Witam wszystkich. jest taki wzmacniacz na http://www.cartonaudio.mael.pl/modul_mos400.html i tam jest taka tabela z mocami i napieciami ajkie musza byc. Zastanawiam sie czy na tym napieciu 82V pociagnie glosnik 2ohm?? czy bedzie to dzialas czy czeba cos przerabiac? pozdrawiam
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
mos 400 na 2 ohm
Collapse
X
-
bart210, tu nie chodzi o wieksze radiatory i dodatkowe chłodzenie, tylko o prąd który musi przepłynąć przez tranzystory mocy, a ten na 2 ohmach jest w sumie bardzo duży.
Gdyby podpiął do tego układu obciążenie 2 ohm, i podał napięcie 85VDC to przez tranzystory przy maksymalnej mocy ok 1kW płynął by prąd ok 20A na tranzystor a tranzystory "wytrzymują" 12A. Nie zalecam więc takiego działania.
Skomentuj
-
tuba13031, a gdybyś przeczytał to co ja napisałem i umiał wyciągnąć wnioski, to byś sam uzyskał odpowiedź. Trzeba dodać minimum parę tranzystorów, najlepiej dwie żeby działało na takim napięciu i obciążeniu. Zalecam też wlutowanie na ścieżki dodatkowych kabelków miedzianych w szynach zasilania do tranzystorów, ponieważ te na płytce są stanowczo za cienkie przy takim prądzie. W topologii wzmacniacza także będzie trzeba coś modyfikować, ale nie jestem na tyle zapoznany z układem, żeby powiedzieć co.
Skomentuj
-
Napiecie zasilania tak trzeba dobrac aby na zadanym obciazeniu wzmacniacz nie osiagal wiekszej mocy niz ma znamionowo. Prady nie sa tutaj wazne bo to chodzi glownie o duza moc strat w tranzystorach a prad ma tylko znaczenie jest wzmacniacz ma zabezpieczenie pradowe ktoro moze uaktywnic sie za wczesnie.
Przy zasilaniu w spoczynku +-82V osiagnie sie ok 450W/4omach i nie cale 2 razy wiecej na 2omach co wzmacniacz moze wytrzymac lub nie. W najlepszym wypadku wylaczy sie.
A czy zabezpieczenie pradowe nie wylaczy go za wczesnie to juz pytanie do producenta to to od niego powinienes zaczac a nie od forum.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Baraxhttp://www.cartonaudio.mael.pl/modul_mos400_inst.html podłącz dwa w mostku i będzie git
a obniżenie napięcia do 42V nie wchodzi w gre?
poza tym po juz samej konstrukcji widze że ten wzmacniacz jest trochę kiepski.
Skomentuj
Skomentuj