Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zasilacz stabilizowany

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zasilacz stabilizowany

Witam.Mam problem do zasilacza stabilizowanego.Mam juz płytkę ale nie wiem jakie wartosci elementów dobrac.Chciałbym go wykorzystac do filtra dolnoprzepustowego.Dołączam schemacik od ręczny.

wszystko było by ok ale my nie wiemy jakim napięciem masz zasilać filtr

Skomentuj

chodzi mi o filtr 20...100 Hz czyli napiecie 15V

Skomentuj

w sumie tranzystor nie jest potrzebny, ale jak chcesz go mieć to tak:
        tranzystor BD439 w sumie jakiś tranzystor NPN
        kondensator 1000uF starczy
        dioda zenera na 15V
        rezystor 500-1k
        na wyjściu będziesz miał napięcie 15+0,6V czyli 15,6V

A napisz jeszcze czy to zasilanie ma być pojedyncze tak jak masz na obrazku czy symetryczne o czym moze nie wiesz???

Skomentuj

filtr ten ma miec zasilanie symetryczne to czy musze modyfikowac ten schemat?czy moge filtr 20...100Hz zasilac pojedynczo?

Skomentuj

Najważniejsze pytanie brzmi: jakie masz napięcie wejściowe?
            Tranzystory nie są potrzebne.

A najlepiej daj 7815 i 7915 :-)

Skomentuj

Tranzystory nie są potrzebne.

A najlepiej daj 7815 i 7915 :-)
              Równie dobrze można powiedzieć że niepotrzebne są 7815 i 7915 i lepiej z tranzystorem albo sam rezystorek i dioda

Skomentuj

nie chce robic na 7815 i 7915 gdyz musialbym od nowa robic plytke.a obecna plytka jest zrobiona do schematu ktory jest wyzej i tylko musze ją wytrawic.a napiecie wejsciowe zalezy chyba od trafa.a propos jakie proponujecie?(chodzi mi o moc i napiecie wtorne)Pozdrawiam

Skomentuj

to i tak masz zła płytke. bo to jest schemat zasilacza pojedynczego, a jest Ci potrzebny zasilacz symetryczny.

Skomentuj

ok dzieki za odpowiedzi.pozdrawiam.aha a co z tym trafem?jakie bedzie sie nadawalo do zasilcza pojedynczego na 15-16V?

Skomentuj

Sam filtr dolnoprzepustowy ma mały pobór prądu i gdybyś go koniecznie chciał zrobić, to możesz użyć nawet trafa 5 watowego, ale nic nie uzyskasz bez wzmacniacza końcowego mocy. Jeśli zaś planujesz również wzmacniacz mocy, to najlepiej, gdyby był zasilany z tego samego trafa, co filtr dolnoprzepustowy, żeby nie powielać ilości traf w urządzeniu, które projektujesz. Może więc przemyśł jeszcze raz sens wykonania swojego urządzenia.

Skomentuj

a co w przypadku gdy chce podłączyc filtr dolnoprzepustowy do wzmacniacza a dlaej do suba?

Skomentuj

Czaruję...
                        X