Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

JPI (JIG & Preamp Integra)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

JPI (JIG & Preamp Integra)

Witajcie !

Dawno już zapowiadałem stworzenie integry pomiarowej. Jako pierwszy krok postanowiłem zrobić integrę JIGa i Preampa Wallin'a. Dzisiaj znalazłem wreszcie czas by dokończyć PCB do tego układu. Założenia i zmiany jakie poczyniłem są następujące:
    1. Rezygnacja z zacisków BP1 i BP 2 - wynika to z faktu, że obserwując ludzi dokonujących pomiary zauważyłem, że wszyscy korzystają z połączenia typu SPLIT, a to nie wymaga obecności zacisków BP1 i BP2
    2. Zrezygnowałem z montażu złącz bezpośrednio w PCB z racji tego, że taki montaż wymaga bardzo dużej precyzji w owiercie obudowy - najdrobniejszy błąd powoduje problemy z montażem
    3. W nawiązaniu do pkt.2 - złącza J1, J2, i J3 (czyli wszystkie potrzebne RCA) umieściłem na płytce jako złącza MTA100 (raster 2,54mm czyli można je zastąpić typowym złączem GoldPin)
    4. Znika konieczność posiadania przez tę integrę złącza J4 (używane do podłączenia preampu).
    5. Podłączenie złącz BP3 i BP4 zostało przewidziane jako połączenie zacisków przewodem lutowanym bezpośrednio w PCB (rzecz jasna tam także można wlutować jakieś "szpilki" - GoldPiny)
    6. Wszystkie przełączniki (a integra ma ich 5) lutowane bezpośrednio w PCB stanowią jednocześnie element montażowy - przytwierdzający układ do obudowy. Dla tych, którym taka opcja nie odpowiada przewidziałem otwory do przykręcenia płytki do obudowy niezależnie od przełączników
    7. Płytka ma wymiary 93,5x70mm oraz rozstaw otworów montażowych 81,5x58mm. Nadając jej takie wymiary dopasowałem ją do łatwodostępnej i niedrogiej obudowy ABS-78Z ( www.tme.com.pl )
    8. Niestety na tak niewielkiej płytce brakło miejsca na koszyk na 9voltową baterię, a zatem jeśli ktoś nie będzie chciał mieć baterii na zewnątrz może umieścić układ w większej obudowie ( np. ABS-75Z ) i przymocować ją jakoś w środku obudowy
    9. Rozstaw przełączników wynosi 15mm
    10. Zastosowałem 5 przełączników z racji tego, że przy kalibracji preamp powinien być odłączony od JIGa. W związku z tym mamy 3 przełączniki standardowe JIGa i oraz 2 przełączniki obsługi preampu ( 1 - włącznik, 2 - wybór wzmocnienia preampa)

Schematu i dokładnego wzoru PCB jeszcze nie będę publikował, ponieważ PCB należy zoptymalizować, a przede wszystkim przetestować JPI w działaniu. Myślę, że zanim pojawi się ostateczna wersja integry jest najlepszy czas na dyskusje o słuszności (lub nie) poczynionych przeze mnie kroków/założeń. Dla zaspokojenia choć w części ciekawości niektórych osób załączam zrzut płytki od strony opisu.

Czekam na opinie, uwagi i/lub propozycje zmian.
Czaruję...
X