Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

jakie elementy i gdzie ich prawidłowe zastosowanie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

jakie elementy i gdzie ich prawidłowe zastosowanie

cze
    jestem poczatkujacym amatorem i duzo sie jeszcze ucze. Swego czasu borysgo2 sporo pisal o tym, ze wazne gdzie i jakie kondensatory pchamy np do wzmacniaczy. Np. niskie esr i wysoki ripple current przy wzmacniaczach operacyjnych. Potrzebowalbym troche takich informacji o rezystorach (gdzie matalizowane, weglowe, bezindukcyjne) i kondensatorach (tantalach, gdzie wysokie esr jest wrecz pozadane itd). Niestety, nie ma takich podpowiedzi w ksiazkach, wiec licze na was. Jak ktos ma jakas ciekawa strone www to tez mile widziane. Dzieki

W Sztuce Elektroniki jest tabela z zastosowaniem/parametrami kondensatorów. Ponadto w ostatnich numerach Elektroniki Dla Wszystkich (jakoś tak od sierpnia do grudnia 2008 chyba) były opisywane rezystory i kondensatory, ale niestety pod troche innym kątem...

Skomentuj

ghazi, a mógłbyś udostepnić jakoś tę tabele ze Sztuki Elektroniki? albo jakąś fote?

Skomentuj

Udało mi się w końcu je wrzucić na fotosika :)

Skomentuj

dzięki, chociaż to jeszcze nie to czego szukam...interesuje mnie bardziej jakie kondy stosować w miejscach jak przed i za stabilizatorami, przy WO, tranzystorach, gdzie i jak stosować tantale, wreszcie gdzie mają zastosowanie rezystory węglowe, a gdzie ich nie należy stosować, etc. Tego wlaśnie nie mogę nigdzie znaleźć.

Skomentuj

Jakie kondy przy stabilizatorach - patrz do datasheet'a określonego elementu. Z powyższej tabelki można wnioskować, ze przy filtracji to raczej elektrolity + opcjonalny ceramik/foliowy.

Rezystory węglowe - to najbardziej popularne małych mocy od 0,125W do 2-3W o toleranacjach 0,1% - 10% stosujesz tam, gdzie potrzebujesz taką a nie inną moc. Z tego co się orientuje, to węglowych wyższych mocy już nie ma, 5W to takie duże białe o tolerancji 10-20%, chyba ceramiczne. A drutowe to najwyższych mocy 10-25W. Wniosek jest prosty - nie mozna stosować tych elementów zamiennie, bo są przeznaczone na różne moce. Tzn. teoretycznie możesz użyć w układzie ceramików 5W, ale a) są droższe b) mają gorszą tolerancję c) nie zmieszczą się na PCB Informacje jak rezystory zachowują się w ukladach np. WCz znajdują się w w/w Elektroniki dla Wszystkich. Z tego co pamiętam z zająć Miernictwa 3, to rezystor drutowy spisze się najgorzej, bo przy wysokich częstotliwościach będzie miał tendencję do zachowywania się jak cewka. Węglowy oczywiście też, ale o ile pamiętam z artykułów w EDW to w dobrej jakości weglowcach (0,1 takie zjawisko jest mniejsze.

Piszesz, że jesteś amatorem, ale różnie bywa i może masz troche wiedzy. Tak czy siak bez obaw stosuj wszędzie rezystory węglowe 5%, w newraligcznych punktach 1% (nie zmieniaja mocno swojej rezystancji pod wpływem temperatury). I naprawde uważam, że powyższa tabela jest pomocna :)

Skomentuj

Zamieszczone przez ghazi
              Z tego co się orientuje, to węglowych wyższych mocy już nie ma,
              Akurat jedynymi bezindukcyjnymi rezystorami duzej mocy sa wlasnie rezystory weglowe tzw objetosciowe i znajdziecie je w kazdym zasilaczu AT/ATX.

