Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Signat Ram 2 - nie dziala (przeniesiony z CA)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Signat Ram 2 - nie dziala (przeniesiony z CA)

Witam. Kupiłem po okazyjnej cenie wzmacniacz Signat Ram 2. Podłaczyłem na szybko w samochodzie (kable na zewnątrz etc.) i pięknie gra, zadowolony, banan na buzi, że w końcu to jakoś zagra. Poświęciłem czas i ładnie poprowadziłem sobie kable, wszystko podpięte właczam i kupka- nie działa. PAtrzyłem na innym głośniku, na innych kablach i nic, sprawdziłem bezpieczniki. Pali się jedynie czerwona dioda. W Internecie wyczytałem
    Prawdopodobnie padła przetwornica. Sprawdź okolice scalaka TL494 - przede wszystkim tranzystorki Q340 i Q341
    właśnie zabieram się za sprawdzanie, ale jeśli mógłby ktoś pomóc to bardzo proszę :wink:
    Pozdrawiam.

na poczatek rozlacz czesc przetwornicy od czesci koncowki mocy.
    lacza je scalone diody prostownicze najczesciej w obudowie takiej samej jak male tranzystory. ale wyrysowane na nich beda takie strzalki z pionowymi kreskami

tam zmierz czy jest napiecie. jak nie ma to wylutuj te diody

pozniej juz tylko szukanie przyczyny awari - najczesciej padaja tranzystory mocy w przetwornicy. koszt nie za wielki
    co innego jak zalaczy sie przetwornica z odlaczona koncowka mocy - wtedy szukamy przyczyny po drugiej stronie

Skomentuj

Pawel S. dzięki za odpowiedz, chyba nie dam sobie z tym rady sam... widzę końcówki mocy i przetwornicę ale nie widzę tych diod :???: Widzę natomiast 2 rezystorki i obok nich troche popalone na płycie, spróbuje je wymienic, może akurat :roll:
      Ile może mnie kosztować doprowadzenie tego wzmaka do funkcjonalności?

Skomentuj

Zamieszczone przez w.l.o
        ale nie widzę tych diod
        one sa przycisniete metalowym profilem do obudowy

Zamieszczone przez w.l.o
        Widzę natomiast 2 rezystorki i obok nich troche popalone na płycie, spróbuje je wymienic, może akurat
        stop! wiec wiesz juz gdzie jest problem. ale same rezystory z siebie sie nie spala - tranzystory tez juz pewnie poszly

jak nie masz podstawowej wiedzy o elektronice to lepiej daj to komus do naprawy

moze to kosztowac 5zl a moze kosztowac i 50zl - to zalezy co sie popsulo

Skomentuj

Dzięki Pawle jeszcze raz. Niestety dla mnie to czarna magia, dawno już coś grzebałem w elektronice i nie dam rady sam tego naprawić. Jak myślisz co może być powodem tej awarii?

Skomentuj

albo spalony tranzystor w koncowce mocy albo spalony tranzystor w przetwornicy

ale czym to jest spowodowane to nie wiem - nie jestem elektronikiem i nie wiem czym to moze byc spowodowane.
            ale dla pocieszenia dodam to ze wystarczy wymienic tranzystor i w 95% przypadkow nic wiecej sie nie dzieje

poszukaj moze jakiegos doswiadczonego forumowicza ktory moglby to naprawic.
            napewo irek by to zrobil bardzo szybko ale jest bardzo zajety :???:

Skomentuj

Lutować umiem i wydaję mi się, że robie to dobrze, musze tylko wiedziec co konkretnie wymienic :razz: Czy jak zamieściłbym w miare szczegółowe foto na forum to podpowiedział by mi ktoś co konkretnie wymienić? Żadnego manuala nie moge znaleść do tego sprzętu niestety :neutral:
              Pozdrawiam i liczę na pomoc :lol:

Skomentuj

no dobra, daj duze zdjecie - zlokalizujemy na poczatek diody prostownicze

Skomentuj

Siema.
                  Pawle wrzucam w linku paczkę ze zdjęciami Signata z 2óch stron, jakość nie jest najlepsza ale nie mam cyfrówki- wszystko jest widoczne :wink: . Jeśli mógłbyś napisać mi co wymienic byłbym bardzo bardzo wdzięczny. Na jednym ze zdjęć zaznaczyłem te 2 rezystory które są 'przepalone'. http://www.speedyshare.com/956529421.html
                  Jeszcze raz bardzo proszę o pomoc, będę bardzo wdzięczny.
                  Pozdrawiam serdecznie

Skomentuj

ale nietypowa budowe ma ten wzmacniacz :???:

na wstepie postaraj sie zalatwic aparat zeby zrobic ostre zdjecia

wyglada na to ze diody prostownicze to te cale czarne "kostki" pod transformatorami (te pierscienie owiniete drutem)
                    odlutuj je i sprawdz miernikiem czy sa sprawne (ustawiasz na test diod i nie moze przewodzic w obie strony)

te spalone rezystory sa przy tranzystorach od jednego trafa - wiec wydaje mi sie ze to moze byc przyczyna awari

bedzie to powoli sie posuwalo ale inaczej nie da rady :???:

Skomentuj

Dziękuje za odpowiedź.
                      Mam taki najtanszy miernik i mierzyłem bez wylutowywania i nie zależnie od ustawienia przewodów na nózkach to za każdym razem piszczał.

Zamieszczone przez Pawel S.
                      te spalone rezystory sa przy tranzystorach od jednego trafa - wiec wydaje mi sie ze to moze byc przyczyna awari
                      Czyli co, zmienić je jutro i sprawdzić czy działa, a dlaczego mogły się spalić?

bedzie to powoli sie posuwalo ale inaczej nie da rady
                      Nie ma problemu bardzo dziękuje za pomoc i proszę o wiecej :razz:

Skomentuj

wylutuj diody!
                        bez tego nic nie sprawdzisz
                        no i jak juz pisalem musisz rozdzielic czesc przetwornicy od koncowek mocy

to sa 2 diody w jednej obudowie. srodkowa nozka jest wspolna

Skomentuj

Ok zaraz wylutuje.
                          Zamieszczone przez Pawel S.
                          srodkowa nozka jest wspolna
                          Tu są tylko 2 nózki :???:

Chyba jednak oddam to komuś doświadczonemu, bo jednak nie lutuje zbyt dobrze. Te diody wlutowane są z 2óch stron i moja lutownica nie moze roztopić aż tak bardzo i moja wiedza na temat takiego lutowania jest nikła.

Paweł a jkabym wymienił same spalone te rezystory i doprowadził ścieżki do ładu? tylko jakie one mają wartości, miernik nic nie pokazuje :neutral: :neutral:

[ Dodano: 2009-06-21, 20:26 ]
                          Może jest ktoś chętny kto podejmie się naprawy?

Skomentuj

Zamieszczone przez w.l.o
                            Tu są tylko 2 nózki
                            co ty wylutowales?
                            przeciez wyraznie widze tam 3 nozki :???:

Zamieszczone przez w.l.o
                            Paweł a jkabym wymienił same spalone te rezystory i doprowadził ścieżki do ładu? tylko jakie one mają wartości, miernik nic nie pokazuje
                            nie. one sie spalily przy okazji - zapewne z tego powodu ze spalily sie tranzystory.

ja nie mam czasu na taka zabawet teraz

przeniose temat do elektroniki to moze ktos tam pomoze

Skomentuj

Czaruję...
                            X