jestem w trakcie kompletowania elementów do wazmak na lm3886. bedzie pracował w typowej aplikacji. zasialny bedzie z jednego trafa 200W. teraz mam pytanie czy warto rozdzielać zasialcz na dwa osobne -jeden mostek + kondzie do jednej końcówki mocy, czy też lepiej zastosować jedną wspólną część zasilacza i tym samym zwiekszyć pojemność filtrującą dla dwóch końcówek. czy ma to zanczenie praktyczne?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
jeden zasilacz czy dwa?
Collapse
X
-
bull shit !!! Osobne zasilacze dają bardzo dużo !!! po pierwsze możliwość całkowitego odseparowania kanałów, po drógie jeden kanał nie wpływa na drógi, po trzecie stereofonia jest dużo lepsza ....a co do mocy trafa to ja dla 2xLM3886 daje trafo 400VA i 20 000uF na gałąź .....niestety tylko jedno trafo ...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez wovobull shit !!! Osobne zasilacze dają bardzo dużo !!! po pierwsze możliwość całkowitego odseparowania kanałów, po drógie jeden kanał nie wpływa na drógi, po trzecie stereofonia jest dużo lepsza ....a co do mocy trafa to ja dla 2xLM3886 daje trafo 400VA i 20 000uF na gałąź .....niestety tylko jedno trafo ...
Uzasadnij dobrze swoją wypowiedź bo chciałbym wiedziec więcej.
Uzasadnij też wykorzystanie mocy trafa? Po co aż 400VA.
Co do kondensatorów moge się zgodzić i w sumie popieram.
Pozdrawiam.
Skomentuj
-
więc może podusumuje. bedzie to bardzo prosty wzmak 2*lm3886. trafo bedzie 200W 2*24V. kondzie 20000uF na strone i jeden wspólny zasialacz. gdybym budował gainclona pewnie bym zastosował dwa trafa, dwa zasilacze itp. ja raczej słucham cicho, więc trafo 400VA to była by lekka przesada- nie popadajmy w skarajności. poza tym koszty-wieksze trafo wiecej kosztuje.
ps. płytke i tak już wytrawiłem.
Skomentuj
-
jesli masz taki fajny sprawdzony to prześlij mi na dziejok@wp.pl z góry dzieki.
ps. na początku planu moim preampem miałybyć potencjometry balansu i głośności. ale jesli ten przedwzmak sie sprawdzi...
Skomentuj
Skomentuj