Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Midland Alan 109 - PROBLEM

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Midland Alan 109 - PROBLEM

Zakupiłem radyjko i przez przypadek podałem odwrotnie napięcie. Podejrzeważ że padłu diody prostownicze tylko nie wiem jak je sprawdzić?

wygląda to tak:

jak sprawdzić czy diody są całe?
    ps. nie mam miernika :/

po pierwsze primo - nie ten dzial
    po drugie primo - masz lutownice?

Skomentuj

Zamieszczone przez krzyhoo9
      Podejrzeważ że padłu diody prostownicze tylko nie wiem jak je sprawdzić?
      Jak masz lutownice i miernik to wymontuj diody z płytki a pokrętło w mierniku ustaw na test diody koncówki miernika ustaw w kierunku przewodzenia i podłącz do nóżek diody w kierunku przewodzenia od Anody do Katody jeśli usłyszysz piiiiiiii to dioda jest dobra jeśli nie to podłącz odwrotnie końcówki multimetru jeśli tym razem nie bedzie piiiiiii to dioda jest zepsuta.

Skomentuj

no to wylutowac i zrobic prosty obwód żaróweczka i aukumulator i szeregowo diode wpiąć w kierunku przewodzenia jak zaświeci to git a jak nie to do wyrzucenia.

Skomentuj

lutownica jest. zrobiłem test na żarówce, jedna dioda świeci w jednym kierunku a druga w oby dwóch...

Skomentuj

teraz nie wiadomo co to za diody wiec przeczytaj symbole i wrzuć na forum bo jeśli to prostownicze to jedna zepsuta a jeśli zenera to ok. Może skutków pomyłki trzeba gdzie indziej szukać. :wink:

Skomentuj

chodzi o diody prostownicze (są dwie sztuki).
              Po rozebraniu całego radia widać że przepaliła się jedna ścieżka:

po naprawieniu tego błędu i podłączeniu napięcia nie ma prądu na diodach, czyżby obie padnięte....

Skomentuj

Po takim zabiegu w radiu mogła nastąpić niezła demolka. Dioda zabezpieczająca jeżeli nie powoduje zwarcia to jej awaria niczym się nie objawia. Można ją wylutować i radio będzie działać. Na zdjęciu są widoczne dwie. Jedna jest zabezpieczająca - właśnie przed takim podłączeniem, łączy '+' z '-' i można ją wymontować w celu sprawdzenia. Druga(nie mam mapy do tego radia) prawdopodobnie wchodzi w skład modulatora am. Po jej wylutowaniu nie będzie modulacji.
                Opisz jak zachowuje się radio po tym zdarzeniu to coś poradzimy.

Skomentuj

wylutowałem obie diody i radio działa tylko są problemy z nadawaniem. odbiór jest ok ale jak nadaje to jest tylko szum

Skomentuj

pewnie jeszcze bebechy jakieś poszły z dymem szukaj wybulonych elektrolitów lub podejrzanych przykopconych elementów.

Skomentuj

już wszystko przejrzałem, elki wszystkie w porządku, śladów wybuchu czy okopcenia brak

Skomentuj

Jedną z tych diod musisz wlutować - nie ta na zasilaniu tylko ta druga. Ona zasila colektory drivera i pa i bez niej będzie nadawanie ale bez modulacji.

Skomentuj

Czaruję...
                        X