Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Selektor wejść na przekaźnikach bistabilnych

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Selektor wejść na przekaźnikach bistabilnych

Zaprojektowałem sobie selektor wejść na przekaźikach bistabilnych dostępnych po 5zl na allegro. Jest sterowany przez magistralę i2c bo taka płytka z 4 przekaźnikami wykorzystuje 8 pinów, a będę używał jeszcze drugiej podobnej do wybierania wyjść. Do tego jeszcze dochodzą klawisze, sterowanie potencjometrem PGA i wyświetlacz i zaczyna brakować pinów na mikrokontrolerze. Całość zasilana z płytki sterownika. Prototyp będę miał jak mi toner do drukarki przyjdzie, a teraz prosiłbym o jakąś wypowiedź. Czy czegoś brakuje? Czy można już teraz przewidzieć jakieś problemy?

Mozna powiedziec ze przekazniki bistabilne to takie niby wysokiej klasy rozwiazanie ale niestety rozlozenie sciezek juz takie nie jest. Sciezki sygnalowe powinny byc pooblewane masa zeby zminimalizowac przesluchy. Nie wiem co Ci daja te przekazniki skoro mozna uzyc zwyklych o polowe tanszych co uprosci tez sam uklad.

Moj wyglada tak, od razu na plytce jest volume jako zwykly potek lub zmotoryzowany badz scalony. Dwa ostatnie sa sterowane ze zdalnego. Jest jeszcze wyjscie na suba.
    Załączone pliki

Skomentuj

A można prosić o jakiś kod źródłowy do uC? Sam planuje właśnie podobne wykorzystanie mikrokontrolera w ampli, i też zmagam się z problemem brakujących styków(a o I˛C nie za wiele wiem, tzn w teorii może i sporo, ale jakoś nie łapię tej magistrali :) )

Skomentuj

A gdyby poukładać scieżki w taki sposób?

To jest zrobione na szybko na starej wersji, ale widać to o co chodzi. Wejścia już są dalej poodsuwane, nie krzyżują się z wyjściami i są pooblewane masą. Wyjscia są za to poprzeciskane między nogami przekaźnika. Masę dla cewek można puścić gdzieś górą na około, albo mostkami razem z diodami z dołu.

Kodu żródłowego do obsługi i2c i expandera na razie nie mam. Mam napisaną jedynie obsługę wyświetlacza, klawiatury, regulację głośności i komunikację po SPI z DS1802. Przykładów do obsługi tego PCF powinno być sporo w internecie.

Edit: A może jednak wyciągnąć wyjścia gdzieś na dół, odsunąć sterowanie przekaźnikami i podłączyć je za pomocą mostków nad ścieżkami do wyjścia?

Skomentuj

Skoro został podjęty temat, to może i ja pokaże co wymyśliłem parę dni temu do uniampa (nareszcie się zmusiłem, żeby coś z tym zrobić ). Wyszło mi coś takiego:

W założeniu miał to być selektor czterech źródeł i dodatkowo wyjście na suba z regulowaną głośnością przez główny potencjometr. Sterowane przez obrotowy kręciołek czteropozycyjny. Nie wiem tylko czy nie będzie tam jakiej pętli masy bo coś bałagan się z tym narobił :) No, ale jak zrobię próbę to się organoleptycznie przekonam :)

Skomentuj

irek, dasz rade do wakacji ogarnac ten projekt? :razz:

swoja droga flodins tez cos kombinuje takiego wydaje mi sie, mam nadzieje ze sie wypowie :wink:

Skomentuj

A co z taką płytką?

Jest wylana masa, jest pusczona między lewym i prawym kanałem. Wejścia się tak nie krzyżują z wyjściami. Płytka wyszła przy okazji chyba zgrabniejsza niż poprzednia.

Skomentuj

Mógłby ktoś zrobić płytkę do przełącznika obrotowego bo dla kogoś kto ogarnia te programy to pewnie kilka minut roboty, ale w te wakacje i tak wypadałoby ogarnąć jakiegoś eagla.

Skomentuj

Saginata ja bym zmniejszył tą płytkę trochę, np. rezystory nad pcf-em można zamontować pionowo i wszystko przesunąć w górę. Druga sprawa, to chyba lepiej zamiast stada tranów, rezów i diod wstawić ULN2803 do sterowania przekaźnikami.

Skomentuj

Zamieszczone przez kombo
                    Mógłby ktoś zrobić płytkę do przełącznika obrotowego bo dla kogoś kto ogarnia te programy to pewnie kilka minut roboty, ale w te wakacje i tak wypadałoby ogarnąć jakiegoś eagla.
                    jakbyś chciał niezły tutorial do eagle i eagle 5.4 z działającą witaminką (a to nie takie proste :P ) to pisz na PW
                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Saginata teraz prowadzenie sciezek wyglada lepiej, tylko sciezki od sygnalow przelaczajacych sa blisko sciezek sygnalowych co moze powodowac slyszalne trzaski przy przelaczaniu ale tego dowiesz sie dopiero jak wykonasz prototyp. Rezystory wejsciowe wcale nei musza byc pionowe bo jest tam bardzo duzo miejsce zeby je zmiescic. Typowy rezystor 0,25W montuje sie z rozstawem 8mm a mozna tez dac rozstaw 5mm do miniatury, jak ktos takiej nie kupic to sobie postawi pionowo.

Plytka pod przelacznik obrotowy jest juz od dawna zaprojektowana tak samo jak zdalne sterowanie i inne plytki do selektora wejsc.
                      Załączone pliki

Skomentuj

Irku czy ten plik co podałeś masz w wersji pcb do wydruku?

Skomentuj

wszystko sie zgadza. Mozna zalozyc osobna dyskusje o sama instrukcje podlaczenia tego modulu bo jest na nim wiele roznych mozliwosci. A wersja dostosowana do zdalnego sterowania jest tak rozbudowana ze sam sie z niej gubie :)

Skomentuj

irek jak napiszesz instrukcję to łatwiej Ci będzie się posługiwać modułem ze zdalnym... jak to jest, że Polak najpierw zgaduje jak się obsługuje urządzenie, a dopiero potem (jak coś popsuje) czyta instrukcję :?: :P

Skomentuj

mkul Przewidujesz jakieś kity układu: Przedwzmacniacz stereo/2.1/2.2 na PGA2311 z zegarkiem

Skomentuj

Zamieszczone przez MariuszElektro
                                mkul Przewidujesz jakieś kity układu: Przedwzmacniacz stereo/2.1/2.2 na PGA2311 z zegarkiem
                                kity nie ale napewno sie z nim dogadasz by w jakis sposob "pomogl" ci w samodzielnym wykonaniu tego projektu :) ...

imho przez juwenalia nie zdazylem sie do niego wybrac hehe ...

PS Mariuszu na AS pojawił się znowu Msfalcon on tez bardzo ciekawy przedwzmak zaprojektował ....napisz do niego PW,

Skomentuj

bawolek Możesz dać link do tego projektu?

Skomentuj

Czaruję...
                                  X