Zamieszczone przez ghazi
              5W to takie duże białe o tolerancji 10-20%, chyba ceramiczne. A drutowe to najwyższych mocy 10-25W.
              popularne 5Watowe rezystory o wym ok 10x10x24mm sa rezystorami drutowymi-ceramicznymi. Idiotyczne jest pisanie ze jedne sa ceramiczne a drugie drutowe, najwazniejsze jest z czego jest wykonany przewodnik i tu najczesciej jest to drut oporowy (rez drutowy) , warstwa metaliczna (rez metalizowany) czy wegiel (rez weglowy). Wszystkie te rezystory wystepuja jako cewki czyli albo drut jest spiralnie nawiniety, albo wegiel czy metal napylony na cylinder jest ponacinany tworzac rowniez cewke. Bezindukcyjne sa specjalne wykonania tych rezystorow czyli np drut nawijany krzyzowo czy rezystor weglowy objetosciowy gdzie prad plynie cala objetoscia i wtedy warstwa wegla nie ma spiralnych naciec.

Widze ze nie macie zielonego pojecia o rezystorach i nawet nie chce wam sie kilku roznych typow po prosty rozebrac na kawalki zeby poznac ich budowe. Szukacie jakiegos voodoo w stylu ten brzmi lepiej a inny gozej. W technice audio nie ma zadnego znaczenia jakich uzywa sie elementow. Wazniejszy jest uklad ich pracy a nie same parametry danego elementu. Kondensatory elektrolityczne maja najwieksza uplywnosci i w niektorych ukladach wogule sie nie sprawdza gdzie kondensatory foliowe znakomicie sobie poradza. ESR kondensatora elektrolitycznego jest proporcjonalny do jego pojemnosci wiec zamiast szukac wynalazkow wystarczy zwiekszyc jego pojemnosc. ESR ma tylko znaczenie w ukladach zasilaczy impulsowych pracujacych przy duzych pradach a ukladach audio jest to bez znaczenia. Rezystory 1% mozna stosowac tam gdzie chcemy dokladnie dobrac jakie parametry np wzmocnienie wzmacniacza zeby kanaly byly jak najbardziej zbierzne choc tu potencjometr volume i tak wszystko popsuje. Rezystory metalizowane maja nieco mniejsze szumy wlasne od weglowych ale to i tak jest bez znaczenia bo dopiero przy duzych rezystancjach >47k jest to zauwazalne. Na pewno rezystory metalizowane 1% maja wieksza moc dopuszczalna bo ich pzerwodnik utrzymuje swoje wlasciwosci w wyzszych temparaturach. Sa rezystory metalizowane ktore przy obudowie klasycznego weglowca 0,25W maja katalogowo 1W.

Skomentuj

Zamieszczone przez kumi
                (tantalach, gdzie wysokie esr jest wrecz pozadane itd)
                Tego nie skomentuje...

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
                  Zamieszczone przez kumi
                  (tantalach, gdzie wysokie esr jest wrecz pozadane itd)
                  Tego nie skomentuje...
                  Nie na temat...
                  To po kij to komentujesz ?? :P
                  Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
                    Tego nie skomentuje...
                    Bo nie wiesz czy dlatego, że nie chce Ci się wyjaśnić gdzie stosować tantale, a gdzie kondy o wysokim ESR ?

Skomentuj

O wysokim ESR nie stosowac nigdzie, bo sa albo uszkodzone albo chłam totalny.
                      Tantali nie stosowac w torze audio, ew. jako odsprzegajace zasilanie.

Skomentuj

Widzę, że motywacja zadziałała
                        Ad rem: przy okazji ja zapytam ( bo nie wiem ) - skoro piszesz, że tantale nadają się na odsprzęgi, to jak wypada w tej roli porównanie tantal vs. monolit ? Szczerze mówiąc jak patrzę na wszelkie sprzęty elektroniczne, które mam w domu to w roli odsprzęgów występują tyko monolityczne kondensatory...
                        I jeszcze jedno pytanie w materii kondensatorów (trochę z innej beczki ale sądzę, że nie tylko mnie taka informacja pomoże): Chodzi mi o angielskie nazwy typów kondensatorów - jak je przełożyć na rodzime nazwy typów ?
                        1. multilayer ceramic capacitor - tu nie mam wątpliwości, że chodzi o ceramiczny, tylko co wnosi do tego wszystkiego owa wielowarstwowść ? o co chodzi ?
                        2. aluminum electrolytic capacitor - czy to jest "zwykły" elektrolit ?
                        3. film capacitor - chodzi o foliowy (np. MKP) ?
                        4. metallized polyester capacitor - poliestrowy metalizowany ? jakoś nie spotkałem się z takim typem w sklepach :neutral:
                        5. metallized polyester capacitor class X or Y - co oznaczają klasy X i Y ? Spotkałem się z klasą X2 i Y2/X1 ale czy mógłby mi ktoś wyjaśnić co one znaczą ?
                        I na koniec: czym różni się metal film resistor od metal oxide resistor ? (oba metalizowane ale jak w języku polskim rozróżnia się te typy i czym się one charakteryzują ?)

