Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Brum z wentylatorów w AVT2736 czyli mostek na TDA 7294

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Brum z wentylatorów w AVT2736 czyli mostek na TDA 7294

Witam. Oto taki problem jak w temacie. Występuje brum we wzmacniaczu mostkowym na TDA 7294. Doszedłem że ten brum (terkotanie w rytm wentylatora) raczej jest z wentylatorów, bo gdy palcem dotknę wentylatora i on trochę zwolni to ten brum znika. Co może być przyczyną ??

Zamieszczone przez adam1717
    Co może być przyczyną ??
    Przyczyną niewątpliwie są zakłucenia modulowane ze szczotek silniczka w wentylatorku,a że jest on wspólnie zasilany ze wzmacniaczem,zakłucenia przedostają się do toru audio.Albo oddzielne zasilanie wentylatorka albo jakiś osobny filtr rozwiąże sprawę.

Skomentuj

A załatwiło by sprawę wstawienie kondensatorka np. 100nF w pomiędzy + a - zasilania wentylatorków?

Skomentuj

Zamieszczone przez adam1717
        A załatwiło by sprawę wstawienie kondensatorka np. 100nF w pomiędzy + a - zasilania wentylatorków?
        Sprawdź, może pomoże.
        Skąd jest wzięta masa wentylatorów, czy obok nie są ułożone przewody sygnałowe?

Skomentuj

Sorki za zawracanie gitary, było mi najpierw sprawdzić tą koncepcje a potem pisać na forum.
          Pomogło 100nF na każdym wentylatorku i dodatkowo wstawiłem po 100uF/25V by wentylatorki nie hałasowały tylko równiej pracowały.

Pozdrawiam i dzięki za pomoc. Może komuś się to przyda.

Skomentuj

Zamieszczone przez SoundStarStudio
            Przyczyną niewątpliwie są zakłucenia modulowane ze szczotek silniczka w wentylatorku
            Od dawien dawna nie robi sie juz wentylatorow na silnikach szczotkowych!

Klopoty o ktorych piszesz to pierwsza sprawa masa wentylatorow i najlepiej podlaczyc ja bezposrednio do masy zasilaczy i druga sprawa to to ze wentylatory dosc znacznie sieja magnetycznie. Sprobuj odsunac wentylator od ukladu i jak brum ucichnie to masz magnetyczny problem i to powazny. Oczywiscie 100nF czy nawet dziesiatki uF na zasilaniu wentylatora sa wymagane, choc to powinno byc juz w ukladzie. Jesli sieja same kable z wentylatora to chociaz skrec je ze soba.
            Mozna jeszcze kompensowac te zaklocenia na sygnale audio ale to juz wyzsza szkola jazdy.

Skomentuj

Czaruję...
            X