Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

dowijanie uzwojenia do trafa albo inne koncepcje

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

dowijanie uzwojenia do trafa albo inne koncepcje

witam
    jestem w trakcie tworzenia wzmaka n-mosfet na irf640 60v mam zasilacz 50v trafo ciut ponad 200va 2x27v ze wmaka chciałbym osiagnąć ok 80w przy 8R i 130w przy 4R wiec musze dowinąć drutu do uzwojenia wtórnego trafa albo kupić nowe.
    na wtórnym mam 92 na 27v wychodzi 0,3v na zwój zeby osiagnac upragniona moc musiał bym miec 31v~ czyli 105 zwoi ale boje sie ze przez dowijanie stracę sporo mocy ktorej mam mało a na nowe trafo nie mam za bardzo kasy wiec pomyślałem o zasilaczu impulsowym 230v ac 2x31-32v dc słyszałem ze może być tanszy od nowego trafa, oczywiscie sam go składać nie chce bo to wymaga sporego doswiadczenia tylko kupić gotowca;D
    prosze o porady!

Nic nie trzeba dowijac to trafo jest odpowiednie a 130W to te tranzystory na pewno nie wytrzymaja.

Skomentuj

ale przecież Irku w twoim artykule Edw przecież sam pisałes ze na IRF640 osiagnąłeś 140w 4r a ja bym był zadowolony ze 120w-130w co do chłodzenia to planuje dać 2 duże radiatory od procków z wiatrakami takimi jak mój kumpel chłodzi taki wzmak na IRFP250 i osiąga ponad 210w na kanał.

[ Dodano: 2009-03-07, 15:32 ]
      za 95 zł mogę kupić trafo TS300VA 230/2x32V możecie mi powiedzieć czy sa w tej cenie jakieś zasilacze impulsowe.

[ Dodano: 2009-03-07, 19:06 ]
      http://allegro.pl/item571087401_radi...z_kod1274.html czy takie radiatorki wystarczą?

Skomentuj

Zamieszczone przez Robson132
        ale przecież Irku w twoim artykule Edw przecież sam pisałes ze na IRF640 osiagnąłeś 140w 4r
        I myslisz ze Ty tez bys to potrafil? Bo jak na razie to miales powazne klopoty z przykreceniem TDA do radiatorow. N-mosfet to alternatywa dla TDA czyli do takiego samego zasilania co da nieco wieksza moc bo n-mosfet ma wyzsza sprawnosc. A jak ktos chce wieksza moc to musi zastosowac mocniejsze tranzystory. Lepiej zainwestowac w mocniejsze tranzystory niz wielki radiator.

Skomentuj

N-mosfet będe miał już w tym tygodniu muszę tylko skombinować preamp i radiatory i dam to standardowe zasilanie jak mówisz.

I myslisz ze Ty tez bys to potrafil? Bo jak na razie to miales powazne klopoty z przykreceniem TDA do radiatorow.

Na początku każdy popełnia błędy i się na nich uczy już naprawiłem swój błąd i wszystko śmiga.

Skomentuj

Czaruję...
          X