Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

JIG Etap sprawdzenia prawidłowego montazu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

JIG Etap sprawdzenia prawidłowego montazu

Witam

Zrobiłem sobie JIG-a i jestem na etapie sprawdzania...

Przy puncie:

Ustawiamy przełącznik SW3 w górę. Miernik na największy zakres pomiarowy. Jedną końcówką łapiemy zacisk BP3, drugą wnętrze gniazda J3. Wskazanie miernika: obwód otwarty (brak przepływu prądu)

Pojawia sie opor ok 47M

nastepny punkt:

Ustawiamy przełącznik SW1 w położeniu centralnym (off), SW3 w górę. Miernik na największy zarkes pomiarowy. Łapiemy wnętrze gniazda J2 i zewnętrzną część gniazda J2. Wskazanie miernika: obwód otwarty (brak przepływu prądu)

pojawia sie opor ok 3.5M

nastepny punkt:

Ustawiamy SW1 w położeniu centralnym (off), SW2 w lewo, SW3 w dół. Miernik na największy zakres pomiarowy. Łapiemy BP3 i BP4. Wskazanie miernika: obwód otwarty (brak przepływu prądu)

pojawia sie opor ok 3.1M

Reszta punktow sie zgadza.

Juz chyba z 20 raz szukam bledu i nie moge sie dopatrzec.

Moze cos poradzicie?

powęsz nosem między diodami

Skomentuj

a nie dotykasz czasem sond albo innych wyjsc podczas pomiaru? Ja np zrobiłem swojego jiga w pudełku z plastkiku który przewodzi prąd (: pół dnia szukałem zwarcia i sie okazało ze to pudełko

Skomentuj

Zamieszczone przez damiani
        powęsz nosem między diodami
        diody wydaja sie byc sprawne, jezeli o to ci chodzi :)

Zamieszczone przez flodins
        a nie dotykasz czasem sond albo innych wyjsc podczas pomiaru? Ja np zrobiłem swojego jiga w pudełku z plastkiku który przewodzi prąd (: pół dnia szukałem zwarcia i sie okazało ze to pudełko
        niczego nie dotykam, moja obudowa nie przewodzi... :wink:

Skomentuj

czyli miernik zepsuty (:

Skomentuj

czyli miernik zepsuty (:
            zaraz odkopie stary miernik i zobaczymy :wink:

hmm na starym mierniku wyglada ok z tym ze max zakres to 2M, a na tym drugim 200M ...

Skomentuj

Ja np zrobiłem swojego jiga w pudełku z plastkiku który przewodzi prąd (: pół dnia szukałem zwarcia i sie okazało ze to pudełko
              :lol: to sprzedaja juz takie z polimerow przewodzacych? :lol: super - daj namiary :mrgreen:

Black, u mnie na mierniku na najwiekszym zakresie sam pokazuje jakies dziwne rzeczy - zmniejsz zakres do sprawdzonych wartosci lub na innym mierniku

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                Black, u mnie na mierniku na najwiekszym zakresie sam pokazuje jakies dziwne rzeczy - zmniejsz zakres do sprawdzonych wartosci lub na innym mierniku
                Zmniejszyłem zakres na 20M i "cisza"... Chyba moge sie cieszyc :mrgreen:

Zobaczymy co bedzie dalej :)

Narazie dzieki :)

Skomentuj

Czaruję...
                X