochodzi symbol trafa 6101268
            Trudna sprawa bez innych danych, ale waga 300W, klasycznego trafa to ok 4 - 5kg (zależy od napięcia). więc po prostu zważ swoje, jeżeli nie ufasz obliczeniom ze wzoru podanego przez ghazi.

Skomentuj

ten sprzedawca napisze mi z jakiego modelu wzmacniacza to sie na 100% dowiem ile ma wat ,rozwieje wszystkie wątpliwosci;D

Skomentuj

Nie ma zadnego znaczenia jakiej mocy jest to trafo skoro bylo dobrane do wzmacniacza audio to znaczy ze z innym wzmacniaczem tez bedzie dzialac a moc wysjciowa zalezy od napiecia trafa a nie jego mocy.

Skomentuj

Napisz mi na gg i wes linijkę do reki powiem ci ile ma na 100% z dokładnością do 5W :P nie żartuje :) nauczyłem sie tego od starszego i to naprawdę działa :P
                  Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

dobra jak umiesz policzyć to podeśle ci wymiary, mój wujek elektryk też potrafi liczyć moc po wymiarach zmierzy kawałek wystającego rdzenia i wie;D

Skomentuj

Macie wzór w 3cim poście od góry, więc może nie warto wujka angażować w te obliczenia rodem z piekieł matematyki :> ?

Skomentuj

ale ja nie chce rozkręcać trafa :grin:

Skomentuj

Nie na temat...
                          no napisz na to GG to ci powiem,a co do wzorem to nie wiem czy to ma znaczenie,ale ja tego nie uznaje wzorem

Skomentuj

Wzor prawie dobry, powinno byc 0,8 bo S=1,25sqrtP

Skomentuj

nik156 chciałem wysłać zdjęcie a na gg nie moge
                              http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...e1fdc7d90.html tu są podpisane wymiary

Skomentuj

Nie podałeś mi wszystkich potrzebnych,ale ma trafko 150W :) i to tafo ma na pewno tyle nie więcej :)

Skomentuj

no i tak to jest jak sie kupuje na allegro :razz: na zdjęciu widziałem go widziałem to pokażnych rozmiarów się wydawał ale za 20zł to może być i 150 bede musiał nim zasilić mostek do suba ale i tak będzie niedobór mocy :sad:

jeszcze jedno mam trafo do oceny: szerokość rdzenia 4,5; długosć rdzenia 7,5; długosc wystjącego rdzenia 2,5; szerokosć w najgrubszym miejscu trafa 9; najwieksza wysokość w miejcu podłączania kabli 7; wysokość cewek 6; długość cewek 7; maksymalna długość transformatora 13; odstęp miedzy otworami do montażu 9;[cm]. To jest transformator dwu cewkowy.
                                  foto
                                  http://www.fotosik.pl/showFullSize.p...5e3f5b188d4879

Skomentuj

ten mi przypomina trafko z unitry i ma on 120W bo 180 to tylko Radmor miał,ale on miał zakręcany rdzeń (nie wiem jak to nazwać) zwijany chyba

Skomentuj

ma około 200w jak nie więcej kupiłem od wujka elektryka on tez jakimis sposobami obmierzył i tyle mu wychodziło i jest ono dużo większe od 150w , produkcja unitra zatra.I chyba nie pochodzi ze wzmacniacza.

Skomentuj

Czaruję...
                                      X