Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer

Witam!
    Chciałbym wykonać włąsny subwoofer i w związku z tym mam kilka pytań.
    1. Czy jako wzmacniacz wraz z zasilaniem mogą posłużyć zestawy Nord Elektronik:
    http://www.nordelektronik.pl/ne/ne069.htm - zasilacz i do tego trafo 2x24V
    Wzmacniacz TDA7294.
    2. Co z czym dokładnie połączyć i z filtrem dolnoprzepustowym.
    3. Czy we wzmacniaczy od razu są potencjometry do zmiany siły głosu itp. czy trzeba samemy dorobić?? Jak samemu to w jakim miejscu dokłanie?
    4. Gdzie mogę znaleźć schemat opóźnienia załączenia głośnika i gdzie go umiejscowić?
    To narazie tyle. Jak coś to jeszcze napiszę.
    Pozdro!!

kit zasilacza moze być, kit z tda7294 też będzie dobry, znajdź jeszcze kit z filtrem doloprzepustowym w tym filtrze bedzie potencjometr od regulacji głośności. nie bedzie potrzebny ukłąd opóźnionego załączania głośników. do tego jeszcze treansformator. jeszcze tylko wziąść i to poskłądać i będzie git
    pozdrawiam

Skomentuj

alibi, Witam świerze mięsko :] ...Ja zaczynałem dokładnie tak samo - też kity tyle że AVT.

Wracając do topicu.

Nie ma sensu inwestować w kit zasilacza. Jest to tak proste że spokojnie z małą pomocą z naszej strony( i artykułów na stronie głownej) poradzisz sobie bez płytki, a części nabędziesz w sklepie - będzei taniej.

Co do wzmacniacza to polecałbym Tobie kit ze stajni właśnie AVT 2153 - jest to monoblok oparty na końcówce TDA7294 - prosta i niezawodna aplikacja, w sam raz na początek - rusza z kopa.

Jak troszkę poczytasz na stronie to dotrze do ciebie że tym co reguluje głośność i odcięcie w twoim subie jest filtr dolnoprzepustowy. Polecam dla Ciebie kit równierz AVT numer 1281.

Wszystko do poskładania jest banalnie proste, AVT daje dobre instrukcje. A z połączeniem układów/zasialacza ze sobą nie ma żadnych problemów. Ludzie z forum napewno pomogą. Pamiętaj tylko że najważniejsze są twoje chęci, także przed zadawaniem niepotrzebnych "baboli" najpierw STRONA, później GOOGLE, a na końcu FORUM. POZDRAWIAM

Skomentuj

Wielkie dzięki za te porady. Mam tylk ojeszcze pytanko do Kitu AVT 1281. To jest aktywny filtr do procesora surround, czyli na więcej niż tylko bas? Nie zabardzo się w tym łapię.
        A co do tego Wzmacniacza to rozumiem, że on może być zasilany z trafa 2x24V.
        P.S. Czy ARN-226-08/4 może być na początek do Bass-reflex, bo ma dość wysokie Qts chyba 0.63?? A może kupić ARN 226-07/4??
        Pozdro!!

Skomentuj

czyli na więcej niż tylko bas
          nie tylko na bas

ARN moze byc ale niedo bassrefleksu

Skomentuj

hey mam pytano czy moze dysponuje ktos schematami do AVT 2153

Skomentuj

Dalczego ARN nie jest do BR??
              To jaki niedrogi głośnik proponujecie do bassreflexu??

Skomentuj

alibi, o tym czy głośnik nadaje się do vented czy closed decydują jego parametry. Jak sam napisałeś ten ARN ma qts 0.63. Poczytaj trochę... co do głośnika to zależy co dla Ciebie znaczy nie drogo W br dobrze się czuje TONSILEK 20/80/2, Skrzynka nie duża 25-35l, a i napęd oparty o tda 7294 w zupełności mu wystarczy. Cena tego potworka to koło 140zł - dużo to czy mało - sam zdecyduj...

Skomentuj

20/80/2 mozna juz zasilic tda7294 z dobrym zasilaniem ale tak jesli mialbym byc szczery to jakos nie bardzo pracował mi z tda i jednak mocniejszy wzmacniacz był by tu mile widziany. Tak z 120W i juz fajnie by było naprawde.

Skomentuj

Jak na początek to Tonsil jest troszek drogi. A czy do BR mogę użyć ARN 226-07/4 on ma Qts 0.44??

Skomentuj

niestety nie miałem doczynienia z arn226 ...więc nie pomogę

Skomentuj

ponawiam swoje pytanie ma ktos scheamty i dokumentacje do avt2153

Skomentuj

A co myślicie o STX GDN 20-120-4 SS?? Czy on będzie dobry do suba BR?? Nie oriętuję się za bardzo, co to za dzióra w magnesie?? http://www.stx.pl/glosnik.php?nr=59
                          Pozdro!!

Skomentuj

Guciek, podaj maila to ci wyśle

Skomentuj

dzieki

[ Dodano: 2004-11-11, 15:31 ]
                              dobra mam pytanie jak z zasilaczem do avt 2153 czy mozna by wykozystac zasilacz z avt 1281 z filtra czy nie bardzo jak nie to jak to trzeba zrobic i i jeszcze jakie trafo do wzmacniacza trzeba miec

Skomentuj

nie wiem czy w tym filtrze byl zasilacz, czy tylko stabilizacja, a jesli juz zasilacz to o minimalnej wydajnosci pradowej, do pojedynczego tda potrzebujesz mostek prostowniczy na 10 lub wiecej amper i ze dwa kondensatory po 10000uF i na napiecie troche wyzsze niz to za mostkiem, trafo zalezy od impedancji glosnika, dla 4 ohm 150VA 2x24V, a dla 8 ohmowego 2x28V tez 150VA

Skomentuj

Czaruję...
                                X