Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sterownik automatyki szklarniowej.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sterownik automatyki szklarniowej.

Witam, szukam kogoś kto zaprojektuje dość zaawansowany sterownik do szklarni.
    Sterownik miałby utrzymywać stałą temperaturę zarówno w dzień jak i w nocy (ogrzewanie/chłodzenie), oraz wilgotność (nawilżanie/osuszanie), a do tego potrzebny byłby programowany timer sterujący dodatkowym urządzeniem.

Nie lepiej kupić gotowy sterownik? Każda z firm produkujących sterowniki przemysłowe i nie tylko posiada w ofercie proste sterowniki z kilkoma wejściami i wyjściami analogowymi/cyfrowymi. Do takiego zastosowania w zupełności by to wystarczyło. Do tego masz możliwość zaprogramowania nawet do kilku timerów. Jeśli to ma być niezawodne i poprawnie działające to raczej nie pchałbym się w "samoróby".

Skomentuj

A co w tej szklarni będzie??

Pomidores?

pozdro

Skomentuj

Ogrzewanie będzie elektryczne, ew gazowe? Taki sterownik przydałby mi się- tzn ojcu :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez buc
          A co w tej szklarni będzie??
          Zamieszczone przez UKA
          utrzymywać stałą temperaturę zarówno w dzień jak i w nocy (ogrzewanie/chłodzenie), oraz wilgotność (nawilżanie/osuszanie),
          pewnie niedozwolone ziele zeby sobie dorobic na lewo :twisted:

Skomentuj

Tylko gotowiec.
            http://www.allegro.pl/search.php?str...at=1&country=1

Skomentuj

pegelmesser, teraz to żeś wywalił. Sterownik Siemensa, który jest jednym z najdroższych na rynku. Jest wiele innych tańszych odpowiedników, choćby Beckhoff czy Wago.

Skomentuj

Tanszych nie tanszych, ja zaproponowalem dobry. Glosniki tez mozna 888 stosowac bo tansze...

Skomentuj

A co ma takiego lepszego od tanich odpowiedników?

Skomentuj

Wszystko:jakosc, pewnosc dzialania, wsparcie, oprogramowanie itp itd

Skomentuj

pegelmesser, pracuje w tej branży i jeśli chodzi o małe sterowniki to np. Beckhoff jest dużo lepszy od siemensa, tańszy, łatwiej zaprogramować, a wsparcie jest na takim samym poziomie, a może i lepszym.
                      Zresztą nie będziemy się kłócić. UKA sam podejmie decyzje.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                        pewnie niedozwolone ziele zeby sobie dorobic na lewo :twisted:

ehhehehehe, tez już miałem tak napisać. Ale jakby za ta kase robił nowe głośniki jakieś to cel jakże szlachetny :P

Skomentuj

Zamieszczone przez bart210
                          Nie lepiej kupić gotowy sterownik?
                          Nie znalazłem takiego, który spełniałby moje założenia.
                          Zamieszczone przez Pawel S.
                          pewnie niedozwolone ziele zeby sobie dorobic na lewo
                          Głodnemu chleb na myśli, nono... :mrgreen:
                          Zabawne jest to, że jak zapytałem o sterownik programistów w pracy, to od razu pomyśleli o tym samym :P Od razu widać co kto lubi :razz:

Ale do rzeczy;
                          Nie będzie to jakaś wielka, profesjonalna szklarnia tylko mała szklarnia przydomowa o powierzchni 12sqm (tzw.ogród zimowy).
                          Chciałbym aby sterowanie temperaturą oraz wilgotnością odbywało się w sposób automatyczny.

Najprościej opiszę co chciałbym uzyskać na podstawie sterownika, który najbardziej zbliżył się do moich założeń:

http://allegro.pl/item641863650_ster...tury_oswi.html

Sterownik ma teoretycznie wszystko co potrzebne, ale ja potrzebuję po dwa kanały zarówno dla regulacji temperatury (chłodzenie w dzień, dogrzewanie w nocy) jak i wilgodności (osuszanie/nawilżanie). Do tego źródło ciepła jak i chłodzenia miałoby być sterowane płynnie. Po pierwsze; chcę uniknąć sytuacji gdy temperatura przekroczy pewną wartość i nagle włączą się wentylatory powodując nagły, głośny szum. Po drugie; źródłem ciepła będą promienniki podczerwieni, które nie mogą być włączane okresowo na pełną moc,- muszą być sterowane płynnie (PWM).
                          Moje kombinacje mogą się Wam wydać nieco dziwne, ale nie mam kasy na klimatyzator z jonizatorem, a poza tym posiadam już wentylatory oraz promienniki więc chciałbym je do tego wykorzystać.

pegelmesser, zdaję sobie sprawę, że to nie jest prosta sprawa, dlatego szukam kogoś kto zajmuje się takimi rzeczami i podejmie się wyzwania
                          Sterowniki, które proponujesz nadają się raczej do zastosowań przemysłowych, ja chcę coś bardziej "oswojonego", sterownik z przejżystym menu, który pokaże mi wszystkie nastawy na LCD.

Skomentuj

Ile potrzebujesz wejść/wyjść analogowych/cyfrowych?

Skomentuj

Termostat:
                              1 - chłodzenie
                              2 - ogrzewanie
                              Higrostat:
                              3 - osuszanie
                              4 - nawilżanie

5 - timer

wyjścia 1 i 2 sterowane płynnie, inne nastawy temperatury dla dnia i nocy.

Skomentuj

http://flodins.info/index__.php?fold...or%2F&go=test2

sterownik inkubatora 3 komorowego który zaprojektowałem i zbudowałem na zamówienie dla jednego klienta
                                sterowanie temperaturą wilgotnością i światłem 3 na komorę, 3 timery na kazdą komorę, zegar RTC, mozliwosc zmiany histezy, alarmy i wykrywanie uszkodzenia czujników bądź innych elementów systemu, mozliwos ustawienia tolerancji alarmów, trwała pamięć eeprom zamapiętuje ustawienia po zaniku prądu, piezo sygnalizujące akustycznie alarm

mogę zaprojektować i zbudować dowlny inny sterownik tego typu

Skomentuj

No to fajnie :wink: Nie będzie problemu z płynnym sterowaniem pracy termostatu?

Skomentuj

temperaturę w nim można ustawiać co 0,5°C a da sie nawet dokładniej

Skomentuj

Tak, tylko mnie chodzi o płynne sterowanie elementami wykonawczymi (żarnik IR oraz wentylatory) Tak jak w komputerze Nie chcę aby przekaźnik cyklicznie załączał obwód na pełną moc.

Skomentuj

też się da

Skomentuj

Czaruję...
                                        X