Skomentuj

Do odsprzegania stosuje sie takze elektrolity - takze blisko ukladow scalonych, szczegolnie tych co pobieraja wiekszy prad. Czesto zastepuja je wlasnie tantale- mniejsze wymiary, mniejszy ESR, nie wysychaja itp. Oczywiscie wszystko bocznikowane dodatkowo kondensatorami monolitycznymi.

ad. 5 Klasa X i Y dotyczy kondensatorow przeciwzaloceniowych stosowanych w filtrach sieciowych.
                          ad. 3 Film - foliowy.
                          ad. 4 Metalized - folia metalizowana, zmienia niektore parametry kondensatora
                          ad. 2 tak
                          ad. 1 http://en.wikipedia.org/wiki/Ceramic_capacitor

Rezystory - nie wiem dokaldnie. Kwestia technologi.

Skomentuj

4. metallized polyester capacitor - poliestrowy metalizowany
                            Przykłady takich kondensatorów to MKSE lub MKT.
                            Gdyby nie był "metallized" to wtedy jest to KSE albo KSF - styrofleksowy, ponoć lepszy od metalizowanych, bo zamiast cienkiej napylonej (czy w jakiś tam sposób nałożonej) warstwy aluminium, zwijany jest z osobnej folii aluminiowej i izolatora.
                            2. aluminum electrolytic capacitor - czy to jest "zwykły" elektrolit ?
                            Zwykły, bo aluminiowy. Tantalowe to też elektrolityczne.
                            1. multilayer ceramic capacitor - tu nie mam wątpliwości, że chodzi o ceramiczny, tylko co wnosi do tego wszystkiego owa wielowarstwowść ? o co chodzi ?
                            Dokładniej to chodzi o coś takiego jak w tym linku:
                            http://en.wikipedia.org/wiki/File:Capacitor.svg
                            Przeważnie ta wielowarstwowość dotyczy kondensatorów SMD, ale zdarzyło mi się znaleźć kondensatory SMD rozmiaru 1206 zalane w obudowie do montażu przewlekanego, więc przewlekanych też może to dotyczyć, i to niekoniecznie wtedy, gdy w środku jest zwykły SMD.
                            I na koniec: czym różni się metal film resistor od metal oxide resistor ? (oba metalizowane ale jak w języku polskim rozróżnia się te typy i czym się one charakteryzują ?)
                            http://www.eres.alpha.pl/index.php?text=20
                            Wydaje mi się, że "metal oxide resistor" to jest rezystor z warstwą rezystancyjną z tlenku jakiegoś metalu, a "metal film" ma warstwę z metalu a nie z tlenku metalu. Możliwe że ich dostępne zakresy rezystancji nie pokrywają się, dlatego robi się jedne i drugie. W tym linku powyżej są dokładnie wytłumaczone właściwości poszczególnych rezystorów.

Skomentuj

Zamieszczone przez Quester
                              I na koniec: czym różni się metal film resistor od metal oxide resistor ?
                              Wg mnie to dokladnie to samo a mozna sobie wyobrazic dwa typy wykonania takich rezystorow. Pierwszy to cylinder pokryty warstwa metalu czy tlenku metalu ktora daje pozadana rezystancje. I tu dobor metalu jest decydujacy dla konkretnej rezystancji, jednak trudno tak osiagnac duze wartosci rezystancji dlatego powloka na cylindrze jest spiralnie nacinana tworzac z przewodnika nie cylinder a cewke tasmowa. Tak sa wykonywane rezystory weglowe. Nacinaniem mozna dokonac kalibracji wartosci i nei musi byc to naciecie bo moze byc trawienie czy naniesienie warstwy rezystancyjnej metoda drukarska.

Skomentuj

Czaruję...
                              X