Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zasilacz symetryczny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zasilacz symetryczny

Szukam schematu zasilacza symetrycznego nie żadne kombinacje tylko zwykły zasilacz

http://www.elektroda.pl/rtvforum/fil...yczny_2166.jpg
    lub jak chcesz to mam gotowe PCB z prawie wszystkimi elementami:
    http://allegro.pl/item673897542_pcb_...ocy_al_21.html

Skomentuj

A mase głośnika daje do masy zasilacza i potem na płytkę ? A co do tego kitu z altrona ma może ktoś schemat ?

Skomentuj

Dałem CI schemat zasilacza! Ten z altrona rózni się tylko tym że ma rezystory rozładowujące kondy...
        Zamieszczone przez Barax
        A mase głośnika daje do masy zasilacza i potem na płytkę ?
        że co!? :roll: Weź napisz co Ty tam kombinujesz bo może być trochę dymu jak zaczniesz podłączać po swojemu :twisted:

Skomentuj

csbiczek, dzialaloby imho ;> przeciez to ta sama masa :)

Skomentuj

Tasior, no ok ale od tego chyba ma masę w wzmaku... poza tym o jaką płytkę mu chodzi? Chodnikową?

Skomentuj

Jak byś chciał mam na sprzedaż pcb zasilacza symetrycznego.
              Zajrzyj tutaj: http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...730&highlight=

Skomentuj

o taki znalazłem schemacik co i gdzie mam podłączyć ? pierwsze to chyba mas z przedwzmacniacza drugie to masa na wzmacniacz a trzecia na obudowę . tak :?:

Skomentuj

masa trafa musi isc bezposrednio do masy kondensatorow!

Skomentuj

czyli bez tego rezystora ? czy mi się wydaje czy masa do wzmacniacza powinna być za kondensatorami ?

Skomentuj

Ja mam pytanie do tego pierwszego schematu w tym temacie... Tam na wejściu jest 50V a na wyjściu 40V. Jakim cudem? Przecież po wyprostowaniu napięcie wzrasta..

Skomentuj

melisław, jak dla mnie te 50V 10A to są parametry mostka a nie napięcie z trafa :roll:

Skomentuj

Od kiedy napięcie po wyprostowaniu wzrasta ? gdzie to wyczytałeś ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Barax
                            Od kiedy napięcie po wyprostowaniu wzrasta ?
                            od zawsze... zmierz sobie napięcie na trafie na uzwojeniu wtórnym potem podłącz trafo do mostka i zmierz na wyjściu z mostka...

Skomentuj

Napiecie wejsciowe do mostka (AC) pomnoz przez pierwiastek z 2 i bedziesz mial wyjsciowe Barax :P

Skomentuj

n_omyzs, tak? a nie wzrasta dopiero stala skladowa jak sa kondensatory? chyba ze mowicie o mostkach zintegrowanych z kondami :]

po samym mostku bedzie -0.6v - spadek na diodach.

Skomentuj

:shock: co kondy maja do zmiany napiecia?

Skomentuj

widziales przebieg napiecia po mostku? nie bedzie to prosta linia, ale impulsy. dopiero kondensator filtruje- wygladza ten przebieg i tak zwieksza sie skladowa stała, dlatego ac*1.41= to napiecie o ktorym mowisz.

[ Dodano: 2009-07-01, 12:43 ]
                                    pewnie mierzycie za mostkiem ale przed kondem :lol: :lol: :lol:

[ Dodano: 2009-07-01, 12:56 ]
                                    zeby nie narobic sobie przypalu wlasnie to sprawdzilem w praktyce. na trafie 15.8v za mostkiem 13.8vdc około. Konda nie dopinalem bo wszystko na pajaka w rekach robione i trzymane, ale wtedy by bylo 13.8*1.41= 19.5vdc

Skomentuj

Tasior, zgadza się po wyprostowaniu i odfiltrowaniu wzrasta, po samym wyprostowaniu nie :wink:

Skomentuj

ja pieprze ale macie problem.... :lol: podstawy elektroniki sie klaniaja:)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X