Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiana suba 8<->4ohm - a napęd?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zmiana suba 8<->4ohm - a napęd?

Witam.
    Nowy subik sie szykuje na atomicu 4ohm (Max power handling 500 Watt peak), a wczesniej naped pracowal z arn312/8, czy cos z elektroniki trzeba wymieniac, zeby nie zrobic kuku przetwornikowi? Tda 7294+filtr 20-100Hz (standard).

zmiana obciązenia wiąze się ze zmianą poboru mocy z końcówki.

napisz jakie masz zasilanie/trafo.

Kwestia jest nieco dyskusyjna niektórym działa tylko bardziej się grzeje.

na pewno nie będziesz musiał nic zmieniać jeśli masz trafo 2x24V

Skomentuj

Trafo Adamu - jak piszesz - 2x24v ale nie pamietam 200 czy 250W

Skomentuj

nie musisz nic w elektronice wymieniać, nic się nie powinno spalić.
        ale czy ta zmiana głośników będzie zmianą na lepsze??

Skomentuj

Dla mnie ARN 312 byl "potworem" konstrukcją którą bym chciał zbudować, ale najpierw zmienie mieszkanie :)

zastanawiałeś się moze nad zmianą wzmacniacza na mocniejszy. Moze zmostkowac 7294S
          albo zastosowac 7293 (ma ciut gorsze parametry ale większą moc no i trzeba by zmienic trafo - inaczej jest zasilany - wyzszym napięciem).

Skomentuj

Konstrukcja z ARNem byla mojm debiutem "budowlanym" Wciagelo mnie jak wir i sie zazcelo kombinowanie. 312ka byla w closed 45L jako ze zona nie przystala na 80L:( Postanowilem wiec zrobic b/r w niecalych 40L i stad wymiana na inny przetwornik - a czy to lepszy wybor - sie uslyszy
            Co do wzmaka - to jak skoncze konstrukcje, bede mogl cos powiedziec.
            Jedyne co mnie teraz jeszcze kusi - to dorobienie subsonika.

Skomentuj

Pamietaj żeby tda miał dobry kontakt z radiatorem. Przy 8 omach sie jeszcze tak nie grzeje ale przy 4 to juz słaby czajnik elektryczny sie z niego robi

Skomentuj

Czaruję...
              X